Värvus

Hele ja kahvatu keel võib olla viiteks sellele, et vere hemoglobiinitase on madalam kui peaks. Ilmselt tunned end lisaks muule ka väsinud ja unisena. Hiina meditsiini kohaselt võib probleem olla ka kopsudes. Joo ingveriteed ja söö küüslauku ning liha.

Erkpunane keel näiteb, et kehas on B-vitamiini ja rauapuudus. Peaksid kindlasti rohkem kala, pähkleid ja puuvilju sööma, et punaste raualiblede tööprotsess korras oleks. Hiina meditsiinitargad arvavad aga, et sel puhul on keha kogu soojus keelde kogunenud. Peaksid seda jahutama süües kurki, melonit või rohelist teed juues.

Lilla keel viitab kõrgele kolesteroolitasemele ja südameprobleemidele. Samuti võid rinda pista bronhiidiga. Hiina meditsiini kohaselt peaksid aga sel juhul suurendama soojendavate toitude osakaalu — lisa menüüsse rohkem küüslauku, koriandrit ja ingverit.

Tekstuur

Kõrged punased täpid tekivad keele peale siis, kui oled midagi kuuma joonud. Kui aga keel on lisaks sellele väga punane, siis peaksid rohkem C-vitamiini sööma. Hiina meditsiini kohaselt võib sul olla mingi allergia või probleemid ekseemiga.

Kuiv keel tekib süljenäärmete paistetusest. Tihti on probleemiallikaks stress. Süljenärmete paistetuse ja ummistuse vastu aitab hästi sidrunivee joomine. Kui keel on aga alatasa kuiv, peaksid kindlasti arsti juurde pöörduma.

Kate

Kui keel oleks justkui paksu valge tekiga kaetud, siis võib sul olla probleeme kandidoosiga. Tegemist on seenhaigusega, mis võib olla alguse saanud nii antibiootikumide tarbimisest kui liigsest suuvee kasutamisest. Samuti annab selline paks valge kate märku seedeelundkonnaga seotud probleemidest. Midagi ei toimi õigesti, pöördu arstile!

Allikas: Daily Mail