Liigeste mandumine koos kõigi sellega kaasnevate hädadega tekitab raske olukorra, kus ka emotsionaalselt on raske hakkama saada. Reumatoidartriidiga patsientide seas esineb näiteks depressiooni kaks korda rohkem kui kogu elanikkonnas keskmiselt. Samas on hea vaimne tervis see, mis aitab haigust parimal võimalikul moel ohjes hoida.
Jaapani Nagoya ülikooli teadlased uurisid, kuidas on reumatoidartriidi patsientidel seotud depressioon, C-reaktiivne valk ja valu.
C-reaktiivne valk on põletiku näitaja — seda toodab maks ja selle tase tõuseb, kui kehas on põletik.

Leiti, et nii depressioon kui põletik eraldi suudavad suurendada tugeva valu esinemise tõenäosust. Rääkimata siis olukorrast, kus inimesel on kõrge C-reaktiivse valgu tase ehk tugev põletik ja depressioon koos — siis on tugev valu veelgi sagedasem.

Teadlased ise ütlevad, et nende töö näitab patsientide vaimse heaoluga tegelemise vajadust väga selgelt. Nii soovitavadki nad patsientidele, kellel põletikunäitajad tõusnud pole, kuid valu on, esmajärjekorras psühhoteraapiat ja/või vastavaid ravimeid kasutada.

Põletiku korral soovitavad nad arstidel põletikuvastaste ravimite määramisel pöörata samapalju tähelepanu ka patsientide psühholoogilistele sümptomitele. See on võimalus valu tugevust lisaks põletikualandajate toimele olulisel määral veelgi vähendada.
Anita DeLongis, kes on Briti Kolumbia ülikooli teadlane, uuris aga eriti huvitavat teemat.

Ta tahtis teada, kas ja kuidas patsiendi abikaasa vaimne tervis reumatoidartriidi kulgu mõjutab. Selgus, et abikaasa (või väga lähedase pereliikme) tugev depressioon muudab reumatoidartriidi kulu märgatavalt raskemaks.

Täpsemalt, abikaasa tugeva depressiooni puhul võib haiguse kulg olla raske enam kui aasta.

Dr DeLongis ütleb, et see uuring näitab reumatoidartriidihaige abikaasa võtmerolli haiguse raviprotsessis. Mis tähendab, et ka abikaasa terviseprobleemidega tuleb kindlasti tegeleda. Abikaasa või mõne teise väga lähedase inimese meeleolu ja vaimne tervis võib olla otsustava tähtsusega haiguse ravis ning seda tuleb arvestada uute tõhusate ja tõenduspõhiste raviviiside väljatöötamisel. Praegu pole täpselt teada, millist teed pidi abikaasa depressioon teise abielupoole haiguse kulgu mõjutab.

Allikas: Dawn Peters, Wiley-Blackwell