Tantsujooga ehk Shakti tants on teadlik tantsu praktiseerimine, rakendades joogatarkusi, et mõista sügavamalt oma keha, meelt ja emotsioone. Harmoonilised voolavad asanad, eri tantsustiilidest inspireeritud liikumised, vaba tants, sügav lõdvestus ja liikuv meditatsioon — kõik see avab pehmelt energiat ja toob meid oma keskmesse. Ehkki tantsujooga on suhteliselt uus, vaid mõnekümneaastase staaziga joogavorm, asuvad selle juured iidses ja väekas kundalini joogas. Tantsujooga tund koosneb erinevatest faasidest, millest läbi liikudes ärkavad, puhastuvad ja korrapärastuvad meie olemuse erinevad tahud: füüsilised, mentaalsed ja emotsionaalsed, mis on kõik kaasatud sellesse tantsulisse rännakusse oma sisemaailma. Tantsust saab jooga, kui sa sulatad endas kokku teadlikkuse, liikumise, hingamise ja lõdvestuse. Kui füüsiline keha lõdvestub, vaigistub ka meel. Ja kui su meel on tasa, oled sa õnnelik. Uinunud osad sinus ärkavad. Looming avaneb. Tundlikkus kasvab ning kehast saab instrument, millel improviseerib sinu kõrgem olemus.

Tantsujooga tundi minekuks ei ole vaja mitte midagi eelnevalt teada ega osata. See mõjub igal juhul ja läbi kogemuse kukutab sind mõnusasse meditatiivsesse seisundisse. See seisund on midagi sellist, mis jääb sinuga veel pikaks ajaks peale seda kui oled tunnist lahkunud. Selline totaalne ja nauditav kohalolu oma kehas, meeles ja hinges ja tunne, et sa tead nii selgelt ja täpselt, kes ja milleks sa olemas oled.

Tantsujooga juhendaja Liina Elvik nendib, et teda isiklikult on tantsujoogas kõige rohkem mõjutanud voolamise ja voolata laskmise aspekt. Teisisõnu Vee element, mida peetakse ka naisenergia olemuseks. “See pehmus ja voolamine on tugevalt kandunud tundidest üle igapäevaellu ja muutnud kogu mu elu palju rõõmuküllasemaks. Sest kui sa suudad lubada end voolul täie usaldusega kanda, ei pea sa enam päevagi tegelema muretsemise ja tuleviku ees ebakindluse tundmisega. Voolamine tähendab ka seda, et palju kergem on lasta tarbetutel sõnadel, mõtetel, tunnetel, aga ka inimestel minna.”

Öeldakse, et maailmas pole midagi kaunimat, kui naine. Sellest veel kaunim on ainult lõdvestunud naine. Tantsujooga tunnist naasnuna võib seda väga selgelt tajuda. See lõdvestus ja kohalolek kandub joogatunnist väga kergelt igapäevaelu käitumismustritesse ja olukordadesse ning muudab seeläbi reaalselt suhet iseendaga ja kõigi teistega palju puhtamaks, rahuldustpakkuvamaks ja armastavamaks.

Muidugi on iga tantsujooga tund erinev nii nagu on uus iga järgnev minut, tund ja päev. Ja elus on tihti nii, et me ei peagi teadlikult analüüsima ja eesmärgistatult korjama teadmisi-kogemusi, sest sellega anname ainult oma meelele võimaluse veelgi rohkem ringi sebida. Piisab kui oleme lihtsalt kohal ja maagia sünnibki.

Võrreldes traditsioonilisemate joogavormidegadega on tantsujooga kindlasti palju naiselikum. Ja seda mitte ainult liikumispildis, vaid ka energeetiliselt. Näiteks ma märkan, et alati peale Shakti tantsu tundi olen ma koju jõudes kuidagi hoopis naisem naine kui nii öelda saab, tunnen end ühteaegu väärika ja sensuaalsena ja naudin iga ihurakuga milline imeline kingitus on olla naisena sündinud.

Saabuval nädalavahetusel, 24. — 25. jaanuaril toimub Salme kultuurikeskuses Jooga- ja muusikafestival. Liina Elvik viib festivali raames läbi Tantsujooga töötoa. Vaata festivali programmi siit: http://www.joogafestival.ee/jooga-ja-muusikafestival-2015/ Piletid saadaval Ticketpros: https://shop.ticketpro.ee/et/external/link?ei=2634&af=1101