Dr Riispere, missugune on mees- ja naisalkoholisõltlaste suhe?

Minu arvates peaaegu võrdne. Ainult et naised varjavad alkoholipruukimist hoolega. Mõni naine on kodus pikki aastaid üksinda napsu võtnud, ilma et mehel sellest aimu oleks. Naised-alkoholisõltlased ei ole ainult vaesed ja vaevatud, vaid sageli vastupidi — jõukad prouad, kes napsutavad igavusest. Raha on küllalt, aga tegevust ja muresid ei olegi!

Kas haigestumine alkohoolsesse maksatsirroosi on viimase kümne-viieteist aasta jooksul kasvanud?

Minu arvates ei ole viinavõtmine ei suuremaks ega vähemaks jäänud, mistõttu pole kuigi märkimisväärselt kasvanud ka alkohoolsete maksakahjustuste arv. Kes on viinamees, on seda olnud ka riigikorrast sõltumata.

Mis ülesannet täidab maks?

See on meie organismi suurimaid elundeid, kaalub täiskasvanutel üks kuni poolteist kilo ja hõlmab suure osa kõhuõõne paremast poolest. Maksa ülesanne on tagada organismi biokeemiliste reaktsioonide läbiviimine, mistõttu on seda elundit nimetatud ka organismi suurimaks biokeemialaboratooriumiks. Kõik, mis inimese suust seedetrakti läheb, kaasa arvatud alkohol, läheb ka maksa. Söök ja jook läbib mao ja peensoole ning jõuab seedinult vere kaudu maksa. Ka seedeorganitesse sattunud mürgised ained imenduvad verre, kus siis maks püüab neid kahjutuks teha ja organismist väljutada. Aga nagu inimvõimetel, nii on piirid ka maksa võimetel, kusjuures ühe inimese maks võib sama koguse eluaja jooksul joodud alkoholiga paremini hakkama saada kui teise inimese oma.

Mis on alkohooliku maksatsirroosi esimesed tundemärgid?

Ma ei ütle inimese kohta enam alkohoolik, vaid alkoholisõltlane. Alkoholi maksa kahjustaval toimel on kolm staadiumi. Kõigepealt tekib maksa rasvastumine — maksa koguneb liigselt rasva. Sellele järgneb maksapõletik ehk hepatiit, millest järgmine samm on tsirroos. Tsirroos on maksa koe hävimine — maks saab otsa ja asendub sidekoega. See polegi enam haigus, vaid haiguste tagajärg. Haigused on maksa rasvastumine ja maksapõletik. Maksa rasvastumise staadiumis võib maks mitu korda suureneda. Seda nimetatakse totaalseks rasvmaksaks. Niisuguse muutuse tagajärjel võivad inimese nahk ja silmavalged kollaseks minna, uriin muutub tumedaks, kõhuõõnde kogunenud veest tekib vesikõht.

Kas ümmargust kõhtu enda ees lükkavatel meestel on maksahaigus?

Ei, neil on enamjaolt “õllekõhud”, mispuhul suureneb rasva hulk kõhu peal naha all.

Mis staadiumis alkohoolsest maksatsirroosist veel jagu saab?

Ravida saab nii maksa alkohoolset rasvastumist kui ka alkohoolset hepatiiti. Raske on ravis aga see, et inimesel, keda sa aidata püüad, on välja kujunenud nii psüühiline kui füüsiline alkoholisõltuvus. Aga esimene tingimus alkohoolse maksahaiguse ravis on absoluutne alkoholist loobumine. Maksa rasvastumine ja hepatiit on mõlemad veel pöörduvad protsessid, neist on võimalik paraneda, maksa sidekoestumine ehk tsirroos on pöördumatu, sellest tänapäeva meditsiin jagu ei saa. Kui mitte arvestada maksa siirdamist ehk uue maksa panemist.

Kas alkohoolne maksahaigus tekitab valu?

Maksa kude valu ei tunne, valu tunneb närvilõpmetega maksa kapsel. Kui maks suureneb kiiresti, siis tekib kapsli venitus ja valud (näiteks südame puudulikkusest tingitud maksa turse korral).

Kuidas kulgeb alkoholisõltlase tee gastroenteroloogi jutule?

