1. sisaldab suures koguses C-vitamiini

2. omab palju ühist küüslauguga, kuid toimib isegi efektiivsemalt

Karulaugu ravivad omadused:

  • tugev mikroobidevastane vahend
  • aitab rohke tarbimise korral organismil vabaneda nii pärmseenest kui ussnugilistest
  • takistab kolesterooli ladestumist veresoonte seintele
  • puhastab veresooni, hoiab veresoonte seinad elastsena ja alandab vererõhku
  • surub maha allergilised reaktsioonid
  • suurendab mao-soolestiku sekretoorset funktsiooni
  • pikendab rakkude eluiga ja aeglustab vananemisprotsesse
  • vähendab ravimite kahjulikke kõrvalefekte
  • hoiab ära juuste väljalangemist ja hallinemist
  • vähendab lihaste valusid
  • toob tagasi ja tõstab söögiisu
  • parandab nägemist

Levinumad kasutusviisid

Hiina ja Tiibeti meditsiinis kasutatakse tervet taime. Toiduks ja ravimtaimena tasub tarvitada noori lehti ja võrseid (soovitav enne õitsemist); vanemad (puisemad) taimevõrsed sobib soolata, marineerida.

Karulauku võib säilitada sügavkülmas, kuivatada, soolata, marineerida ja isegi hapendada. Üsna sageli tehakse karulaugust tinktuuri: 1 osa taime ja 4-5 osa viina. Seda võib kasutada välispidiseks määrimiseks närvi-, radikuliidi- ja reumavalude ning põrutuste korral; seespidiselt iga päev, 2-3 korda päevas 30-40 tilka kuni 1 teelusikatäis.

Huvitav retsept: hapendatud karulauk

Hapendamisel säilivad kõik vitamiinid, seda võib lisada salatitele või süüa eraldi toiduna nagu soolakurki.

Koostisained:

1 kg karulauku
1 l vett
50g soola

Valmistamine:

1. Karulauk korralikult pesta ja asetada laia potti. Seejärel keeta soolalahus liitris vees, kurnata läbi mitmekihilise marli ning jahutada.

2. Soolalahus valada karulaugule, peale asetada ringikujuline puuklots ning survestada kivi või mingi raskusega. Aeg-ajalt vaadata, kas lahuse pinnale pole tekkinud vahtu. Vaht tuleks lusikaga eemaldada, raskus pesta.

3. Kahe nädala möödudes tuleks pott panna jahedasse, parem keldrisse. Karulaugu võib ka ümber tõsta purkidesse ja hoida külmkapi alumistel riiulitel.

Allikas: Remedyway