1. Immuunsüsteemi tugevdamine

Sa töötad nõrkemiseni ning sööd kiirustades. Laps käib lasteaias, kus teised köhivad ja aevastavad. Kardad, et temagi võib haigeks jääda. Seetõttu otsid viise, kuidas oma peret kaitsta infektsioonide ja haiguste eest.

Väga tõhus meetod on immuunsüsteemi tugevdamine. Meie kaitsesüsteem on geniaalne ehitus, mis suudab ära tunda ja kahjutuks teha kõik, mis organismile ohtlik. Paraku nõrgestavad organismi kõige enam meie ebatervislikud eluviisid. Ka vanus mängib siin oma osa — mida noorem laps või vanem täiskasvanu, seda kergemini annab kaitsemehhanism alla.

Õnneks suudame seda tugevdada. Ja pole üldsegi tarvis tablette neelata! Meie immuunsüsteem tegutseb ise, kui me alustuseks puhastame selle toksiinidest. Täielikuks taastumiseks on vajalik vitamiinide ja mineraalsoolade täiendus.

Meemikstuurid

Mesi säilitab oma hinnalised omadused vaid siis, kui temperatuur ei ületa 50° C. Seetõttu ei tohi seda kunagi lisada kuuma vedeliku sisse.
• Väikesesse meepurki lisa 2 peenestatud küüslauguküünt. Aseta kuuks ajaks külmikusse. Seejärel võta 1 spl mikstuuri igal õhtul nelja nädala jooksul.
• Keedetud külma veega täidetud klaasi lisa 1 spl mett. Jäta ööseks seisma. Hommikul pigista juurde ½ tl sidrunimahla, sega ja joo ära tühja kõhu peale.

Toksiinidest puhastamine

See dieet kestab kolm päeva. Aitab puhastada organismi ja parandab ainevahetust.

Esimene päev. Joo ära umbes 2,5 liitrit kefiiri ning söö juurde 6 viilu röstitud täisteraleiba. Jaga kõik kuueks võrdseks portsjoniks.
Teine päev. Joo 1,5 — 2 liitrit õunamahla ja söö 6 viilu röstitud täisteraleiba. Jaga taas kõik kuueks portsjoniks.
• Valmista neli portsjonit salatit. Kasuta keedetud peeti, porgandit, kartulit, soolakurki sibulat ja oliiviõli. Iga portsjoni juurde söö viil röstitud rukkileiba.

Vitamiinikokteil

Võid seda valmistada kogu perele, näiteks eine ooteks. Ühe inimese jaoks võta greip, apelsin ja kaks kiivit. Puhasta tsitruselised ja jaga viiludeks. Kiivid lõigu kuubikuteks. Sega kõik blenderis. Lisa kokteilile 1 spl jahvatatud linaseemneid, 1 tl mett ja poole sidruni mahl.
Kui kokteil tuli liiga paks, tee see mineraalvee või kefiiriga vedelamaks. Sellises maiuses leidub hulgaliselt C-vitamiini ja kiudaineid, mis reguleerivad ainevahetust.

Teetõmmis (täiskasvanutele)

2 spl rohelist ja 1 spl valget teed vala üle klaasitäie kuuma (mitte keeva) veega. Lase kaetult tõmmata 10 minutit. Kui on veidi jahtunud, kurna. Samamoodi keeda klaasitäis piparmünti. Koori kaks õuna, puhasta seemnetest ning lõika kaheksaks. Pese sidrun ja riivi koor. Sega kurnatud tee jahutatud piparmündiga ja poole liitri viinaga. Lisa õunad ja riivitud sidrunikoor. Jäta segu 2-3 nädalaks pimedasse ning jahedasse kohta.
Sellisel tõmmisel on suurepärane puhastav toime, parandab seedimist ning kiirendab toksiinide väljaviimist organismist. Võta üks pits pärast lõunasööki 10 päeva jooksul.

Tsingiga rikastatud lõunasöök

Tsink kaitseb samuti külmetuse eest. Piserda mintai- või hekifileed sidrunimahlaga. Tomatitelt eemalda nahk ja lõika kuubikuteks, sega küüslaugu ja oliiviõliga. Pane kala fooliumisse, kalla üle kastmega ja küpseta umbes pool tundi. Juurde paku sigurist, paprikast ja nisuidudest salatit.

Magustoit C-vitamiiniga

Võta 200 g külmutatud vaarikaid või mustikaid. Sega need blenderis 2 klaasi piima ja soovi korral jääkuubikutega. Võid lisada kookospiima, kui see sinu perele maitseb. Nüüd lisa veel 4 spl tuhksuhkrut, 1 tl mett ja 2 spl jogurtit. Sega kõik uuesti blenderis ja vala siis pokaalidesse.

2. Kui oled talvel sageli haige

Kõige väiksemgi tõrge immuunsüsteemis külmetuse, väsimuse ning ka menstruatsiooni tõttu võib kiiresti viia selleni, et haarad endale mingi viirusliku nakkuse. Ka bakteriaalsed infektsioonid on sel juhul käeulatuses. Näiteks angiin või põiepõletik. Samas hävitavad antibiootikumid soolestiku mikrofloorat. Seetõttu vajab organism aega haigusest taastumiseks. Et jõud kiiremini tagasi tuleks, tuleb palju magada, võimalikult tihti värskes õhus viibida ning eelkõige õigesti toituda.

