“Somnambulism ehk unes kõndimine on käitumine mitte täieliku ärkamise seisundis ja algusega sügavas unes. Arvatakse, et keha justkui ei suuda sügavast unest järgmisesse unestaadiumisse üle minna ja sellel hetkel käitumine aktiveerub,” selgitab dr Hion. “Sügav unefaas kordub umbes iga pooleteise tunni tagant. Sellel on ka seos väsimusega — mida väsinumad oleme, seda pikem on sügav uni ning seda pikem on sügava une periood une alguses. Seetõttu on unes kõndimine ka tüüpilisem une esimesel poolel ning tavaliselt leiab see aset umbes tunni-kahe jooksul peale magamajäämist. Kuna osadel inimestel tekib sügav uni juba pool tundi pärast uinumist, siis algavad vahel unes kõndimisele iseloomulikud liigutused ka kiiremini. Mitte igasugune unes käitumine, mis esineb väljaspool sügavat und, ei ole tüüpiline unes kõndimine.”
Kodutohtri aprillikuu teemad:
* Südame elu kergemaks: kui kõrge vererõhk on ohutu?

* Kuutõbise retked unes ja ilmsi

* Kevadpuhastus sinu ümber ja sees

* Vitamiinid tiimitööl

* Mehele tõtt ja toetust

* Terviseteave: tõeterad sõkalde seast

* Hea tuju toidud

* 10 tõde ja müüti verest

+

Väikelapse tervise lisa

* Enneaegsed ilmaimed

* Põnn ja rohud

* Vee ja seebiga sõbraks

* Toiduallergia ja -talumatus

* Beebi tajud

* Mähkmest vabaks!

Uneskõndijad on üsna osavad

Unes kõndimisega võib seostada erineval määral liikumisi. Sageli räägivad need inimesed läbi une, teevad mingisuguseid väikesi liigutusi — tõstavad pea ja vaatavad ringi või sirutavad käe, nagu otsiksid midagi, võimalik, et tõusevad voodis istuli või püsti. “Käitumisi on erinevaid. Paljudel juhtudel on need väga väikesed lihtsad tegevused. Päris voodist väljatulekut, ringi kõndimist ja keerukate tegevuste sooritamist on pigem harvem,” ütleb Tuuliki Hion. “On teada, et unes kõndimine võib olla ka ohtlik, kui inimesed näiteks taovad seina või lähevad päriselt õue. Iseenesest on uneskõndijad üsna osavad ümber mööbli liikumises, sest silmad on avatud. Kuna tegu on une ja ärkveloleku vahepealse seisundiga, siis tõenäoliselt nad ikkagi tajuvad ruumi. Kuid nad võivad kukkuda, ennast ära lüüa ja halvemal juhul aknast või uksest välja minna,” räägib unearst.

Tuleks tagada ohutus

Tavaliselt esineb unes kõndimist pigem lastel kui täiskasvanutel ja see on üldiselt mööduv nähtus. Kui on teada, et laps kõnnib unes, siis tuleks esmalt tagada tema ohutus ning see, et ta ei saaks korterist või majast välja minna. Eelkõige peaks mõtlema tehniliste lahenduste peale. “Trepi ette võib panna ööseks tõkked. Ukse avamise vastu on tänapäeval võimalus mingi helisignaal tööle panna, vanaaegne nõuanne oli kinnitada ukse juurde kelluke. Vanemate uni on ka väga häiritud, kui nad peavad oma last kogu aeg valvama, seega võiks niisugustele asjadele mõelda,” annab doktor nõu.

Kas uneskõndijat oleks soovitav üles äratada või mitte? Miks inimesed unes kõnnivad? Kas selliseid unehäireid saab ravida ja kuidas neid diagnoositakse? Milline on somnambulismi ravi? Kõik need ja teisedki küsimused leiavad vastuse Kodutohtri aprillinumbris.