Patsient läheb perearsti juurde ja ütleb: “Teised räägivad, et mu silmavalged on kollased.” Perearst vajutab alumise silmalau alla: “On jah. Heitke pikali, ma katsun teie kõhtu…Maks on suuremaks läinud. Võtame vereproovid, et analüüsida, kas maksarakud on kahjustatud või mitte.” Positiivse tulemuse korral saadabki perearst patsiendi gastroenteroloogi juurde.

Mida meditsiin ette võtab, kui on tegu juba viimase astme maksakahjustuse ehk tsirroosiga?

Sageli on patsiendil juba vesi kõhuõõnde kogunenud, millest me ta vabastame. Kui maksatsirroosist on suurenenud ka põrn, mille üks funktsioone on vanade kõlbmatute vererakkude hävitamine, võib suurenenud põrn hakata hävitama ka kõlblikke vererakke. Tekib kehvveresus, valgete vereliblede, aga ka punavereliblede ja vereliistakute (trombotsüütide) vähesus. Sidekoestunud maksa enam muuta ei saa, saame päästa vaid seda osa, mis on maksast alles. Kui kümme protsenti maksa on olemas, võib sellega veel elada. Lihatoodete söömine ei ole siis soovitav, sest maks etendab suurt osa just loomsete valkude lagundamisel ja sünteesimisel.

Kui sageli jõuavad teie juurde, dr Riispere, alkohoolse maksahaigusega patsiendid?

Paaril-kolmel korral kuus. Enamik jõuab siia erakorralise meditsiini osakonna kaudu haavanditega maos või kaksteistsõrmiksooles või veenilaienditega söögitorus, mis on peamised maksatsirroosi haigete sisemise verejooksu kohad seedetraktis. Peamiselt on nad asotsiaalse kuuluvusega inimesed. Patsient, kes perearsti saatekirjaga minu vastuvõtule tuleb, on tavaliselt ühiskonnas endale kindla koha saavutanud keskmine inimene, kelle elus mängib alkohol tähtsat rolli.

Ikka ja jälle avaldatakse meedias lohutavat teavet, et iga päev pits või paar viina või klaas veini teeb tervisele ainult head. Mida ütlete teie, maksahaigusi raviv arst?

Reegel on järgmine: nii suitsetamine kui alkohol on inimese tervisele kahjulikud. Aga reeglil on erandid, mis ütlevad seda, et iga inimene ja tema elundkond on erinevad. Mõni võib eluaeg tipsutada, teisel haigestub maks juba nelja-viie aastaga.

Kui teie juurde tuleb alkohoolse maksakahjustusega patsient, kas loete moraali viinavõtmise kahjulikkusest?

Mina ei loe moraali, vaid räägin tõtt ja see on järgmine: “Teie maksahaiguse põhjuseks on alkohol. Kui tahate terveks saada, peate muutuma täiskarsklaseks.”

Alljärgnev katkend pärineb Medicina raamatust “Gastroenteroloogia”, 2003:

Aastaid on teada olnud seos alkoholi liigtarvitamise, maksa rasvväärastuse ja maksatsirroosi vahel…Peamiselt katseloomadel tehtud uuringute varal on viimase 25 aasta vältel tõestatud alkoholi ja selle ainevahetusproduktide otsene toksiline toime maksa. Alkohoolsed maksahaigused moodustavad Soomes peamise rühma kõikidest maksahaigustest. Üle 90% on põhjustanud alkohol. Soomes sureb igal aastal maksatsirroosi 500 inimest. Surm maksatsirroosi puudutab eriti tööealisi mehi. Seda on rohkem kui hukkub liiklusõnnetuste läbi…Samas on viimastel aastatel saadud andmeid, et teatud päevane alkoholikogus maksa ei kahjusta. Meeste puhul on selleks 40 grammi puhast alkoholi. See on avaldatud kogus. Tegelik kogus on ilmselt suurem, 60-80 grammi päevas. Selle piiri ületamise korral suureneb maksatsirroosi risk järsult ja on proportsioonis iga päev kasutatava alkoholi hulgaga… Päevas 80-160 grammi alkoholi tarvitajatel on risk haigestuda maksatsirroosi 5 korda suurem kui neil, kes pruugivad alla 80 grammi päevas. Üle 160 grammi alkoholi päevase tarvitamise korral on risk enam kui 25kordne.