Eri tüüpi kiudaineil on erinevad funktsioonid. Organism tahab alati saada nii lahustuvaid kui ka lahustumatuid kiudaineid. Tervendamisel muudetakse toidus nende vahekorda olenevalt eesmärgist, näiteks kaalulangetamisel on vaja tarbida 1 osa lahustuvaid ja 3 osa lahustumatuid kiudaineid, aga seedetrakti puhastamisel ainult lahustumatuid.

Lahustumatu kiudaine (tselluloos, osa hemitselluloosi, ligniin) on struktuurilt käsnataoline, imab hästi vedelikku ning annab väljaheidetele mahu. Tselluloos inimese soolestikus ei lagune, vaid imab vett, aitab kõrvaldada jääkaineid ja toksiine ning reguleerida vere glükoosisisaldust. Ligniin aitab seedetraktist eemaldada liigset kolesterooli ja sapphapet. Lahustumatut kiudainet on palju täisteraviljas, kapsas, hernelistes, pruunis riisis, juurviljades, pähklites ja seemnetes.

Lahustuv pehme kiudaine (pektiin, osa hemitselluloosi, taimevaik (palju ubades ja kaeras), lima, inuliin) on nii-öelda taimerakkude sisemuse luustik. Osa lahustuvast kiudainest laguneb soolestikus seedimise käigus üpris hästi. Kui imab vett, siis muutub želeetaoliseks, paisub ja pidurdab kolesterooli moodustamist ning alandab glükoosisisaldust veres. Pektiin aitab kahjutuks teha mürgiseid aineid, aitab kõhulahtisuse puhul, samuti takistab liigse kolesterooli, sapphapete ja rasvade omastamist ja sattumist verre. Pektiine sisaldavad kõik rohelised taimed. Taimevalgud ja lima tekitavad vees lahustudes täiskõhutunde. Inuliin on heaks toiduks kasulikele bakteritele soolestikus. Lahustuvat kiudainet on palju tatras, kaeras, linas, hernelistes, kartulis, porgandis, peedis, õunas, ploomis, maasikas ja mustsõstras.

Kiudaine puudujääk

Puudujääk tekib peamiselt sellest, et 90% enim tarbitavatest toiduainetest peaaegu üldse ei sisalda kiudaineid, nagu näiteks liha, piimatooted, muna jms. Seega sellise tänapäeval levinud toitumisel jääb ainult 10% võimalus tarbida piisavalt kiudaineid ja nõnda on oht tervisehäirete tekkimiseks ja haigestumiseks. Kiudaine puudujääk tekib tavaliselt neil, kes on harjunud sööma kiiresti ja tarvitavad kuiva toitu, armastavad palju magusat ja liha, kelle toit ei ole piisavalt mitmekesine ning tihti katsetavad erinevaid dieete jms.

Ametlik soovitatav kiudaine päevanorm 25–30 g on liiga väike, sest see ei tohiks olla vähem kui 40 g. Lastele vajaliku kiudaine koguse määramiseks lisatakse lapse eale number 5. Näiteks peaks 12-aastane tarvitama vähemalt 17 g kiudaineid päevas.

Kiudaine sisaldus erinevates toiduainetes:

ToiduaineKiudaine sisaldus 100 grammi kohta
Aprikoos 3,5 g
Aprikoos, kuivatatud 7,3 g
Aedmaasikas 3 g
Ananass 1,4 g
Apelsin 1,5–3 g
Arbuus 0,4 g
Artišokk 4 g
Astelpaju 4,7 g
Avokaado 6,8 g
Banaan 2,6 g
Dattel 7,5 g
Granaatõun 4 g
Greip 0,6 g
Hernes, tera 5,7 g
Hernes, purustatud 8 g
Hernes, roheline, konservis 12 g
Hernes, roheline, värske 12 g
Jahu, nisu, täistera, jäme 7 g
Jahu, rukis, täistera, jäme 14,6 g
Jahu, tatar, täistera 10–16 g
Jahu, tatar, kruup, valge 2,7 g
Jahu, nisu, valge 2 g
Jõhvikas 4,6 g
Kaalikas 1,5 g
Kaer, täistera 10,7 g
Kaerahelbed 1,3 g
Kaeratang 2,8 g
Kakaopulber 5,5 g
Kanepiseemned21 g
Kapsas (spargel-, harilik, lill-, punane, nui-) 1,7–3 g
Kapsas, brüsseli 4,2 g
Kartul, harilik 2,0 g
Kartul, keedetud, kooreta 3,9 g
Karusmari 6 g
Kastan, värske 1,4 g
Kikerhernes 8 g
Kirss 2 g
Kiivi 3 g
Kliid, nisu, kaer 40 g
Kliid, riis 20 g
Kookospähkel värske 9 g
Kookospähkel, kuivatatud, laastud 12 g 
Kurk 0,7 g
Kõrvits 1,2–2,8 g
Kõrvitsaseemned 6 g
Leib, täisteranisu 8 g
Leib nisujahust 0,2 g
Leib rukkijahust 1,1 g
Leib sõelumata nisujahust, 4 viilu 6 g
Linaseeme 27,3 g
Lääts 3–7,8  g
Maapirn 12,5 g
Mais, täistera 9,6 g
Maitserohelised 3-5 g
Makaronid kõva nisujahust 5 g
Mandel 12–15 g
Must aroonia 2,7 g
Mustikas                4 g
Mädarõigas, juur 2,3 -3,5 g
Nisu, täistera 9,6 g
Paprika, punane, magus 2,1 g
Pastinaak, juur 2,4 g
Peet, harilik 2,5 g
Peet, lehed 4 g
Petersell, juur 2,4 g
Pirn 6,1 g
Ploom 1,4 g
Ploom, kuivatatud 3,5 g
Pohl 1,6 g
Porgand, tavaline 2–3,5 g
Porrulauk 1,5 g
Puder, nisukliid 22 g
Puder, kaer 1,9 g
Puder, manna 0,8 g
Puder, nisu 2,5 g
Puder, oder 3,8 g
Puder, tatar 2,7 g
Põldmari 5,3 g
Päevalilleseeme, toores 5–6 g
Pähkel, kreeka- 6,1 g
Pähkel, maa- 8,1 g
Pähkel, mets- 6- 9,8 g
Pähkel, pistaatsia- 10 g
Pähkel, seedri- 10,7 g
Rabarber 1,8 g
Redis 1,5 g
Riis, pruun 2 g
Riis, täistera 9 g
Riis, valge 0,8 g
Rosin 6,8 g
Salat 1,4 g
Seesamiseeme 5,6–11,8 g
Sibul, harilik 3 g
Sidrun 1,2–2,8 g
Sõstar must-, punane- 5 g
Šokolaad, tume 3,9 g
Šokolaad, piima- 2 g
Tang, odra 1,4 g
Tatar, puhastatud, kruup 1,5–2,7 g
Tatar, täistera 10,8–19 g
Till 2,8 g
Tomat 1,4 g
Uba, tavaline 7 g
Uba, Türgi 10 g
Uba, Türgi, praeahjus küpsetatud 5,5 g
Vaarikas 7,5 g
Viigimari, värske 3 g
Viigimari, kuivatatud 9,8 g
Viinamari, värske 3,9 g
Õun, koorega 2–3 g
Õun, kooritud 1,3 g

Allikas: Remedyway.ee