Rouillon on alates 1997. aastast uurinud 330 vabatahtliku 18–35-aastase naise rindade kuju, mõõtes seda, kuidas rinnad vanusega muutuvad. Tema uuring näitas, et naistel, kes ei kandnud rinnahoidjat, võis aasta jooksul täheldada rinnanibu tõusmist 7 mm kõrgemale. Samuti olid nende rinnad üldiselt pringimad ning venitusarmid kadusid kergemini. See viitab, et rinnahoidja piirab rindade kuju toetavate kudede arengut, mille tõttu rinnad vajuvad rohkem rippuma. Rouillon on nimetanud rinnahoidjat tarbetuks esemeks, kuid ta hoiatas siiski, et kuna tema läbiviidud uuring keskendus noorematele naistele, siis ei saa selle tulemusi tingimata laiendada kõigile naistele.

Nooremate naiste puhul rinnahoidja kandmisest loobumine parandab rinnakoe üldist toonust, kuid üle 45-aastaste naiste puhul, kellel on mitu last, ei ole rinnahoidjast loobumisest olulist kasu loota.

Üks uuringus osaleja ise kommenteeris, et ilma rinnahoidjata elamisel on mitmeid eeliseid: “Ma saan kergemini hingata, mul on parem rüht ja vähem seljavalusid.“ Rouillon rõhutab, et tegemist on esmaste tulemustega ning selleks, et teha kindlamaid järeldusi, on vaja uurimust laiendada suuremale hulgale naistele.

Rinnahoidja kandmine võib kahjulik olla

Rinnahoidja kandmisega on seostatud ka teisi probleeme. Briti dokumentaalsaates “Bras, the Bare Facts“ käsitleti rinnahoidja ajalugu ja funktsioone põhjalikult. Rinnahoidjat võrreldi hiinlaste tavaga kanda väikeseid kingi, et anda jalale moekamat kuju. Sisuliselt ei ole rinnahoidja tarbeese, vaid moe ja sotsiaalse kuvandi tõttu kantav aksessuaar. Seda on seostatud ka rinnavähi ning muude rinnakoe kahjustustega, kuna vale suurust kasutavad naised võivad endale tõsist kahju teha. Samuti ei ole kasulik, kui terve päeva jooksul on tihedalt nahaga kontaktis sünteetilisest materjalist rinnahoidja.

Tavapäraselt eeldatakse, et rinnaga toitmine põhjustab rindade väljavenimist. Kuid ka sellel levinud seisukohal ei pruugi tõepõhja all olla. 2007. aastal avaldatud uuringus vaadeldi 132 naist ja leiti, et rinnaga toitmine ei mõjutanud rindade väljavenimise määra. Küll aga mõjutas seda vanus, suitsetamine ning see, mitu korda naine oli rase olnud. Seega rinnaga toitmine ei venita rindu välja — see juhtub juba raseduse ajal ning hilisem toitmise kestus seda hullemaks ei muuda.

Loomulikult ei tähenda see, et kõik naised peaksid nüüd rinnahoidjad nurka viskama. Aga kindlasti tasub rohkem tähelepanu pöörata sellele, et kantav pesuese oleks kvaliteetsest naturaalsest materjalist, õige suurusega ning mugav. Ja ei tasu karta vahel selle kandmisest loobuda, kui niimoodi mugavam olla on.