25 miljonit aastat tagasi polnud C-vitamiin veel mingi teema. Miks? Esiteks loomulikult sellepärast, et me ei teadnud sellist sõnagi veel, aga ka seetõttu, et meie keha sai C-vitamiini sünteesimisega ise suurepäraselt hakkama. Enamus loomi ja taimi oskab siiani oma organismis ise C-vitamiini sünteesida. Meie aga mitte — inimene peab saama C-vitamiini väljastpoolt, see tähendab toiduga. Aga kas me ka saame, see on omaette küsimus.

Vajalikku kogust toiduga kätte saada on üha keerulisem, sest tegemist on õhuga kokkupuutel hävineva vitamiiniga. Nii võib vabalt juhtuda, et seisnud toorsalat või poe valmistoit hoolimata informatiivsest grammide ja kalorite sildist C-vitamiini siiski üldse ei sisalda. Samuti tasub meeles hoida, et C-vitamiini sisaldus väheneb oluliselt kuumutamisel. See on ka üks põhjusest, miks koguaeg soovitatakse vähemalt pool tarbitavatest köögiviljast ja puuviljadest süüa toorelt, mahlade või smuutidena. Ka supp on hea valik, sest köögiviljade keeduvees leidub C-vitamiini rohkem kui samal hetkel neis endis.

Millegipärast tuleb C-vitamiin paljudel meelde alles siis kui mõni äge külmetusviirus perre jõudnud. Pikka aega on vaieldud selle üle, kas C-vitamiin aitab külmetuse korral või mitte. Mitmed uuringud on näidanud, et C-vitamiini tarbimine külmetushaiguste esinemissagedust ei mõjuta, kuigi aitab mõningal määral vähendada haiguse kestvust ja tõsidust. Samas on leitud, et C-vitamiini toime koos tsingiga on hoopis tõhusam — 1g (1000mg) C-vitamiini ja 30mg tsinki päevas leevendab hingamisteede infektsioonide sümptoome ning lühendab haiguse kestvust märgatavalt.

Suured sõbrad

Antioksüdant C-vitamiin on hea immuunsuse tugevdaja, kuid üksinda pole ta teab mis võimas. Inimese organism on üks suur tervik, kus kõik lülid on omavahel seotud ja ükski jalg ei tohi nn longata. Kogu menüü peab olema normikohase süsivesikute- ja rasvasisaldusega ning sisaldama piisavalt ka muid vitamiine ja mineraalaineid. Viimastest on immuunsüsteemi tugevdamisel eriti olulised magneesium ja tsink. Antioksüdandid on kõik meeskonnamängijad — vastastikune koostöö aitab neil töövõimet säilitada ja ka tugevdada. C-vitamiini suured sõbrad on E-vitamiin ja karotenoidid. See kuldne kolmik tagab kaitse nii rakus kui väljaspool seda. Seega igapäevane porgandi-paprika salat pisikese õlitilgaga võib teha imesid.

C-vitamiini puudusel tekivad tõsised terviseprobleemid, eelkõige sidekoe nõrkus ja immuunsuse puudulikkus. C-vitamiin mõjutab ka meie aju, tasakaalustades närvivahendusaineid ja aidates vähendada oksüdatiivset stressi. Selle manustamine on andnud häid tulemusi paljude psüühikahäirete korral. Uuringud näitavad, et C-vitamiini manustamine aitab alandada veres stressiga seotud hormoonide taset ning vähendada teisi stressiga kaasnevaid sümptomeid. Samuti seostatakse madalat C-vitamiini taset väsimusega. C-vitamiin aitab võimsalt võidelda ka enneaegset vananemist tekitavate vabade radikaalidega, mida saame näiteks praetud toidust, aga mida stressiolukorras ka meie keha ise juurde toodab.

Päevased RDA kehtestatud kogused:

  • meestel 50-100 mg;
  • naistel 45-75 mg;
  • kroonilised suitsetajadp eaksid tarbima 1,5-2 korda rohkem.

C-vitamiini sisaldus toiduainetes

Väärtused on esitatud 100 g toidu kohta

Toiduaine nimetus mg

Paprika, kuivatatud 1900

Kibuvitsamarjad 840

Tšillipipar, värske 240

Guajaav 230

Paprika, kollane 205

Petersell 190

Paprika, punane 185

Litši, kuivatatud 183

Nõges 175

Astelpajumarjad 165

Mädarõigas 152

Petersell, kuivatatud 149

Apelsini koor 136

Sidruni koor 129

Brokoli, mustsõstar, keedetud brokoli 120

Porrulauk, kuivatatud 118

Hapuoblikas 117

Paprika, roheline 115

Kibuvitsamoos 111

Lehtkapsas 110

Apelsin 54

Kartul 15