Üks tuntud müüte kalaõli kohta on selle tarbimisest tulenev keha kolesterooli taseme langemine. Küll aga aitab kalaõli vähendada ainult teatud tüüpi kolesterooli ehk triklütseriidi. See omakorda on aga ainult osa kogu kolesterooli kogumist, seega ei saa kalaõli üksinda pidada efektiivseks kolesterooli alandajaks. Kolesterooli ja mereandide vahelisest seosest saab lähemalt uurida meie eelnevatest blogipostitustest.

Teise tuntud müüdi kohaselt on kõik kalaõli lisandid samade omadustega. Oluline on aga jälgida millisest mereannist õli tuleneb. Näiteks on zooplanktoni õlist tehtud kalaõlis vähem oomega-3 rasvhappeid kui tursas või lõhes. Samuti peetakse zooplaktoni õli maitsvamaks, sest järelmaitse ei ole nii “kalane”. Ka see pole täielikult tõene, sest järelmaitse on tootmisprotsessi, mitte tooraine enda tulem.

Kalaõli aitab kaasa keha põletikukollete vähendamisele ja seonduvate reaktsioonide leevendamisele. Seda peamiselt ajus, liigestes ja südameveresoonkonnas. See omakorda aitab kaasa paljude krooniliste haiguste vältimisele ja ennetamisele, näiteks: südameveresoonkonna haigused, autoimmuunsuse häired, liigesvalud jt.

Samuti aitab kalaõli kaasa kognitiivsete võimete arendamisele ja mälu võimekuse parandamisele. Mereandide mõjust ajutegevusele kirjutasime pikemalt eelmises artiklis. Lisaks aitab kalaõlis olev omega-3 rasvhape kaasa luude tiheduse hoidmisele. Koosmõjus kaltsiumi ja D-vitamiiniga saab seeläbi vältida osteoporoosi.

Ning lõpetuseks tasub hea omadusena välja tuua kalaõli mõju kaalukaotusele. Nimelt koos aktiivse trenniga, aitab kalaõli kiirendada ainevahetust ja seeläbi kaalukaotust. Rasvunud inimeste puhul on kalaõli väga heaks toidulisandiks, sest lisaks kaalu alandamise soodustamisele aitab see ka kaasa liigespingest tulenevate haiguste vältimisele.

Seega on kalaõli väga kasulikuks toidulisandiks aidates kaasa kaalu alandamisele, põletikukollete leevendamisele ja kognitiivse võimekuse tõstmisele.

Allikas: Crabit