“Ääretult tänuväärne on, et Tervise Arengu Instituut on alates 2009. aastast alkoholiennetusega seotud inimesi kokku kutsunud, et alkoholi ennetuse ja kahjulikkusega seotud teemasid erinevate nurkade alt käsitleda. Ma arvan, et see on olnud ka üks osa muutusest, mis Eesti ühiskonnas on toimunud. Oleme hakanud rohkem rääkima sellest suurest murest ja probleemist, mis ühiskonnas on, sellest tapjast, mis viib inimesi liiga vara elust ära,” avas Ossinovski konverentsi.

“Me teame tänaseks, mis alkoholipoliitikas toimib ja see on oluline muutus võrreldes mõnekümne aasta taguse ajaga, kui veel võidi vaielda teadlastega, mis alkoholitarbimist ühiskonnas mõjutavad,” räägib ta. “Täna oleme selles osas palju targemad.”

“Alkoholipoliitika peab olema järjepidev ja sektorite ülene. Mitmes vallas oleme juba tänaseks ka edu saavutanud — meil on iga-aastased kampaaniad teadlikkuse tõstmiseks, juurutame alkoholi liigtarvitamise avastamist ja nõustamist perearstide juures, alates 2015. aastast on meil uus ravijuhend alkoholi tarvitamise häireraviks ning me investeerime 10 miljonit eurot sõltuvusravi kvaliteedi ja kättesaadavuse parandamiseks selle sama programmi toel, oleme tõstnud ka alkoholi aktsiisi ja trahve joobes sooritatud väärtegude eest. Kahes väga olulises alkoholipoliitika valdkonnas on aga valitsenud mõnda aega selline poliitiline vaikus. Nendeks on reklaam ja alkoholi kättesaadavus. Me teame, et mõlemal on oluline roll laiema alkoholi kultuuri kujundamisel. Nende meetmete mõju ei avaldu koheselt, ei avaldu ka selle ja järgmisel aastal, aga nad on olulised pikemas vaates kuidas kujundada ühiskondlike hoiakuid ja täna on riigikogu menetluses eelnõu, millega karmistatakse oluliselt nõudeid alkoholi reklaamile muutes need vähematraktiivseks. Eelnõu vähendab ka alkoholi nähtavust avalikus ruumis ja tugevdab alaealiste kaitset.”

Alkoholist põhjustatud surmade arv on vähenenud

Alkoholiga seotud haigustest põhjustatud surmad vahemikus 2005-2016 on vähenenud 729lt 465le, mis on Ossinovski sõnul oluline muutus. “See on aga ainult üks osa surmade arvust, mis alkoholist põhjustatud on,” tõdes ta. “Vähemalt sama palju surmadest on põhjustatud õnnetustest ja vägivallast, mis on samuti alkoholiga seotud. Väga suur osa surmadest tegelikult ei peegeldugi, sest otsene surmapõhjus võib olla midagi muud. Alles sel nädalavahetusel sai minu koolivend Reaalkoolist Tartus liiga vara otsa. Alles selgitatakse, kas surma põhjus oli uppumine või külmumine, aga me ju tegelikult teame, et selle põhjuseks oli alkohol. Aga see avalik diskussioon on kindlasti pannud iga inimest mõtlema alkoholi tarbimise üle ja näeme, et sellel on ka tulemus.”

Ossinovski tunnistab, et noorte alkoholi tarbimise mustrid ei muutu, kui seda ei toimu nende vanemate puhul. “1. juulist oleme taaskord näinud, kui tõsine see probleem meil Eestis tegelikult on, kui tuhanded inimesed on valmis sõitma naaberriiki, et saada õlut soodsamalt,” ütleb ta irooniliselt.

“Loomulikult on ääretult oluline keskenduda noortele — ühiskonna ühelt poolt kõige haavatavamale osale, aga teisest küljest ka kõige paljutõotavamale osale," räägib minister. "Just järgmises põlvkonnas on ju võimalik sotsiaalset muutust kõige paremini esile kutsuda. Võime täheldada ka mõningast edu noorte hulgas. Nende 15-16aastastes noorte hulk on kasvanud, kes ei ole kunagi alkoholi tarvitanud ja selle üle võib kahtlemata rõõmustada, aga vaatame natukene numbrite sisse. Alkoholist täiesti hoiduvate noorte hulk on kasvanud 2003. aastal neljalt protsendilt 2015. aastal 13 protsendile. Mida ütleb see keskkonna ja ühiskonna kohta, kus me lapsed kasvavad, kui vaid 13 protsendil noortest õnnestub ilma alkoholita 16. sünnipäevani jõuda? 87 protsendil ei ole see õnnestunud. Eks me kõik vastutame selle eest, et see nii on läinud. Vastutame ühiskonnana, aga eeskätt vastutame loomulikult lapsevanematena.”

“Noorte inimeste suunamine ei ole kindlast mitte lihtne ülesanne. Teadlikkus üksi veel käitumist ei muuda, seepärast on väga oluline, et me arendaksime spetsiifiliselt oma noortele suunatud tegevusi toetudes teaduslikkule metoodikale, kogudes tagasisidet ja kontrollides tulemusi.”