Joogide ninasõõrmehingamise teadus Swara Yoga ütleb, et kui üks ninapool domineerib, siis samaaegselt domineerib vastaspoolne ajupoolkera. Parem ninasõõre on seotud aju sümpaatilise ehk „põgene või võitle” mehhanismiga. Vasak ninapool on aga seotud aju parasümpaatilise „puhka ja parane” mehhanismiga. Vastavalt teeb parema ninasõõrmega hingamine meid energilisemaks ning vasakuga hingamine rahustab ja lõdvestab. Läbi parema ninasõõrme hingamist seostatakse veel päikeseenergiaga, elujõu ja erksusega ning vasakut ninasõõret omakorda kuu energiaga, rahu ja tundlikkusega.

Hingamisharjutused aitavad meil domineerivat ninapoolt muuta ja seega muutuda vastavalt vajadusele kas energilisemaks või hoopis rahulikumaks. Kui uni ei taha tulla, siis võib põhjus olla lihtsalt selles, et domineerib parem ninapool! Seepärast soovitatakse ka enne magamaminekut teha 5 minuti jooksul läbi vasaku sõõrme hingamist või sättida end voodisse paremale küljele nii, et padi sulgeks parema sõõrme.  

Vahelduvate sõõrmetega hingamistehnika praktiseerimiseks võta sisse mugav asend. Hingamisharjutusi tehakse tavaliselt võimalikult sirge selja ning suletud silmadega. Ei pea istuma rätsepistes, võib istuda ka toolil (mitte tugitoolil, sest selgroog vajub ära), jalad sümmeetriliselt, ning tallad maas. Püüa märgata, et suudaksid hoida lõdvestunult reied ja puusad, samuti näolihased ja kõik muudki piirkonnad, mida hingamisharjutuse jaoks ei pea pingestama.

Alusta täielikust väljahingamisest läbi mõlema sõõrme. Nüüd sule parempoolne ninasõõre parema käe pöidlaga ja hinga aeglaselt ja rahulikult sisse läbi vasaku sõõrme. Seejärel sule sama käe nimetissõrmega vasak ninasõõre ja hinga samamoodi välja läbi parema sõõrme. Järgmine sissehingamine toimub läbi parema ninasõõrme ja väljahingamine omakorda läbi vasaku ninasõõrme. Praktiseeri 1-3 minuti jooksul. Vahelduvate ninasõõrmetega hingamist saad vaadata allolevast videost:

Gunnar Aarma on soovitanud samuti sarnast tehnikat ning kirjeldab selle kasulikke mõjusid: „Arukas inimene, olles sulgenud parempoolse ninasõõrme parema käe pöidlaga ja hinganud sisse läbi vasaku sõõrme, hoiab hinge kinni nii kaua kui saab ja hingab välja aeglaselt ja rahulikult läbi parema sõõrme. Edasi, olles hinganud sisse läbi parema ninapoole, hoiab jälle hinge kinni nii kaua kui suudab ja hingab välja aeglaselt ja rahulikult (ühtlaselt) läbi vasaku sõõrme. Toimige nii järjekindlalt iga päev kakskümmend korda päikese tõusul, keskpäeval, päikese loojangul ja keskööl. Säilitage seejuures hingeline tasakaal ja rahulik meel ja kolme kuu pärast on teie keha kõik kanalid puhastatud. See on esimene pranajaama (hingamise reguleerimise) neljast astmest ja selle tundemärkideks on hea tervis ja meeldiv välimus. Keha hakkab hästi lõhnama, tekib hea isu, seedimine on korras, inimene on rõõmus, tal on hea rüht, ta on julge ja innustunud.”

 

Kasutatud kirjandus: Gunnar Aarma „Saada õnnelikuks”