Maailma teadlased on juba palju aastaid murdnud pead juuste hõrenemise ja kiilaspäisuse põhjuste ja ravi üle.

Meeste juukse kadu on enamasti alati pärilik ja meesliini pidi edasi kanduv. Aga ei ole tuvastatud, et see tingimata androgeenide ehk meessuguhormoonide häire oleks.

Päriliku juuksekao ravil loetakse tänapäeval kõige efektiivsemaks käsimüügipreparaati minoxidil.


Preparaat on müügil geelina ja aerosoolina ning seda tuleb kasutada pikka aega. Kuuldavasti on nii mõnigi läikiva pealaega meesterahvas minoxidili abil juuksed tagasi saanud.
Ka endokrinoloogilisel põhjusel, näiteks kui on tegemist kilpnäärme ala- või ületalitlusega, võivad juuksed hapraks muutuda ja välja langeda. Niisugusel puhul pärast ravi juuksed taastuvad.

Aga peale nimetatute võib olla veel terve rida põhjusi.
Kui inimesel hakkavad juuksed välja langema, tuleks kõigiti läbi mõelda oma eluviis.
Stressivaba elu, tervislik mitmekülgne toit, mis peaks peale vitamiinide sisaldama kõiki organismile vajalikke mineraale ja mikroelemente, eelkõige magneesiumi ja kaaliumi, eakohane füüsiline koormus - need tegurid tagavad kogu organismi, kaasa arvatud juuste hea tervise.

Stressist põhjustatud juuste väljalangemise vastu kirjutab arst välja antidepressante, vajadusel võib antidepressante välja kirjutada juba 3-4 aastastele lastele.
Kui koos juuste väljalangemisega ilmnevad ka peavalud, nahasügelus või muud tervisehäired, tuleks pöörduda perearsti poole, kes patsiendi vajadusel erialaarsti juurde suunab.

Aga hõredad juuksed pole paljude muude tervisehäiretega võrreldes eluküsimus, tänapäeval valmistatud suurepäraseid parukaid kannavad sageli needki naised (ja mehed), kellel juusteprobleemi ei ole.

Juuksur-konsultant Evelyn Tüksammel parukasalongist "Casabella" (Vene t. 8): Meie salongi külastab uskumatult palju noori naisi ja tütarlapsi, nii eestlasi kui välismaalasi, kelle juuksed on nii hõredaks jäänud või pea lausa kiilaks muutunud, et nad parukat vajavad. Palju kordi oleme parukat tellinud ka väikestele juusteta tüdrukutele, kelle seas on olnud isegi 3 - 4 aastasi lapsi. Tänapäeval valmistatakse väga nägusaid juustest parukaid, mis ka hästi õhku läbi lasevad. Me keegi ei aimagi, kui palju kauneid soenguid tänavapildis polegi päris "omad".

Loe ka Terviselehest