Vanades tantrates on öeldud, et elu on hingamine ning kui inimene raiskab oma elu hingates kiirustades ja katkendlikult, siis ka eluiga on lühike. Jantrajooga harjutused õpetavad meid hingama korrapäraselt ja rahulikult keskendudes teadlikult pausidele hingetõmmete vahel ning seeläbi parandades tervist ning pikendades eluiga.

Tiibeti Jantrajooga (tiibeti keeles Trulkhor) on teadaolevalt üks vanimaid joogasüsteeme, mis on muutumatuna säilinud nii kirjaliku ürikuna kui ka  katkematu elava õpetuse liinina õpetajalt õpilasele. Põhinedes 8. sajandil Tiibetis kirja pandud budistlikule tekstile ” Päikese ja kuu ühendus” (Nyida khjaor tiibeti keeles, Hatha yoga sanskriti keeles). Jantrajoogast võib leida sarnaseid harjutusi nagu Hatha joogastki, aga rõhuasetus ja viis kuidas neid tehakse on erinev. Jantrajooga on terviklik joogaharjutuste süsteem, kus on kokku 108 harjutust - hõlmates endas nii dünaamilisi liikumisi (jantraid) ning erinevaid hingamisharjutusi (pranajaamasid). Iga jantra koosneb 7 faasist, kus keha liikumine on seotud peenekoeliselt hingamisega. Nii liikumine kui asendis püsimine toimub kindla ajavahemiku jooksul. Nagu muusikas ja looduse ringkäiguski on oma  rütm nii ka jantrajoogas on erinevate hingamislaadide ja hoidmiste õppimiseks oma kindel rütm — läbi mille rahuneb meie meel ja paraneb tervis. Jantrajooga baastasandil  on 3 harjutuste seeriat, mille seast igaüks võib endale midagi vajalikku leida : tsigdzong — 5 harjutust liigeste soojendamiseks ja terve hoidmiseks, lungsang — 8 harjutust eluenergia tasakaalustamiseks, tsandul — 5 harjutust energiakanalite puhastamiseks.  
   
Elurõõm igapäevaelus on märgiks, et oled jantraid harjutades õigel teel. Jantrajoogaga on tihedalt  seotud tiibeti meditsiiniga, kus ühe osana ravist soovitatakse ka harjutusi, kus keha liikumine on kooskõlas hingamisega.

Lääne maailma on jantrajooga avanenud suhteliselt hiljuti tänu tänapäeva suurele Dzogtśen meistrile Chögyal Namkhai Norbule, kes on jantrajoogat õppinud oma koopa erakust onult Urgjen Tenzinilt ja oma arstist juureõpetajalt Changchub Dorjelt — kes mõlemad saavutasid  vikerkaare keha.

24. — 25. jaanuaril toimub Salme kultuurikeskuses Jooga- ja muusikafestival. Tiibeti jantrajooga juhendaja Maaja Zelmin viib festivali raames läbi töötoa Tiibeti jantrajooga: iidne tarkus tänepäeva maailmas.