Kadakas õitseb mais-juunis. Noorelt rohelised, valminult sinakasmustad viljad (mis botaaniliselt käbide hulka lahterdatakse) valmivad alles järgneval aastal. Seega võib sügisel leida kadakal nii rohelisi kui ka küpseid marju. Kadakamarjad valmivad augustis, korjamisaega pakutakse oktoobrini. Mida hiljem korjata, seda kergemalt nad okste küljest pudenevad. Siis võib piisata ka tugevast raputamisest; varasemal korjamisel olen kasutanud õrnalt pudendamiseks presentkindas kätt. Kõige jõudsam tundub kadakamarju koguda põõsa alla laotatud riidest linale, sekka pudenevaid okkaid saab eemaldada hilisema tuulamisega.

Kadakamarju kuivatatakse soojas ruumis temperatuuril mitte üle 40 kraadi. Kõrgem temperatuur muudab marjad kortsuliseks ja vähendab tunduvalt nende kasulikku toimet, kuna marjade põhiliseks toimeaineks peetakse kuumuses üsna kergesti aurustuvat eeterlikku õli. Lisaks on neis leitud invertsuhkrut (glükoosi ja fruktoosi segu), mitmeid happeid, mikroelemente (mangaani, rauda, vaske, alumiiniumi) jt aineid. Kuivatatult säilivad kadakamarjad tarvitamiskõlblikuna kuni kolm aastat.

Kadakamarju kasutatakse ka lihatoitude maitsestamiseks (annab kodulooma lihale metslooma liha maitse), lisatakse lihakastmetele ja peedisalatile. Soomlased lisavad kapsa hapendamisel pütti vähemalt 2–3 kadakamarja.

Kadakast on tehtud (ja tehakse tänapäevalgi) väärtuslikke toidunõusid ja söögiriistu (piima- ja võipütte, kappasid, kulpe, lusikaid jm), kadakavihaga vihtlemine aitab reuma ja liigesevalude puhul, kadakasuitsuga desinfitseeriti ruume nakkushaiguste puhul, kadakavõrseid ja -okkaid kasutatakse paljude haiguste puhul vannide ja kompressidena.

Raviks on kasutatud ka lihtsalt kadakakoort, näiteks rästiku hammustuse järel pandi veega puhtaks pestud haavale kadakakoort – olevat hästi aidanud valu ja paistetuse vastu.

KADAKAOKSTE VANNID

* Võetakse 200 g värskeid okkaid, keedetakse 30 minutit ja kurnatakse vannivette. Pooletunniseid vanne (37 kraadi) tehakse neuroosi, jalaarterite põletiku, radikuliidi, reumaatiliste liigesevalude, troofiliste säärehaavandite, podagra ja nahahaiguste (sh allergilise sügelemise), ka jalgade paistetuse ja perifeerse närvisüsteemi haiguste puhul.

* Reuma, luu- ja seljavalude, ka üleväsimuse puhuks võetakse 200 g peenestatud kadakaoksi või kasvusid, lisatakse 3–4 liitrit kuuma vett, lastakse tõmmata 4–6 tundi, seejärel kurnatakse vannivette. Vanni (kuni 40 kraadi) võetakse 15–20 minutit. Ravikuuriks teha 12–14 vanni.

* Peenestatud okstest (või okkaist) tehakse vanni ka nii, et hoitakse neid algul paar tundi külmas vees, seejärel keedetakse koos sama veega veerand tundi, siis kurnatakse vannivette.

Podagra, sügeliste, samuti allergia ja nahahaiguste puhul mainitakse kirjanduses okste-okaste asendamise võimalust ka samas koguses (200 g) kadakamarjadega.

KOMPRESS

Kadakat on rahvameditsiinis kasutatud radikuliidi raviks edukalt ka kompressina. Selleks võetakse 0,5 l kadaka noori võrseid ja 0,5 l mereadrut, lisatakse 1 tl soola ja segatakse. Segu keedetakse kaane all ühes liitris vees 15 minutit, asetatakse kuumalt linase riide vahele ja pannakse ristluupiirkonnale.

AURUD

Kadakate noorte võrsete keeva veega ülevalamisel tekkivat auru on kasutatud ka inhalatsiooniks. Auru sissehingamine muudab kopsuhaigetel (ka astmaatikutel) hingamise kergemaks ja valutumaks.

KADAKAMARJA TEE

Kadakamarjateed kasutatakse põhiliselt peavalu, köha, tiisikuse, veetõve, jooksva, kõhuvalu, põiepõletiku ja neeruhaiguste raviks, samuti kuseerituse ja seedetegevuse ergutamiseks.

Kadakamarjatee retsepte pakuvad tänapäevased taimraviraamatud mitmesuguseid. Üldnõudeks on, et pärast tee tõmmata laskmist see kurnatakse ega säilitata üle kahe päeva. Klaasitäie mahuks loetakse üldiselt 200 ml ehk 1/5 liitrit. Marjad võiks eelnevalt purustada.

· 10 g kuivi marju 1 kl keeva vee kohta, lasta tõmmata jahtumiseni. Võtta 1 spl 3–4 korda päevas pärast sööki üldtugevdava vahendina, verevaeguse, mitmesuguste tursete, põie-, neeru- ja sapipõiepõletiku raviks. Ergutab neerude talitlust ja sapieritust. Tarvitatakse ka kui krambi- ja põletikuvastast vahendit, seda eriti kusekivide operatsiooni eelsel perioodil.

Lastes sama leotist tõmmata 1–2 tundi, võetakse 1 spl 3–4 korda päevas lihaste nõrkuse ja halvatuse korral.

