“Kõik see on täiesti normaalne. Raseduse puhul võiks öelda, et mida halvem enesetunne, seda parem beebiootus!” kinnitab Ida-Tallinna keskhaigla eelsünnitusosakonna juhataja Tiina Angerjas.

“Rase naine on terve naine,” ei väsi naistearst kordamast. Mis aga ei tähenda sugugi seda, et peaksid end tundma nii nagu varem. Otse vastupidi — raseduse toimel muutub organismis väga palju ning see kõik annabki endast märku erilise enesetundega. Nii see peabki olema.

Kodutohtri maikuu teemad
* Lapse kõhuvalu ohumärgid

* Üksilduse lõksust välja test

* Internetikommentaaridele tulemüür ette

* Beebiootuse ABC

* Tervislikud õnnetoidud

* Südamerütmihäired ja loodusravi

* Diabeetiku suvemeelespea

* Kõhulihased sitkemaks


Maga magusalt une-lisa

* Kuidas võtta unerohtu

* Valguse mõju unele

* Kuidas unehäiretega toime tulla

* Madrats – hea une pant

* Unepeletajad
Raseda organismis toimub samaaegselt üllatavalt operatiivseid ja keerukaid keemilisi reaktsioone. “Peamisteks tegijateks on siin suurenenud kogustes naissuguhormoonid — östrogeen ja progesteroon,” tuletab dr Angerjas meelde. Tasub teada, et ka arenev platsenta on hormoonaktiivne organ. Kõikide hormonaalsete protsesside eesmärk — verehulga suurenemine, ainevahetuse aeglustumine, sidemete ja liiduste lõdvenemine — on raseduse kaitsmine ja säilitamine ning organismi ettevalmistamine sünnituseks. Need ettevalmistusprotsessid tita ilmaletoomiseks on sageli nii suurejoonelised, et tulevane ema võibki end ajuti kehvemini tunda.

“Küllalt palju tuleb noorte beebiootajate hulgas ette õpitud abitust,” on tohter siiski tähele pannud. “Niipea, kui esimesed raseduse tunnused ebamugavustundena avalduvad, kiputakse arsti juurde ja küsitakse ravimit enesetunde leevendamiseks. Ometi kuuluvad mitmed sümptomid täiesti tavapärase lapseootuse juurde ja need näitavad hoopis, et asi areneb õiges suunas. Ebamugavustundele on sageli võimalik lihtsat ja loogilist leevendust leida.”

Vaatleme mõningaid normaalse beebiootusega seotud seisundeid.

Miks on süda paha

Nii mõnigi naine saab esimest korda oma rasedusest teada just selle järgi, et süda läheb tihti ja ootamatult pahaks; see kordub enamasti hommikuti. “Iiveldus külastab lapseootajat tavaliselt raseduse I trimestris, see tähendab raseduse tekkest kuni 12.–14. nädalani. Hiljem olukord enamasti leevendub,” ütleb arst.

“Arvatakse, et see on seotud kooriongonadropiini (hCG) eritumisega platsentas, mis aitab kollaskehal toota rohkem progesterooni — see omakorda kindlustab raseduse säilimist. Seega võib liigset iiveldust ja ka oksendamist seostada rasedust säilitava hormooni toimega — mao peristaltika muutub aeglaseks, toodetakse rohkem maomahla, mis kutsubki ebameeldiva enesetunde esile.” Nii et rahu — kõik toimub ainult tulevase beebi heaolu nimel.

Nüüd on aeg muuta oma toitumisharjumusi: süüa vähe, aga sageli; vältida magu ärritavaid toite; juua piisavalt värsket vett. “Arukas on vältida tugevaid lõhnu ja umbseid ruume. Iiveldusele keskendumise asemel peaks otsima endale muid mõnusaid tegevusi,” soovitab dr Angerjas. Abi võib olla meditatiivsetest vahenditest, samuti akupunkte rahustavatest randmepaeltest.

See, et mõned armastatud toidud muutuvad vastikuks ja ihaldatakse ootamatuid maitseid, on täiesti loomulik. “Oma sisetunnet toidueelistuste osas tasub usaldada,” märgib arst. Samas rõhutab ta, et kummalised isud ei näita, nagu oleks organismis millestki puudu, vaid on seotud hoopis hormonaalsete nihetega.

Miks tekivad rasedal kõrvetised, alaselg valutab, tekivad tursed ja veenilaiendid, kõht vahel kõvaks tõmbub, kõik väsitab, kõrvad kumisevad ja lukku lähevad, jalad öösel oma elu elavad ning mida sellistel puhkudel teha? Vastused leiad Kodutohtri maikuu numbrist.