Eeterlike õlide kasutusviisid ei piirdu aga sugugi vaid aroomilambiga — nendega võib lõhnastada kehahooldustooteid, samuti võib neid kasutada sisse hingamiseks mõeldud segudes, kodupuhastusvahendites ja veega lahjendatult saunakerisel.

Sügis-talvisel perioodil võiks kodus olemas olla külmetust leevendava, organismi tugevdava ja antibakteriaalse toimega eeterlikud õlid, mille kasutusviisid ongi kõige laialdasemad.

Teepuuõli on immuunsust tugevdava ja põletikuvastase mõjuga ning tuntud abivahend akne ja nahaprobleemide puhul. Sobib näomaskide, jalavannide ja kompresside koostisse. Puhastusvahenditele lisatuna suurendab desinfitseerivat ja hallitusevastast mõju. Sarnase toimega on teepuu sugulased kajeput ja niaouli.

Piparmündiõli on rahustava ja hingamisteid vabastava toimega. Lõhn aitab iivelduse ja liighigistamise korral, maandab pingeid ja ärevust. Piparmündis sisalduv mentool on põletikuvastase ning valuvaigistava toimega. Eriti rikkaliku mentoolisisaldusega on vähemtuntud põldmünt.

Männiõli on ergutava ja puhastava mõjuga. Sobib nõrkuse, haiguse ja väsimuse korral, toetades taastumisprotsesse. Männiaur aitab väljutada katarri ja turgutab hingamisteid. Männiõliga sarnane toime on eukalüpti- ja küpressiõlil.

Rosmariiniõli on lihasvalusid leevendav, toniseeriv ja stimuleeriv. Lõhn ergutab seedeprotsesse ja aitab uimasuse vastu. Rosmariiniõli kehahooldusvahendites ergutab juuksekasvu, mõjub tselluliidile, väljutab vett, aitab akne ja nahaplekkide korral.

Sidrunhein deodoreerib ja värskendab, turgutab organismi tervikuna ja annab positiivset energiat. Kehahooldusvahenditega segatult aitab venitusarmide vastu, kiirendab vereringet, leevendab lihasvalusid ja tugevdab küüsi.

Nipid eeterlike õlide kasutamiseks kodus

Peavalu: sega 1 tl vett ja 2 tilka eeterlikku õli. Lama hämaras toas ja masseeri õrnalt ringjate liigutustega meelekohti ning otsaesist. Altenatiivina võid kasta marlilapi külma vette, milles on lahustatud 6 tilka eeterlikku õli. Pane lapp otsmikule ja hoia, kuni kompress soojeneb. Sobivad õlid: rosmariin, münt, lavendel.

Köha ja külmetus: Pane kuuma vee sisse 8 tilka eeterlikku õli. Hinga auru rätiku all 5 minutit. Katkesta kaheks minutiks. Hinga veel 5 minutit. Korda kogu protseduuri veel kord. Tee seda kaks korda päevas. Enne magama heitmist sega 3 tilka eeterlikku õli 1 spl nisuiduõliga. Masseeri rindkeret, kuni õli on imendunud. Sobivad õlid: lavendel, basiilik, münt, täiskasvanutele ka eukalüpt.

Lihasvalud: sega 50 ml magusmandliõli 6-7 tilga eeterliku õliga. Masseeri regulaarselt valutavaid kohti, kuni õli on imendunud. Sobivad õlid: piparmünt, põldmünt, rosmariin, sidrunhein.

Liighigistamine ja öine higistamine: lisa vannivette 20 tilka eeterlikku õli. Käi vannis enne magama minekut, soovituslik vannis olemise aeg on 20 minutit. Sobivad õlid: salvei, sidrun, piparmünt

Stressi maandamine ja uinumine: tilguta paar tilka eeterlikku õli puuvillase lapi või taskuräti sisse ja hinga stressiolukordades. Uinumiseks tilguta üks tilk otse padjale. Sobivad õlid: mandariin, lavendel, sidrun, piparmünt, põldmünt, basiilik.

Aroomiteraapia saunas: sega 10-20 tilka kopsikutäie veega ja lisa aeg-ajalt segu kerisele. Sobivad kõik eeterlikud õlid, kuid ettevaatlik tuleks olla kergesti süttivate õlidega nagu mänd, küpress ja eukalüpt.

Palaviku alandamine: sega 8 tilka eeterlikku õli külma veega. Kasta vette kaks käterätti ja mähi sääremarjade ümber. Kui käterätid on soojenenud, niisuta neid taas külma veega. Sobivad õlid: bergamot

Seedimise kiirendamine ja vedeliku väljutamine: võta kaks kausikest kuuma vett, lisa 10 tilka eeterlikku õli. Pane samaaegselt vette nii käed kui jalad ja hoia 15 minutit. Seejärel masseeri selgroogu õliseguga, mis sisaldab 2 spl mandliõli ja 15 tilka eeterlikku õli. Sobivad õlid: sidrun, rosmariin, patšuli, sidrunhein.

Katkenud juukseotsad, nõrgad juuksed - sega paar tilka eeterlikku õli ühel pesukorral kasutatava šampooni või palsamiga. Juukseõli: lisa 3-4 tilka rosmariiniõli oliiviõlile, jojobaõlile või kookosõlile (baasõli kogus sõltub juuste pikkusest ja paksusest). Masseeri peanahka ja juukseid. Pane pähe vannimüts ja selle ümber käterätt. Hoia peas 20-30 minutit, seejärel pese juuksed. Kiirendab vereringet, tugevdab juukseid, tõhustab juustekasvu. Sobivad õlid: rosmariin, greip, lavendel

NB! Eeterlike õlide kasutamisel tuleb meeles pidada, et need sisaldavad väga tugevatoimelisi komponente. Enamasti ei soovitata eeterlikke õlisid kasutada raseduse ja imetamise ajal, epilepsia korral ning alla 3-aastaste laste puhul. Suurematele lastele sobivad enamasti tsitruseliste eeterlikud õlid ja lavendel. Eeterlikke õlisid tuleb enne nahale kandmist kindlasti lahjendada. Kuna eeterlikke õlisid võltsitakse sageli, tasub neid osta vaid usaldusväärsest kauplusest.