Ainevahetus kujutab endast biokeemilist protsessi, milles toit, mis suust sisse läheb, muundatakse energiaks, mida keha oma elutegevuseks vajab. Ainevahetuse määr (ingl k BMR —
basal metabolic rate
) näitab, palju kaloreid keha puhkeseisundis põletab.

Peamiselt sõltub kalorite hulk, mida keha puhkeolekus kulutab, aga sellest, kui palju on sul lihasmassi. Mida rohkem lihaseid, seda rohkem põletad kaloreid. Meestel on rohkem lihaseid kui naistel ja sellepärast võtavadki mehed kaalus alla kergemini ja juurde aeglasemalt. Just sellepärast soovitavad ka asjatundjad tugevat treeningut, et lihasmassi kasvatada.

Ainevahetuse määr sõltub ka sellest, kui palju teed trenni. Igasugune füüsiline treening, mitte ainult pingutav higistamine, suurendab kalorite põletamist.

On aga ka inimesi, tõsi küll, vähe, kelle ainevahetus ongi tõepoolest aeglasem kui peaks, võttes arvesse nende pikkust, kaalu, vanust ja sugu. Tegelikult on ülekaalulistel ainevahetuse määr üsna kõrge, kuna neil on rohkem lihaseid kui rasva.

Vanuse kasvades ainevahetus aeglustub. Sellepärast tuleb vanemaks saades vähem süüa või teha rohkem trenni.

Kui oled ikka mures, et su ainevahetus on aeglane, räägi sellest arstile. Aeglast ainevahetust võivad põhjustada mõned haigused, näiteks kilpnäärme alatalitlus või Cushingi sündroom.

Allikas: Mayo Clinic