Lastes tõmmata 4 tundi, võetakse 1 spl 3–4 korda päevas külmetushaiguste, ka bronhiidi raviks, ent kasutatakse ka välispidiselt liigese- või lihasevalude leevendamiseks.

· 1 spl kuivi marju 2 kl vee kohta, keeta 20 min. Võtta 1 spl 3 korda päevas külmetusköha, mädase pleuriidi (rinnakelmepõletiku), kopsupõletiku ja mädase eritusega kopsuhaiguste korral.

· 1 spl peenestatud marju 1 ½ kl keeva vee kohta, hoitakse kuumana kaane all 15 min, lisaks lastakse jahtumisel tõmmata 30 min. Võetakse 1 spl 4–5 korda päevas sapierituse ergutamiseks.

· 1 tl marju 1 klaasile keevale veele, lastakse kuumas kaane all tõmmata kuni 15 min. Juuakse lonkshaaval, kuni pool klaasi korraga, kui köha vaigistajat ja röga lahtistajat, samuti siis, kui hääl ära läheb. Soovitatakse ka üldse külmetushaiguste korral.

· 15 g marju lasta 2 tundi tõmmata keedetud jahutatud vees. Võtta 1 spl 4 korda päevas enne sööki kuseerituse soodustajana.

· 15 g marju keeta 10 min 1 klaasis vees, lasta 30 min tõmmata. Tarvitada 50 ml korraga 3–4 korda päevas sapipõiehaiguste ja jämesoolepõletiku korral.

· ½ klaasi kadakamarju keeta tasasel tulel ¾ liitris vees 25 minutit. Juuakse iga poolteise tunni tagant aeglaselt pool klaasitäit. Kõige paremini mõjub tühja kõhuga. Hea vahend gripi raviks, kuumana juues paneb higistama ja langetab palavikku. Jahtunult kasutatakse ka sisemiste verejooksude korral.

Kuna kadakamarjatee, eriti nõrgemate neerude või rohkema tarvitamise korral (nagu eelmainitud gripiravi) võib ärritada neerukude, ei soovitata seda kasutada järjest üle 10 päeva. Siis teha (ravi jätkamise vajadusel) tee joomisel vaheaeg või minna vahelduseks üle mõnele teisele, sama haigust ravivale taimele.

Kadakamarjad mõjuvad nõrkadele neerudele palju leebemalt, kui neid kasutada koos mõne teise taimega.

Kadakamarju 2 osa, leesikalehti 2 osa, kooritud lagritsajuuri 1 osa. Võtta segu 1 spl 1 klaasi vee kohta, keeta 15 min, lasta tõmmata 30 min. Võtta 1 spl 3–5 korda päevas nõrga neerutegevuse korral kuseeritust soodustava vahendina.

· Kadakamarju ja kalmusejuuri võrdses koguses, peenestada ja võtta 1 tl 1 klaasi keeva vee kohta, lasta tõmmata 5 min. Juua jahutatult lonkshaaval 1 klaas päevas söögi alla. Aitab seedehäirete, põie-neeruhaiguste ja isutuse puhul.

TINKTUUR

Tinktuuri valmistamiseks võetakse viina, millesse puistatakse peenestatud marju (vahekorras 1 osa marju ja 20 osa viina), lisatakse mett ja jäetakse kinnises nõus nädalaks seisma (soojas või päikese käes). Tarvitatakse teelusikatäis lahjendatult veega seedehäirete, veepeetuse ja külmetuse korral, ka profülaktikaks nakkushaiguste ohu puhul.

KADAKAÕLI

Kadakaõliga on rahvameditsiinis määritud reumast ja liigesepõletikust valutavaid kohti ning ravitud nahahaigusi. Meie esivanemate poolt kasutatud õli saamise meetodist, samuti “kadakarasvast” ja selle kasutamisest võib huvitatu lugeda Ants Viirese raamatust “Puud ja inimesed” (1975, lk 82).

Tänapäeval on õli valmistatud ka teise metoodikaga. Purustatakse ½ klaasi küpseid kadakamarju ja pannakse poole liitri kvaliteetse oliiviõli sisse. Lastakse suletud nõus 3–4 päeva seista, aeg-ajalt loksutades, siis kurnata.

Pannes 20 tilka seda õli klaasitäide (soovitavalt destilleeritud ) kuuma vette ja hoides selle auravana, hingatakse auru sisse astma, kopsuemfüseemi, nina kõrvalurgete põletiku, köha ja gripi puhul.

LIHTSALT MARJAD

Kadakamarju on soovitatud süüa ka niisama, värskena või kuivatatult, seda nii tervise tugevdamiseks, soolegaaside ärahoidmiseks kui ka nakkushaiguste tõrjeks. Vanasti oli see profülaktikavahendina sama populaarne nagu tänapäeval vitamiinitablettide neelamine. Soovitusi selleks on mitmesuguseid. Alates ühest (või neljast) marjast ja iga päev ühte marja lisades jõuda välja päevas 15 marjani ning sealt edasi ühe võrra vähendades tagasi üheni (või neljani).

Soovitatakse ka lastele kolm, täiskasvanutele kuus marja päevas. Kõige sagedasemini olen aga kohanud soovitust süüa kümme marja päevas. Halva hingeõhu eemaldamiseks soovitatakse õhtul enne magamaminekut paari kadakamarja närida.

VASTUNÄIDUSTUSED.

Kadakapreparaate ei lubata seespidiselt tarvitada, kui neeruhaigused on ägedad või kui on gastriit (maokatarr). Mao- ja kaksteistsõrmiku haavandtõve ning jämesoolepõletiku puhul üks autor soovitab, teine keelab, kolmas teeb korraga mõlemaid.