Eestis kasvatatakse peamiselt kaht liikirabarberit — harilikku rabarberit (Rheum rhaponticum) ja kurdlehist rabarberit (Rheum rhabarbarum). Maailmas leidub aga üle 40 liigi. Taim kuulub tatraliste sugukonda, on mitmeaastane ning õitseb mais-juunis.

Toiduks tarvitatakse peamiselt varsi, harva tarvitatakse ka noori lehti (nagu spinatit) ja kattelehtedega varjatud avane­mata õitega õisikuid (nagu lillkapsast). Juuri varutakse sügisel ja kuivatatakse. Väikestes kogustes (0,1…0,2 g) on kuivatatud juurepulbril seedimist korrastav, suurtes hulkades (üle 0,5 g) aga lahtistav toime.

Rabarberi kasulikud omadused
1. Puhastab verd ja alandab kolesteroolitaset.


2. Parandab seedimist ja söögiisu, aitab ravida kõhukinnisust.


3. Puhastab maksa toksiinidest.


4. Leevendab menopausi (kliimaks) sümptomeid.


5. Vähivastane toime, takistab vähi arengut, lõhub vähirakke ja osaleb nende resorptsioonis (imendumises).


6. Tugevdab immuunsüsteemi.


7. Suurendab mõtlemisteravust ja töövõimekust.


8. Leevendab psoriaasi ja furunkuloosi.


9. Aitab ravida nakkushaigusi, mis kulgevad kõrge palavikuga.


10. Leevendab gastriiti ja kroonilist koliiti.
Rabarber sisaldab rikkalikult K-vitamiini, kaltsiumit ja kaaliumit, mõõdukalt fosforit, rauda, B-rühma vitamiine, C-vitamiini ja karotiini. Orgaanilistest hapetest õun-, sidrun- ja oblikhapet; flavonoidide ühendeid jt. Tugevale maitsele vaatamata sisaldab taim kuni 93% vett. Samuti leidub temas rohkelt kiudaineid.

Kasuta alati vaid värskeid, tugevaid ja mahlaseid varsi. Säilitatakse hoidisena, kuivatatult. Rabarberit saab säilitada ka sügavkülmikus. Värskelt säilitamiseks (kuni 1 kuuks) kasuta suhkrustunud mett. Parima maitsega on noored võrsed.

Rabarber sobib hästi igapäevaseks toiduks, näiteks jogurtisse või kohupiima lisandiks. Piimas sisalduv kaltsium neutraliseerib rabarberi tugevad happed ja muudab need kergesti seeditavaks.

Rabarberit võib nautida ka kuumalt või koos teiste köögiviljade või vürtsika puuviljakastmega. Sobib suurepäraselt nii liha, kala kui ka kartuliga. Mahl sobib hästi ulukiliha marineerimiseks. Proovi rabarberit maitsestada punase pipra, ingveri või praetud sibulaga.

Pane tähele! Rabarberit ei ole soovitav tarvitada suurtes kogustes. Oblikhappe tõttu ei tohi rabarberit keeta alumiiniumpotis.