Uuringu eesmärgiks oli teha selgeks, kas eritöödeldud looduslik kibuvitsapreparaat võib asendada valuvaigistite kasutamist mittereumaatiliste liigesevaluga inimestel, vähendades liigeste jäikust ja eemaldades valu.

Uuring, milles osales poolsada mittereumaatilise valuga keskealist naist, viidi läbi Kopenhaageni maakonnahaigla ja Kopenhaageni Ülikooli juures tegutseva kliinilise mikrobioloogia osakonna koostöös. Uuringus kasutati koerkibuvitsa marjade (Rosa canina) naturaalset pulbrit sisaldavat looduslikku preparaati LitoZin.

Looduslik kibuvitsapreparaat on antioksüdatiivsete omadustega, pärsib neutrofiilide kemotaksist ja alandab C-reaktiivse valgu (CRV) taset.

Uuringutes osalenud kirjeldasid kibuvitsapreparaadi kasutamise järgselt osteoartroosist tingitud valu ja jäikuse vähenemist. Ravi ajal LitoZin-iga vähenes oluliselt paratsetamooli tablettide kasutamine. Keskmiselt võttis iga patsient päevas 1,7 paratsetamooli tabletti vähem.

Patsientide üldhinnang haiguse raskusele paranes oluliselt. Patsiendid ei teatanud ühestki kõrvaltoimest. Uuringutulemused tõestasid, et mittereumaatilist päritolu liigesevaluga keskealised naised võivad kasu saada ka loodusliku kibuvitsapreparaadi võtmisest, vähendades seeläbi oluliselt igapäevast valuvaigistite tarbimist. Liigesepõletiku sümptomeid on 80%-l üle 50 aastaste inimeste hulgas ning vaevused esinevad üha sagedamini noortel inimestel.

Kommenteerib TÜ Farmaatsia Instituudi dotsent Ain Raal:

Käesolev uuring on väga hea näide, kus üht ravimtaime on põhjalikult uuritud ning tema toimed ka teaduslikult tõestatud. Kui analoogseid teaduslikke tõestusi oleks enam, usaldaksid inimesed loodustooteid aina rohkem ja need ka tõesti toimiksid. See kõik annab reaalse aluse efektiivsete ja suhteliselt ohutute looduslike vahendite kasutamise osatähtsuse suurendamiseks. Samas ei tohiks arvata, et pikas perspektiivis tõrjuvad looduslikud preparaadid samm-samult keemiliselt toodetud ravimid kõrvale, tegelikult need kaks erinevat päritolu tootegruppi täiendavad ja tõhustavad teineteist.

Seda uuringut kommenteerides tahaksin aga rõhutada, et kibuvits säilitab põletikuvastase toime eritöötlusel ja seepärast ei maksa kibuvitsateest sedasama efekti otsida vaid kasutada abi saamiseks spetsiaalselt töödeldud kibuvitsapreparaati, kirjeldatud mõjusid avaldav toimeaine kibuvitsatees ei lahustukski.

Levinud probleem

Eestis põeb luu- ja liigesehaigusi üle 150 000 inimese ehk ligi 10% kogu elanikkonnast. Arenenud riikides on liigesepõletik võtnud epideemia mõõtmed.

Liigesepõletik ei ole ammu enam vaid vanemaealiste haigus, istuv eluviis, elustiil jm põhjustavad haigust juba 30 aastaste ja nooremate seas.

Toimeaine GOPO

* Taani Põllumajandusteaduste Instituut, Kopenhaageni Ülikooli Haigla ning Taani Farmatseutika Teaduste Ülikool avastasid ning identifitseerisid preparaadi põletikuvastase toimeaine, mida hakati nimetama GOPO (Galactolipid).

* Teadlased hakkasid otsima kõrge GOPO sisaldusega kibuvitsataime ning leidsid Rosa canina,millest aretati spetsiaalne GOPO-rikas kibuvitsasort Hyben Lito Vita.

* LitoZin on ainuke kibuvitsataimel põhinev preparaat, mis sisaldab toimeainet GOPO .

* Kibuvitsa marjade põletikuvastast mõju polnud varem avastatud, sest kõik teised ravimiturul olevad kibuvitsal põhinevad tooted sisaldavad väga väikestes kogustes põletikuvastast toimeainet nimega GOPO. Selle üheks põhjuseks on viljade töötlemise viis — vilju kuivatatatakse kuumuses, mis hävitab GOPO.

Allikad: University of Copenhagen, Taani. Winther. K , Kharazmi. A
Department of Clinical Biochemistry, Copenhagen County Hospital in Gentofte, University of Copenhagen, Department of Clinical Microbiology, Rigshospitalet.