Aga see pole veel kõik.

Rahvameditsiinis kasutatakse kastanit hüpertooniatõve, reuma, liigesevalu, emakaverejooksu korral. Samuti ka maohaiguste, hemorroidide, jäsemete ja pärasoole veenide ägedate ja krooniliste põletike korral, veenipõletike ja sääre troofiliste haavandite, veenide laienemise, neurootiliste ja närvihäirete, peapöörituste, immuunsüsteemi halva funktsioneerimise, nahahaiguste ja palaviku korral. Põletikuvastane, hoiab ära tursete tekke. Hemorraagia puhul, ka valuvastastes salvides.

Mõned konkreetsed retseptid:

VALGEVOOLUS

Võetakse 1 spl kastanimuna koori (kastaniseemne koori), valatakse üle 1 klaasi veega, keeta 5 minutit ja jätta tõmbama 1-2 tunniks. Pritsitakse sisse.

EESNÄÄRMEADENOOM JA -PÕLETIK

Valage 25 g kastanimunade pruuni koore pulbrile 250 ml piiritust, laske aeg-ajalt raputades 10 päeva pimedas kohas seista, kurnake ja võtke 2 korda päevas 40-50 tilka.

LIIGESTE PUHASTUS

1 l purk täita 2/3 ni hobukastani peeneks hakitud viljadega ja kallata peale nuuskpiiritust nii, et vedeliku pind on 2 sõrme jagu üle viljade. Hoida purki soojas kohas 2 nädalat. Seejärel ekstrakt kurnata, hõõruda soolaladestuse pärast valutavatesse liigestesse.

VEENILAIENDID

Tõmmise valmistamiseks valatakse 50 g peenestatud viljadele pool liitrit viina, lastakse neil aeg-ajalt loksutades kaks nädalat pimedas kohas seista ja võetakse siis tõmmist 3-4 nädala jooksul 3-4 korda päevas 30-40 tilka. Sama vedelikku kasutatakse ka välispidiselt.

See ei tähenda, et igasuguse tervisehädaga ainult kastanite peale lootma võib jääda. Kui su terviseprobleem on tõsine, pöördu perearsti poole.