Soolevähk ehk kolorektaalvähk ehk jämesoole ja pärasoole vähk on levinud ja järjest sagenev haigus, mis kuulub kolme kõige sagedamini esineva kasvaja hulka. Soolevähk on kõikidest vähitüüpidest sageduselt teine surmapõhjus Euroopas. Ka Eestis on soolevähki haigestumine viimase 30 aasta jooksul pidevalt tõusnud ja haigestunute arv järjest suureneb.

Massachusettsi ülikooli teadlased valmistasid kolm erinevat jõhvikaekstrakti: üks sisaldas kogu marjade koostist, teises olid ainult jõhvika kemikaalid ehk polüfenoolid ja kolmas sisaldas kõike, mis jõhvikates sisaldub, v-a polüfenoolid. Inimese mõõdustikus ühele tassitäiele jõhvikatele vastav kogus ekstrakti segati igapäevaselt soolevähki põdevate hiirte toitu.

Nendel hiirtel, kellele söödeti jõhvika täisekstrakti, oli pärast 20 nädala möödumist kasvajaid poole vähem ja ka kasvajate mõõtmed olid vähenenud. Samuti vähenes põletikunäitaja nende veres. Ka kaks teist ekstrakti vähendasid kasvajaid, aga sugugi mitte nii palju kui täisekstrakt.

Uurimise juht, Massachusettsi ülikooli professor Catherine Neto ütleb, et uurimuse tulemused olid igatahes üllatavad ja julgustavad ning asjaga töötatakse edasi. Neto arvab, et ehk on vähirakke tapva toimega mingi polüfenoolsete ja mitte-polüfenoolsete ühendite koostoime.

Neto ütleb ka, et kuna päris selge veel ei ole, mis see just täpselt on, mis vähirakke tapab, siis ei pruugi muu kui puhaste jõhvikate tarvitamine — näiteks jõhvikamahla joomine — mingit efekti tekitada, sest mahla valmistamisel ei kasutata marjade koort, mis tähendab, et mingid marja koostisained mahla sisse ei jõua.

Aga peamine on see, et lootus on tõusnud (pole välistatud, et selle esialgu veel ebaselge vähirakke tapva aine(koosluse) mõju võiks laieneda ka teistele vähitüüpidele) ja uurimine käib edasi. Niikaua kui me edasisi tulemusi ootame, tasub klaasitäis jõhvikaid päevas kindlasti katsetamist.

Allikad: Daily Mail, kasvaja.net