Kiudaineid on vees lahustuvaid ja vees lahustumatuid. Neid leidub vaid taimsetes toiduainetes, mitte loomsetes. Iga päev on soovitav süüa vähemalt ca 30 grammi päevas.

Kiudained on kasulikud soolte tööle, aitab vältida takistuste, põletike ning hemorroidide teket ning soodustab kasulike bakterite arengut. Kiudained tekitavad täiskõhutunde. Kiudaineterikkad toidud nagu näiteks täisteraleib, hoiavad veresuhkru taseme ning insuliini taseme ühtlasena. Toidus leidvad kiudained võtavad endaga kaasa osa rasvad ning kolesteroolist kehas, aidates nii langetada veresuhkru taset. Väsimuse üheks põhjuseks võib olla liiga vähene kiudainete tarbimine.

Enim leidub kiudaineid täisteratoodetes nagu leib, kaerahelbepuder, täisterahelbed ning teised täistera teraviljatooted, juurviljad nagu porgand ja kaalikas, puuviljad, kaunviljad, kapsalised, linaseemned.
Liiga vähe kiudaineid võib viia kõhukinnisuseni, kõhulahtisuseni, jämesoolevähini ning kõrge vererõhuni.
Kui Sul on soolestikuga probleemi, vähenda valgest jahust toodete tarbimist ning toore piima joomist. Vahel on ka ärritatud soole sündroom põhjustatud liigsetest täisteratoodete tarbimisest. Soovitav on konsulteerida oma perearstiga.

Kui tarbid liiga vähe kiudaineid on tulemuseks kinnine kõht, kõhugaasid, paistetustunne või imelik tunne kõhus. ​

​Selleks, et muuta toit kiudaineterikkamaks:

1. Valmista endale värske jook marjadest, puuviljadest või juurviljadest.
2. Valmista endale ise hommikumüsli, lisades sinna veel seesamiseemneid, linaseemneid, päevalilleseemneid ja kookost. Hea puistada jogurtile.
3. Valmista seemnesegust soolane variant, lisades meresoolale seesamiseemneid, linaseemneid, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid ning maitsesta selle seguga toite.
4. Toitu valmistades kasuta kaerahelbeid, rukkist, kaera.
5. Söö igaks söögikorraks ka kiudaineterikkaid köögivilju.

Allikas: halsosidorna.se