Anname 5 jõulunippi ja jõululõuna taldrikureegli, mis aitavad nautida pühade meeleolu liigsete kilode hirmuta. Energiat saab säästa nii kokana pliidi taga kui ka külalisena laua ääres.

Kaalujälgijate 5 nippi ülesöömise ja jõulukilode vältimiseks

1. Tee ainult lemmiksööke. Advendiaja, jõulupühade ja uue aasta pidustuste juurde kuulub palju selliseid toite, mida muul ajal ei sööda. Kindlasti on sinul, su perel ja külalistel omad lemmikroad, mida jõulude ajal eriti oodatakse. Aga valmistagi siis neid ja jäta kõik toidud, mida teeksid ainult kombetäiteks, üldse tegemata.

2. Tee süüa vastavalt sööjate arvule. Kui retsepti järgi tuleks toitu kokku liiga palju, vähenda koguseid. Kui praetükk või koogihunnik siiski liiga suureks osutub, on enamasti võimalik pista ülejääk sügavkülma oma õiget aega ootama. Külas olles ära häbene viisakalt keeldumast toidust, mida sa ei soovi.

3. Valmista road kergemal viisil. Hea on, et paljudes jõuluroogades on kasutusel juurviljad, marjad, teraviljatooted, kala, tailiha ja muud tervislikud toiduained. Vähegi figuuriteadliku mõtlemisega perenaine jätab jõuluroogadesse “kindluse mõttes” searasva ja rammusa koore lisamata, sest oskaja koka käes saavad hüvad road õige pühademaitse kätte ka liigse energiaballastita. Näiteks 80% salatimajoneesi võid asendada maitsestamata jogurtiga, 38% vahukoore kohvikoore, piima või puljongiga. Vaata ka rasvaprotsente margariinipakendil. Jõuluaega sobivad hästi sellised põlvest põlve armastatud toiduvalmistamise viisid nagu küpsetamine, hautamine ja keetmine, kus saab läbi ilma rasva lisamata.

4. Kolm päeva aega sööke nautida! Võib juhtuda, et naudid alustuseks ohjeldamatult külmi suupisteid ja salateid, siis sööd põhiroa ja lõpuks maiustad piiri pidamata magustoitudega. Aga nii võib lõpuks kõhtu ära mahutada hiigelkoguse toitu, millest tegelikult mitu inimest söönuks saaks. Näiteks kui juba niigi täis kõhu peale koos kohviga mekkida piparkooke ja napsata kausist pähkleidki, siis on kindel, et sööd üle normi. Sestap ei maksa iga päev samade hõrgutistega pidulauda üle koormata, vaid koosta neist igaks söömaajaks mõistlikes kogustes erinevaid variatsioone.

5. Rahu, ainult rahu! Jõulud on rahupühad ja on küllalt aega nautida kiirustamata nii jõuluehete ilu, kaetud lauda kui ka lummavalt vürtsikaid lõhnu. Küllastustunne söögist tekib alles 20 minutit pärast seda, kui kõht on juba täis saanud. Nii et kui sa ainult ahmid pause tegemata, siis sööd kindlasti liiga palju. Kiiresti alla kugistatud toit ka seedib halvasti.

6. Taldrikureegel appi! Juba külmadest suupistetest koguneb üksjagu kaloreid, seepärast võta väike eelroataldrik ja tõsta selle peale tagasihoidlikes kogustes erinevaid palakesi. Soe söök tõsta taldrikule klassikalisest taldrikureeglist kinni pidades: täida pool taldrikust köögivilja, veerand kartuli ja viimane veerand praega. Juurde ära enam tõsta, nii tajud paremini söödavat kogust.

Jõululõuna taldrikureegel

Kui enne oli juttu üldtunnustatud taldrikureeglist, siis jõulupühade ajal on sellest kinni pidamisega kindlasti tõsiseid raskusi. Neil kolmel päeval võid ehk erandi teha ja endale tavalisest rohkem energiarikast toitu lubada. Kaalujälgijate programmijuht Kaja Torm rõhutab, et erandlik taldrikureegel kehtib tõesti vaid neil kolmel päeval. Lisaks tuleks kindlasti juua iga päev 2 liitrit vett ja soovitatav on ka tunni-pooleteise pikkune jalutuskäik värskes õhus.