Teaduslikud uuringud näitavad, et geneetika mõjutab kaalu 40-70% ulatuses. Teades oma geneetilisi eripärasid, on sul võimalik ka efektiivsemalt kaalu langetada ja tervislikumalt toituda.

Kui tead oma iseärasusi ja neid ka arvestad, on lihtsam kehakaalu jälgida ja langetada

Iga inimene vajab erinevaid toitaineid (valgud, süsivesikud, rasvad, vitamiinid jne) eri koguses ning rasvade/süsivesikute tarbimine võib mõjuda erinevatele inimestele väga erinevalt. Mõnede organism võib kiirelt ja efektiivselt lagundada süsivesikuid ilma, et nad võtaksid kaalus juurde, kuid samas võib hoopis rasvasid toidust paremini talletada ja kaalutõusu põhjustada. Samas on teadlased leidnud geenivariatsioone, mille korral oled saledam, kui tarbid ohtralt taimseid rasvu õlisid ehk eelistad nn Vahemere kööki. Eestis kannab selliseid geene ca ¼ inimestest.

Geeniandmetel põhinev dieet on tõhus – Stanfordi ülikooli uuringu kohaselt kaotasid naised, kelle dieet oli kooskõlas nende geneetilise eripäraga, ühe aasta jooksul 2,5 korda rohkem kaalu kui naised, kelle toitumine ei olnud kooskõlas nende ainevahetuse tüübiga.

Kaalu alandamisele aitab kaasa oma isude teadmine, nende tunnistamine ja oma toitumise jälgimine

Ka see, millised toidud sulle rohkem maitsevad, on suuresti pärilik ja põhineb sinu geenidel. Kui oled märganud, et sul on suurem isu rasvaste toitude järele, saad rasvade osakaalu oma toidus teadlikult vähendada. Kui oled mõnda aega oma toitumises vastavaid korrektuure teinud, siis muutub sellise toidusedeli järgimine järjest lihtsamaks. Teaduslikud uuringud näitavad küllastunud rasvade tarbimisel sõltuvuslaadset efekti – kui oled harjunud eelistama ja sööma rasvarikast toitu, nõuab sinu keha seda aina rohkem ja rohkem. Seda sellepärast, et rasvase toidu söömine ei tekita rahuldustunnet enam sama kiiresti kui varem ja selleks, et keha saaks saata ajju piisavalt tugeva küllastussignaali, pead sööma üha suurema koguse rasvarikast toitu.

Samas ei pruugi rasvase toidu vältimisest kaalu langetamisel olulist kasu olla – võimalik, et oled just nende 25% seas, kes võib oma geenianalüüsi alusel teadlikult suurendada küllastamata rasvade osakaalu oma toidus ning selle abil tervislikult kaalu kaotada.

Geenitesti saad teha ka Eestis

Õnneks ei ole geneetilised uuringud tänapäeval enam ainult teadlaste, arstide ja kriminalistide pärusmaa. Oma geneetilist eripära saavad uurida lasta kõik inimesed, kel on selleks huvi ja ka Eestis saab teha erinevaid geneetilisi analüüse. Tallinnas asuv Geenitestide Labor on keskendunud geenidele, millel on seos erinevate toitumise aspektidega. Koostöös toitumisspetsialistidega koostatakse analüüsi andmete alusel ka soovitused, mida erinevate geenivariatsioonidega inimestel on oluline järgida, et oma kehakaalu hõlpsamalt kontrolli all hoida või oma enesetunnet ja tervislikku seisundit parandada

Proovi geenitesti tegemiseks saab võtta kodus 5 minutiga ja saata tavapostiga laborisse

Geneetilise analüüsi tegemine on lihtne pole vaja kuhugi spetsiaalselt kohale minna ega verd anda. Analüüsi tellinule saadetakse proovi võtmise tarvikud koos juhendiga koju. DNA prooviks kasutatakse suu põsekaabet – selle võtmine iseendalt on kiire, lihtne ja valutu. Võetud proovi saab saata laborisse tagasi tavalise postiga.

Testi alusel koostatud soovitused on personaalsed

Kaalujälgimise toitumissoovitused saad, kui lased oma proovi analüüsida FiguraGen Weight testiga. Selle testi vastused nõustavad, milliseid toitaineid peaks sa tõhusamaks kaalulangetamiseks tarbima rohkem ja milliseid vähem. Testi vastusesse lisatakse ka kolme päeva näidismenüü, et oleks selge, milline on sulle sobiv soovitatav dieet.

Näide: Geenitesti tulemusel arvutatud toitainete jaotus efektiivseks kaalu langetamiseks.

Geenitestid pakuvad kasulikku infot kõigile ja sobivad hästi jõulukingiks

Lisaks kehakaalu jälgimisega seotud testidele saab Geenitestide Laboris hinnata ka võimalikku laktoositalumatuse, vitamiinide defitsiidi ja tsöliaakia riski. See teeb geenitestist ka põneva ja personaalse kingituse, mille abil saab huvitavat ja kasulikku infot erinevate toitumisega seotud aspektide kohta. Spetsiaalselt kinkimiseks on mõeldud test FiguraGen Kingitus, mille tellides saad proovi võtmise tarvikud kenas pakendis, kus sees on kingisaajale ka selgitus. Kingisaaja saab valida, millise testi soovib endale teha, ja pärast proovi ise postiga laborisse saata.

FiguraGen Weight geenitesti hind on 95 eurot.

Testi saab tellida www.geenitestid.ee või osta Südameapteegist. Kodulehelt tellides kasuta sooduskoodi DELFI – see annab 10% soodustust.

Jälgi meid ka meie koduleheküljel ja/või Facebookis, kust leiad palju põnevat informatsiooni toitumise ja kaalualandamise kohta. Kui tekib soov küsida testide kohta telefoni teel, helista palun Geenitestide Labori numbril 600 0199.

Jaga
Kommentaarid