Valuvaigistid.
Pea- ja hambavalu puhul võib kasutada ibuprofeeni, paratsetamooli või atsetüülsalitsüülhapet sisaldavaid preparaate. Valu puhul on oluline, et annus oleks sobiv — liiga väike kogus ei pruugi valu vaigistada. On tähtis, et enne iga ravimi võtmist loetaks kaasasolev infoleht läbi ja talitataks selles olevate soovituste kohaselt.

Külmetuse, halva enesetunde ja palaviku korral võib kasutada paratsetamooli või atsetüülsalitsüülhapet sisaldavaid preparaate. Soodsalt mõjuvad nimetatud raviainetega nn kuumad joogid, kuhu enamasti on lisatud nt vitamiin C ja mõnel juhul ka mingi nohu/köha leevendav raviaine (nt Coldrex, Fervex, Grippostad või TheraFlu). Väikelastega peres võiksid palaviku puhuks olla ravimikapis paratsetamooliga küünlad. Ka vanaemade elutarkust ei peaks laste palaviku leevendamisel unustama (nt viinasokid, viinaga määrimine).

Rahustitest on vajalikud kõige lihtsamad, mida saab apteegist ilma retseptita osta — need on ravimtaimedest valmistatud preparaadid, kas tinktuurid, essentsid, tabletid või teed. Nendeks taimedeks võivad olla palderjan, meliss, kannatuslill, (veiste)südamerohi, humal jt. Apteegist vaid retseptiga väljastatavate rahustite, uinutite jt närvirohtude koht ei ole ravimite esmaabikapis, seal peaksid esmajärjekorras olema käsimüügiravimid. Retseptiravimeid peab kasutama siiski ainult arsti korraldusel ja tema näpunäiteid järgides.

Südamerohud. Kergemate südamehäirete korral (kerge südamepekslemine, pitsitustunne jms) võib abi saada validoolitablettidest, mida hoitakse keele all, kuni tablett on lahustunud. Validoolil on rahustav toime. Ka palderjani-, südamerohu- ja viirpuutilku võib veega segatult sisse võtta.

Kõhuvalurohud. Ohtrate kõhugaaside, seedehäirete või toidumürgituse kahtlusel kasutatakse aktiivsöe tablette, loodusliku savi preparaate (Smecta). Kõrvetiste korral (happesuse vähendamiseks maos ja kaksteistsõrmikus) sobivad nt Alminox, Gastal, Rennie või Maalox. Neid on parem võtta söömise vaheaegadel (tühja kõhuga). Samal ajal, vahetult enne või pärast neid preparaate ei tohiks võtta teisi ravimeid, sest need kaotaksid oma toime.

Esmaabivahendid. Käepärast peab olema pakk plaastreid (soovitatavalt erineva suurusega), väike rull haavasidet, steriilne haavapadjake, tugiside (elastne side). Haavade puhastamiseks aga väike pudelike pihustatava antiseptilise vahendiga (Chemisept IR, Gutasept). Kerge põletuse puhuks tasuks esmaabikapis hoida pantenooliga pihustit või kreemi. (Põletuse puhul on esimene asi muidugi jahutada kahjustatud kohta külma veega, kuni valu kaob). Koduapteegis olgu ka kraadiklaas, soojendav/jahutav geelikott, rohuklaas ja võimaluse korral vererõhu määramise aparaat.

Peale nimetatute lisanduvad koduapteeki ravimid, mis on pereliikmetele vajalikud, kui põetakse mõnd kroonilist haigust või teatakse endal olevat mingi korduv terviseprobleem, nt allergia, kõhukinnisus.

Lisaks võiksid käepärast olla mõned ravimtaimed, mida kasutada kergemate tervisehädade korral. Külmetuse puhul sobiks näiteks pärnaõietee, köha korral paiselehetee, kõhugaaside puhul saaks abi köömneteest, rahustava toimega on piparmündi- või melissitee.