Kui ohutu on alternatiivne meditsiin? “Loomulik” või “looduslik” ei tähenda tingimata ohutut, vahendab Daily Mail teadlaste arvamust.

Uuringute kohaselt võib nõelravi tagajärjeks olla kerge valu, verejooks, sinised plekid ja muhud. Need on küll mööduvad nähud ja tunduvad vähetähtsad, kuid samas on need küllaltki tavalised, kuna tekivad igal kümnendal nõelravipatsiendil.

Pisut tõsisemad kõrvaltoimed on minestamine, peapööritus ja oksendamine, kuid neid esineb vähem ja arvatakse, et enamasti patsientidel, kes kardavad nõelu.

Lisaks tuleb arvesse võtta, et olemas on infektsioonioht. On dokumenteeritud juhtumeid, kus patsient on saanud nõeltest hepatiidinakkuse. Ajakirja Hepatology andmetel on 35 inimest 366-st saanud hepatiidi Ameerika nõelravikliinikust. Nakkuse põhjustasid korduvalt kasutatavad nõelad, mida ei steriliseeritud korralikult.

Teisalt võivad nõelad torgata elutähtsat närvi või organit. Näiteks võib kolju alaossa torgatud nõel põhjustada ajukahjustuse. Rohkem kui 60 juhul on nõel torgatud kopsu.

Austrias torgati nõel patsiendile koguni südamesse, patsient suri. Nõelte torkamine rinda on muidu täiesti ohutu, sest rinnak kaitseb südant. Ühel inimesel kahekümnest on aga rinnakus ava, mida pole võimalik tunda ega näha.

Kuigi nõelravi on mõningal määral riskantne, tuleb siiski rõhutada, et tavaliselt pole kahjustused tõsised. Tuleb arvesse võtta, et igal aastal ravitakse nõeltega miljoneid inimesi. Tõsiseid riske saab ka täielikult välistada, kui käia nõelravispetsialisti juures, kellel on meditsiinilisi teadmisi, kes tunneb anatoomiat ega kasuta nõelu korduvalt.

Kui tõhus on nõelravi? Paljude haiguste puhul on mõju null. See aitab aga leevendada mõnd tüüpi valu ja iiveldust.

Ka homöopaatiat peetakse absoluutselt turvaliseks, kuid see pole päriselt nii.

On tõendusmaterjali, et homöopaatial on üksnes platseeboefekt. Järelikult on homöopaatiline ravi täiesti ohutu? Kahjuks on homöopaatial üllatavaid ja ohtlikke kõrvaltoimeid. Need on kõik seotud üksnes sellega, mis juhtub siis, kui patsient kuulab pigem homöopaadi kui arsti nõuandeid.

On väga palju vähi- ja AIDSi-haigeid, kelle kannatused on muutunud suuremaks, kui nad hakkasid järgima nõuandeid, mida said alternatiivmeditsiini esindajatelt.

Hollandi teletähe Sylvia Millecami surm on selle kurb näide. 1999. aastal avastas perearst tal rinnas väikse tüki ja saatis ta röntgenisse, kuid vastus jäi ebaselgeks. Selle asemel et lasta teha edasisi uuringuid, pöördus ta nõelraviarsti poole.

Kahe aasta jooksul külastas Millecam 28 alternatiivset ravitsejat, kes kõik väitsid, et suudavad teda aidata. Selles olid kindlad nii homöopaadid, psüühilised tervendajad kui ka soolateraapiaga ravijad. Vähk aga arenes ja kui Millecam Augustis 2001 haiglasse võeti, oli juba hilja. Ta suri neli päeva hiljem, 45-aastasena.

Arstliku komisjoni otsus oli, et alternatiivse ravi pakkujad põhjustasid naisele “ebavajalikke kannatusi”.

MIS ON NÕELRAVI

Nõelad torgatakse nahka, et parandada tervist. Need peavad taastama chi, elujõu voolu läbi keha. Haigus tähendab, et elujõu vool kehas on takistatud või tasakaalutu.

Kas see mõjub?

Viimase kolmekümne aasta jooksul on põhjalikult uuritud nõelravi tõhusust. Selle kasulikkust mööndakse rasedusaegsete vaagna- ja seljavalude puhul, alaselja valude leevendamisel, peavalude ja iivelduse korral. Igasuguste muude hädade korral peetakse selle võimalikku head mõju platseeboefektiks.

MIS ON TAI CHI JA JOOGA

Harjutused parandamaks tervist ja suurendamaks heaolu. Tai chi pärineb Hiinast ja jooga Indiast. Nende moodne variant on Pilates.

Kas see mõjub?

Jooga tähendab tervet elustiili, kuhu kuuluvad ka õige toitumine ja meditatsioon. On selgunud, et joogaga tegelemine vähendab südameveresoonkonna haiguste riski. Tai chi parandab tasakaalu, sobides ka vanematele inimestele, mõjub hästi südameveresoonkonnale, suurendab liigeste painduvust, ennetab osteoporoosi menopausi läbinud naistel ja parandab kroonilise südamepuudulikkusega patsientide elukvaliteeti.

Samas puuduvad märkimisväärsed tõendid, et tai chi`st oleks rohkem kasu kui paljudest teistest harjutustest. Vaja on väga head ja asjatundlikku juhendajat, sest tegu on suure koormusega kehale.

MIS ON HOMÖOPAATIA

Ravimise põhimõte on „sarnasega ravi sarnast“. Patsiendile antakse raviks ainet, mis põhjustab tema haigusega sarnaseid sümptomeid. Homöopaadid otsivad igale patsiendile ainet, mis sobib haigussümptomitega kõige paremini.

Raviks võidakse kasutada loomseid aineid, loomade eritisi (ussimürk, hundipiim), mineraale (soolast kullani), isegi mäda, okset, kasvajaid, väljaheiteid ja näiteks ka röntgenikiiri.

Kasutatakse ühtainukest molekuli, mille kohta homöopaadid väidavad, et selles on säilinud aine mälu, mis hakkab mõjutama keha.

Väidetavalt aitab homöopaatia paljude haiguste puhul peavalust artriidini. See on alternatiivmeditsiini vorm, mis areneb väga kiiresti.

Kas see mõjub?

Kliiniliselt on homöopaatilist ravi uuritud väga kaua. Pole suudetud näidata, et sel oleks muud kui platseeboefekt.