On hulk erinevaid mao- ja sooltehaigusi. Mao probleemid on tihedalt seotud toitumisega, psüühilise pingeseisundiga, suitsetamise, alkoholi kuritarvitamisega jm.

Organismis tegutseb helikobakter, põhjustades gastriiti, kroonilisi seedevaevusi, mis võib viia haavandini, isegi vähini. Kuid ka selle bakteriga on võimalus võidelda õige toitumisega ja loodusraviga, vähemalt ennetuslikult. Kui me ikka kuulaksime oma keha “häält” ja sööks seda, mis ei tekita maole häda, mälume korralikult, sööme kindlatel kellaaegadel tervislikul viisil valmistatud sooja toitu — saame oma magu säästa raskete haiguste eest.

Kas teeme seda ikka ja alati? Vaevalt! Kõige selle tulemusena peame kasutama näiteks antibiootikume. Seda me ju ei taha, sest sellega võivad kaasneda kõrvaltoimed.

Tulemas on ilus jõuluaeg, kus jälle teeme maole liiga. Siinkohal räägime üksnes kergematest maoprobleemidest, mis on kõrvaldatavad ka tablettideta, loodusravi ja toidudieedi abil. Kes on põdenud mao ja kaksteistsõrmiku haavandtõbe (krooniline haigus) või kannatab kroonilise maogastriidi all, võib arvestada selle ägenemisega just praegu. Tegemist ei pea olema uue haavandiga, küll aga seedetrakti (mao) põletikuga, eriti kõrge happesuse korral.

Mao valu ei tohi kannatada, vaid kohe alustada loodusravi võtetega. Kes esmakordselt tunnevad valu maos, peavad pöörduma arsti poole, et saada teada õige diagnoos. Kuid ka siin on oluline ravimite kõrval minna üle ravivale dieedile. Oluline on teada, milline on maohappesus, sest loodusravi ja toitumine on sellele vastav. Kui vaevused ei ole liiga suured ja parajalt soojade taimeteede joomine ning kerge dieet toovad kergendust, ei olegi vajadust arsti juurde joosta. Lihtne häire möödub tavaliselt jälgegi jätmata.

Abi maovalu korral

Kiirel abil on limaskesta muutused veel pindmised. On halb, kui tegu on mao kõrghappesusega, kuid mitte parem pole ka alahappesus, mille tulemusena arenevad kahjulikud käärimis- ja roiskumisprotsessid seedeorganites. Need, kellel diagnoos teada, saavadki vanade hädade kordumisel kohe ennast ise aidata. Selleks:
* viige läbi kerge puhastuskuur (lahjade taimeteedega)
* vähendage toidu mahtu ja tihendage söögikordi
* jätke toidust välja kõik rasvased toidud (lubatud õli ja või)
* ärge jooge toorest rõõska piima, vaid asendage see jogurti, keefiri, peti või hapupiimaga (soovitatavad kõik biotooted)
* jätke ajutiselt välja ka marjamahlad ja magusad kompotid, šokolaad, kompvekid, koogid
* ärge tarbige vürtsikaid toite
* loobuge aedvilja toorsalatitest, sööge neid hautatult (parem püreedena) ja hapendatud (marineeritud) aedviljadest
* loobuge hommikukohvist ja võileibadest, asendades need taimeteedega ja kergete putrudega
* loobuge maovalu algstaadiumis sea- ja loomalihast, kasutades toiduks kala ja linnuliha hautatult või keedetult
* ärge suitsetage ega tarbige üleliia alkoholi.

Äge põletik ja dieet

Ägeda põletiku korral on dieedi ülesanne nii keemiliste, mehaaniliste kui ka soojuslike ärrituste ärahoidmine maos ja soolestikus. Alustada tuleks ravimteedest, mis leevendavad põletikku ja sellega kaasnevat valu ning süüa kindlatel kellaaegadel iga 2-3 tunni tagant, seega u 5 korda päevas väikeste kogustena.

Ägedate valude möödumisel hakake kasutama vitamiinirikkaid puu- ja aedvilju, kuid ikka püreedena ja putrude sees. Samas tuleks jälgida, et süsivesikuid oleks toidus vähem, valgurikastest hapupiimatoodetest pole vaja loobuda.

