KARVUTUD JALALABAD JA VARBAD

See võib näidata tõsist verevarustuse häiret. Muidugi on karvad jalalabal — või veel hullem, varvastel — suvehooajal tõeline tüütus, aga tegelikult on need karvad hea märk. Kui sul on varem neis piirkondades karvakesed kasvanud ja järsku enam ei kasva, siis võib see olla märk, et su jalad ei saa piisavalt verd, et karvad saaksid kasvada. Pöördu arsti poole, et uurida, mis on selle põhjus.

LABAJALA KRAMBID

See võib näidata dehüdratsiooni ja toitainete puudust kehas. Krambid labajalgades on väga levinud. Need võivad näidata tõsiseid terviseprobleeme nagu vereringehäired ja närvihaigused, aga ka kergeid tervisehäireid nagu mingi aine puudus. Kui teed trenni, siis joo piisavalt vett, sest dehüdratsioon tekitab väga kergesti krampe. Krambid võivad olla ka märgiks magneesiumi-, kaltsiumi- ja/või kaaliumipuudusest.

Krampide leevendamiseks leota jalgu kuumas vees. Aitab ka see, kui venitad oma varbaid ülespoole. Kui krambid hakkavad sind kimbutama liiga tihti, tuleb siiski pöörduda arsti poole, kes kontrollib su vereringet ja närve.

HAAV, MIS EI PARANE

Paranemast keelduv haav labajalal võib viidata diabeedile. Kontrollimatu glükoositase veres võib kahjustada terve su jala närve, nii et sa ei pruugi mõne kriimustuse tekkimist ja kadumist tähelegi panna. Aga kui mingi selline tähelepanuta jäänud haav läheb põletikuliseks, siis võib see halvimal juhul viia jala amputeerimiseni.

Haav, mis kuidagi ära ei parane, võib olla ka nahavähi sümptom. Melanoom võib tekkida su kehal ükskõik kuhu — isegi kahe varba vahele —, nii et kontrolli neid tihti.

PIDEVALT KÜLMETAVAD JALAD

See võib tähendada, et sul on hüpotüreoos ehk kilpnäärme alatalitlus. Külmetavad jalad on väga tõenäoliselt tingitud just sellest. Kui sa oled üle 40 aasta vana, siis võid sa kilpnäärme alatalitlusega rahumeeli elada, ilma et sa ise seda üldse teaksid. Aga külmetavad jalad on kahjuks selle haiguse väikseim mure — kui sind kimbutab ka kurnatus, juuste välja langemine, seletamatu kaalutõus ja depressioon, siis pöördu arsti poole. Lihtne veretest diagnoosib kilpnäärme seisundi ja igapäevane ravi kaotab varsti need sümptomid.

JÄRSKU PAISUNUD SUUR VARVAS

See võib näidata, et sul on podagra või mingi infektsioon. Kui ühtäkki muutub su suur varvas kuumaks ja punaseks ning läheb paiste, siis on vaja koheselt arsti poole pöörduda. Sul võib olla podagra, põletikuline artriit, mingi infektsioon või trauma.

VARVASTE JA JALALABADE TUIMUS

See võib tähendada, et sul on polüneuropaatia või närvikahjustus. Polüneuropaatia on perifeersete ehk kehatüve suhtes kaugemal asetsevate närvide kahjustus, mida põhjustavad kõige sagedamini diabeet ja krooniline alkoholism, aga see võib olla ka kemoteraapia kõrvalmõju. Kui tunned tuimust ainult ühes jalas, siis võib põhjus olla jalalaba, pahkluu või selja närvi kahjustus. Kõige sagedamini põhjustab seda see, kui kanda aastaid liiga kitsaid kingi.

VÄLJAULATUV KONT SUURE VARBA ALL JALALABA SISEKÜLJEL

See on varbanukk ehk hallux valgus. Kuigi paljud süüdistavad selles koledas väljaulatuvas kondis oma imelisi, aga mitte kõige mugavamaid kontsakingi, ei ole see tegelik põhjus. Väljaulatuvat jalanukki põhjustab vale labajala luude struktuur, mis on päritav. Kitsad ja ebamugavad kingad lihtsalt soodustavad selle luu kiiremat deformeerumist. On olemas erinevaid vahendeid, mis leevendavad jalanuki tekitavaid vaevusi, aga täielikult saab vaevast lahti ainult operatsiooniga.

KANNAVALU

Tõenäoliselt on sul plantaarfastsiit ehk kukekannus ehk tallasidekirmepõletik. Seda ei saa eriti millegagi segamini ajada: kui tunned voodist või toolilt püsti tõustes kandades teravat valu, siis just see sul on. See tähendab, et su talda toetavad sidemed on kahjustatud ja seda tekitavad halvad jalanõud — liigne plätude kandmine, läbikantud tossud. liiga kitsad kingad. Pööra sellele valule kohe tähelepanu, kui seda tunned, sest mida hiljem sa seda ravima hakkad, seda kauem see paraneb. Raviprotsess sisaldab spetsiaalseid harjutusi, ohtraid venitusi ja loomulikult õigeid jalanõusid.

SÜGELEV JA NARMENDAV NAHK

Sul on ilmselt jalaseen. Selle nakkuse võib saada igalt poolt, aga kõige tõenäolisemalt ujulast või treeningsaali duširuumist. Kanna plätusid! Õnneks saab seda nakkust lihtsalt ravida spetsiaalse kreemiga. Harvadel juhtudel võivad seent meenutavad sümptomid viidata ka ekseemile või psoriaasile — nii et kui seeneravi ei aita, pöördu kindlasti nahaarsti poole.

KOLLASED VARBAKÜÜNED

See võib tähendada jalaseent või seda, et sa oled pediküüriga liialdanud. Kui sul on ka eelmises punktis mainitud jalaseene tundemärgid, siis see on see. Aga muul juhul ei tähenda see midagi hullu: kui lakid pidevalt varbaküüsi ega lase neil vahepeal puhata, siis tõmbuvad nad õhupuudusest kollaseks. Ka vananedes muutuvad küüned kollakaks.

Allikas: Prevention