Vitamiinirikas jõhvikakissell

Jõhvikas on C-vitamiini allikas. Eriti soovitatakse marju kasutada külmetuste ja sagedaste põiepõletike puhul, aga ka abilisena pikast haigusest toibumisel.
Eriti maitsva kisselli saab värsketest jõhvikatest, mis sisaldavad suurel hulgal C-vitamiini (võib valmistada ka külmutatud marjadest). Vala marjadele ½ liitrit vett ja lase vesi keema. Suru siis marjad läbi sõela ning vala keeduvette tagasi. Lisa 50 g suhkrut, ühe sidruni mahl ning lase keema tõusta. Sega 2 spl kartulijahu ½ klaasitäies külmas vees ning lisa keevale kissellile. Vala pokaalidesse.

Antioksüdandid punasest kapsast

Antioksüdandid on A-, E- ja C-vitamiinid, mis kaitsevad organismi kahjulike vabade radikaalide eest. Haki punane kapsapea koos sibulaga. Vala peale ½ klaasi vett ja pokaal punast kuiva veini. Maitsesta soola, suhkru ja tüümianiga. Pese 2 õuna, koori ning lõika 8-ks. Pritsi õuntele sidrunimahla. Serveeri kapsas soojalt koos õunalõikudega.

Kokteil toonuse tõstmiseks

Kokteil sisaldab palju kaaliumit ja kaltsiumit. Tänu sellele tunned kiiresti lisandumas haigusega kaduma läinud jõudu ja energiat. Kokteili tuleks juua iga päev 7 päeva jooksul. Võta pool klaasi naturaalset jogurtit ja pool klaasi tomatimahla. Haki juurde veidi piparmünti, melissi, basiilikut ja peterselli. Sega blenderis, maitsesta tabascoga.

Küüslaugusupp tapab bakterid

Puhasta 6 küüslauguküünt, peenesta ja hõõru soolaga. Lõika 4 viilu röstileiba neljaks. Prae koos küüslauguga kuumas oliiviõlis, kuni leib pruunistub. Seejärel vala üle 0,5 liitri külma veega. Maitsesta soola, pipra ja tüümianiga. Keeda mõni minut, kuni osa leivast hakkab lagunema. Valmis supile puista peale riivjuustu.

3. Kevadine avitaminoos

Kui talv hakkab lõppema ning sa ootad kannatamatusega kevadet, märkad äkki oma meeleolu halvenemist. Seda sellepärast, et sinu organism on juba väsinud kõiki eluprotsesse reguleeriva päikesevalguse puudumisest. Seetõttu hakkab alanema serotoniini, dopamiini ja endorfiinide tase. Nende hormoonide vähesus aeglustab su mõttetegevust. Sa oled tujutu ning tunned nõrkust.
Dietoloogid ja arstid soovitavad sellel aastaajal süüa toite, mis sisaldavad kõige enam vitamiine ja mineraale. Kontsentreeritud annus toiteaineid, mida leidub näiteks nisuidudes või kapsamahlas, taastab kiiresti jõu ning võimaldab immuunsüsteemil õigesti tööle hakata. See on ka efektiivne kaitse viiruste eest.

Pärmist saadavad vitamiinid

Teatavasti sisaldab pärm B-grupi vitamiine. Pärm parandab juuste, naha ja küünte seisundit, mis eriti kevadel on kahjustatud. Kasutada saab küpsetuspärmi, mis tehakse vedelaks suhkru abil, ning lisatakse seejärel kas sooja vett või piima. Kõige lihtsam on aga õllepärmi kasutamine. Seda saab ka apteegist tablettidena osta. Õllepärm sisaldab täieliku komplekti B-grupi vitamiine, sealhulgas ka biotiini, mis on eriti kasulik juustele. Pärmis leidub ka rikkalikult kroomi, mis normaliseerib suhkru taset veres.

Kapsamahl

Hapukapsamahl sisaldab hulgaliselt erinevaid vitamiine, seega tugevdab immuunsust. Kapsamahl mõjub soodsalt maksale, põrnale ja sapipõiele ning puhastab suurepäraselt soolestikku. Suur kogus B12 vitamiini aitab eakatel säilitada mõttevärskuse, noortele aga kindlustab hea tuju.
Mahla saad, kui pressid selle välja hapukapsastest. Kui tahad kevadel oma organismi puhastada, joo ½ klaasi mahla hommikuti enne sööki ning õhtul pool tundi pärast õhtusööki.

Toitev banaanikreem

Banaan on toitev ja kaloririkas vili. Sega 1 spl kakaod 1 tl suhkru ja kartulijahuga. Kalla peale klaasitäis külma piima. Soojenda nõrgal tulel pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Kuuma „pudingusse“ lisa viiludeks lõigatud banaan ning mõned purustatud pähklid. Jahuta, kaunista mustsõstramoosi ja mõne piparmündilehega.

Kasulikud rasvad avokaadosalatis

Avokaado sisaldab kergestiomastatavat taimerasva. Lõika avokaado pikuti lahti ning eemalda kivi. Lusikaga võta välja sisu ja tükelda. Poolita viinamarjatomatid ja viiluta mugulsibul rõngasteks. Sega köögiviljade hulka mõned oliivid ja peotäis idusid. Vala peale sidrunimahlast, küüslaugust ja oliiviõlist valmistatud kaste.

Kibuvitsatee

Annab jõudu ja energiat, mis on pärast pikka talve kadumas. Valmista tee suures teekannus kogu pere tarbeks. Kannu jaoks võta 3 tl kuivatatud kibuvitsamarju. Lisa ka mõned kuivatatud õunaviilud. Vala peale liiter kuuma vett ning keeda kaane all umbes 10 minutit. Vala tassidesse ning lisa mett.

Allikas: Planeta Ženštšinõ