Kindlasti tuleks hommikuti süüa pehmeks keedetud putrusid; lõunaks piima-juurviljasuppe, kalasuppe, juurviljahautisi, hautatud(keedetud) kala ja linnuliha, munatoite omlettidena või vormiroogadena. Kasulikud on juurviljamahlad. Päevaratsiooni tuleb võtta toiduained, mida ka hästi omastatakse ja mis ei hakka maos käärima. Ravimtaimedel on põletikuvastane ja valuvaigistav toime. Need parandavad söögiisu ja seedetegevust, taastavad soolestiku mikrofloorat.

Ravimtaimed

Ravimtaimed, mis on soovitatavad alahappesuse korral: kalmus, pohl, käokuld, aedvaak, pune, suur takjas, hiirekõrv, soolikarohi, suur teeleht, koirohi, orashein, köömned, nõmm-liivatee, salvei, pihlakamarjad, aed-liivatee. Seda on vajalik teada, sest mao kõrghappesusega inimestel võivad tekitada valesti valitud taimed puhitusi, kõhugaase, ja üldse ei aita ravida.

Ravimtaimed, mis aitavad ravida mao kõrghappesuse korral: varemerohi, must pässik (kasekäsn), teekummel, aedpetersell, võilill, piparmünt, meliss, hiina sidruniväändik, põdrakanep, saialill, lihtnaistepuna, linnurohi, kanarbik jt.

Tee või mahl ravimtaimedest peab stimuleerima maomahla eritust ja vähendama põletikku. Soovitav on juua teesid vähemalt 2 kuud järjest väikeste vaheaegadega ja enne sööki.

On ka taimi, mis sobivad nii ühel kui teisel juhul. Nii näiteks võib kasutada astelpaju marjadest õli, puju, aedseller, humal, harilik sigur, arukask, metspipar. Kui maohappesus on normaalne, proovige nn katseeksituse meetodil, mis teile hästi mõjub. Enamikel juhtudel mõjuvad paremini need taimed, mis sobivad alahappesusel.

Toidutaimi, mida tarbime, peame samuti hoolikalt valima. Nõrga seedimise korral on head: kõrvits, kabatshokk, baklažaan, karusmarjad, jõhvikad, mustsõstrad, peet, ploomid jt toiduna.

Alahappesusel toiduks: sibul, küüslauk, rabarber, hapuoblikas, aeduba, kaer, tatar, porgand, peet, kapsas (kapsamahl), hapukapsas (hapukapsamahl), karusmarjad, jõhvikad, mustsõstrad, kibuvitsamarjad, astelpajumahl, porgandimahl, roheline tee jt. Ülihappesusega toiduks: mustikad, kibuvitsamarjad, porgandimahl, kõrvits, aedsalat, riis, hirss, kaer, kartul (kartulimahl), must tee jt.

Toiduained, mis ravivad

Sellisteks on eeskätt kõigile teatud tuntud mesi ja meesaadused. Segu õietolmust ja meest on antibakteriaalse toimega, kasutatakse isegi haavandite raviks.

Mao ülihappesuse korral: lahustage segu (1 kuhjaga tl õietolmu ja samapalju mett) 0,5 kl 40kraadises vees ja jooge 1,5 tundi enne sööki.

Mao alahappesuse korral: lahustage sama segu toasooja veega ja jooge vahetult enne sööki. Kel pole käepärast õietolmu, võib kasutada samal põhimõttel meejooki. Kuid pidage meeles, et kroonilise alahappelise maogastriidiga tuleb juua jahedat meevett, see tõstab maohappesust! Seni, kui magu end halvasti tunda ei anna, võib profülaktikaks tarvitada mett lahustatult söögi sees või teega, kui taimetee on juba jahtunud 40 kraadini. Seega võite taimeteedele alati lisada mett, kuid arvestage temperatuuriga, et mee raviomadused kaotsi ei läheks. Õhtuti sooja teega mett kasutades normaliseerib see maohappesust ja mõjub rahustavalt.

Mett võib segada ka oliivõliga või võiga ja kasutada toiduna saiale määrides. Soovitatav on ka õlitõmmis ja tinktuur taruvaiguga, kuid mõnel võib tekitada taruvaik allergiat. Seepärast kontrollige enda peal esialgu väikeste kogustega.

