„Kui riikide suutlikkus neid lapsi tuvastada ja diagnoosida annab tõsiselt soovida, siis teadus on teinud märkimisväärseid edusamme suurendamaks meie arusaamist, mida raseduse aegne alkoholi tarvitamine lapsele teha võib ja kui paljusid see pöördumatu kahju tegelikult mõjutada võib,“ ütles Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann. „Rajanedes kogukondade andmetele, kus kasutatakse laste füüsilisi uuringuid, hindavad eksperdid, et FASD esinemine USA-s ja mõnedes Lääne-Euroopa riikides võib olla nii kõrge kui 2-5 last 100 koolilapse kohta (või 2-5% elanikkonnast).“

Alkohol on teratogeen ehk aine, mis võib tekitada loote arenevas ajus väärarenguid. Lootel kirjeldatakse alkoholi teratogeenset toimet silmadele, näole, hammastele, skeletile, südamele ja kõige enam närvisüsteemile. Ükskõik, millisel raseduse perioodil naine alkoholi tarvitab, toimib see lootele alati, sest alkohol läbib platsenta täielikult. Kogus, mis võib olla ohutu emale, võib olla ohtlik arenevale lootele.

Fetaalse (e. loote) alkoholisündroomi (ing.k Fetal Alcohol Syndrome — FAS) diagnoosimise kriteeriumideks on välised tunnused näos (väike pea ja silmad, omapärane silmade lõige, madal laup, õhuke ülahuul, lamedad ülahuule kurrud, madalal asetsevad kõrvad jne.), sünnieelne või -järgne kasvupeetus ja kesknärvisüsteemi kahjustus. Kesknärvisüsteemi häired võivad olla strukturaalsed, neuroloogilised või funktsionaalsed. Kaasneda võivad arengurikked teistes organites (süda, kopsud, neerud jne). FAS-i kõige tõsisemaks probleemiks on kesknärvisüsteemi kahjustus.

Kahjustussümptomid ilmnevad enamasti hilisemas eas madala IQ-na, aeglase arenguna, käitumishäiretena (hüperaktiivsus, suhtlemisraskus, korrale ja reeglitele allumatus), õpiraskustena (halb mälu, keskendumisvõime ja tähelepanuhäired) ja muuna.

„Lisaks esinemissageduse paremale arusaamisele on teadlased kasvatanud ka meie arusaamist nendest probleemidest, mis FASD-ga kaasnevad. Tänavu jaanuaris avaldatud massiivne uurimus identifitseeris 428 konkreetset haigust, mis koos FASD-ga esinevad. Need ICD-10 koodiga haigused mõjutavad peaaegu iga organismi süsteemi, kaasa arvatult kesknärvisüsteem (aju), nägemine, kuulmine, süda, vereringe, seedimine, luu- ja lihaskond ning hingamiselundkond, teiste seas,“ jagas Beekmann.

FASD raskeim väljendusvorm fetaalne alkoholisündroom (FAS) on mentaalse taandarengu juhtivaks põhjuseks lääne tsivilisatsioonis, kusjuures muidugi 100% ennetatav. Raseduse ajal ei ole tõestatult ohutut alkoholikogust. Kui joob ema, siis on sunnitud jooma ka laps!