Õlitõmmise tegemiseks lisage 100 grammile 60kraadisele õlile 20 g peenestatud taruvaiku ja soojendage 70kraadises veenõus u 10 min, kogu aeg segades, kurnake ja hoidke pimedas, jahedas kohas. Õlitõmmist võtke 1 tl 3 korda päevas 1 tund enne sööki.

Taruvaiguga tehakse ka tinktuuri: võtke 10 g peenestatud taruvaiku ja lahustage 70 kraadises 100 g-s piirituses, jätke 10 päevaks seisma, aeg-ajalt loksutades, kurnake, võtke 1 tl tinktuuri ja lahustage 60kraadises 0,5 kl vees, jooge 3 korda päevas, soovitatavalt alahappesusel.

On üldteada, et haavandi korral on soovitav juua kartulimahla (ülihappesusel) või kapsamahla (alahappesusel). Kui 100 g mahlale lisada 2 tl mett, tugevneb mahla toime. Kel on probleeme kõhukinnisusega, siis kindla lahtistava toime annab u 60 g mett päevas.

Kasulikud on idandatud terad. Rahvameditsiini andmetel on alandatud maohappesuse korral kasulikud just nisuidud, mis hoiavad ära ka haavandi tekke. Valmistamise õpetusi on varem jagatud, kuid nad on suurtes kaubamajades alati müügil. Ka siia võib lisada mett, tuleb maitsvam ja on kasulikum. Kahtlemata on vaja süüa pikemat aega (umbes 4 nädalat järjest 1 spl 3 korda päevas), eriti vaeguste tekkel.

Ülihappelise gastriidi korral ja haavandi ennetamiseks on oluline ka looduslik mumio (müügil loodustarvete poes või apteegis). 5 g (1 pakk) lahustage 150 ml piparmündi tõmmises või ülipuhtas vees. Jätke seisma koos pakendiga (1 äär lahti lõigatud) külma kappi 1 öö. Võtke seda 1 tl enne hommikusööki ja magamaheitmist 10-15 päeva jooksul.

Hästi mõjuvad maole külmpressitud õlid ja peenestatud seemned. Loetellu võib tuua oliivõli, linaseemneõli, kreekapähkliõli, astelpajuõli jt. Kõik nad sisaldavad asendamatuid rasvhappeid ja on nii või teisiti vajalikud meie organismis, eriti oluline on õli ka mao limaskesta korras hoidmiseks.

Kuna astelpajuõli on ammu meditsiinis tunnustatud, siis lisandub siia veel Eestis toodetav linaseemneõli. Igal hommikul 1 tl õli tühja kõhuga nagu vooderdaks meie mao kaitseks saabuva toidu suhtes. Oma kogemustest võin öelda, et lonks õli hoiab korras nii seedimise kui ka mao, kui seda pidevalt teeme. Kui ei õnnestu saada õli, siis hankige linaseemneid, jahvatage hästi peeneks ja võtke hommikuti 1 spl koos veega.

Lõpuks peatuks populaarsetel hapendatud piimadel ja nende saadustel. Laktobatsillid, mida kasutatakse piimasaaduste tootmisel, on kasulikud. Need piimhappebakterid võitlevad võõrmikroobidega meie organismis. Levinumad piimhappebakteritega valmistatud tooted on jogurt, keefir, hapendatud pett ja atsidofiilpiim. Milles seisneb täpselt jogurti väärtus, jääb seekord lahti rääkimata.

Mitte vähem oluline ei ole ka keefir, atsidofiilpiim ja petipiim ehk võipiim. Võipiima eriline tähtsus seisneb suures letsitiinisisalduses, mis oluline aju tegevuses. Atsidofiilpiim ergutab organismi kaitsesüsteemi ja kasutataksegi raviotstarbelise joogina just põletikuliste protsesside korral maos ja soolestikus. Veel tervislikumad on kõik biotooted st nad on rikastatud lisaks piimhappebakteritele veel “elusate bakteritega”.

Biotooteid ei pea ostma tingimata lisanditega, mis on küllalt kallid. Müügil on ka maitsestamata biotooted, kuhu võib igaüks lisada meelepärast (moosi, mahla, mett jm), mida kodust omast käest võtta.