Bioloogiliselt on tegemist piimanäärmete paariga. See võib ju tõsi olla, kuid ei anna kaugeltki tõepärast pilti rindade maagilisest väest. Rinnad on küllap inimkeha kõige kaunim osa. Neist on maalitud pilte ja kirjutatud luuletusi. Nad on sünnitanud sõdu ja meeleavaldusi, äratanud skandaale ja tekitanud pahameelt. Nad on andnud tiivad naise mässule ja eneseusule; feminismi ja võrdõiguslikkust on deklareeritud, põletades rinnahoidjaid ja paljastades rindu avalikult. Rindu on alati hinnatud rohkem kui ükskõik millist muud naise kehaosa.
Paradoksaalsel kombel võtame igapäevaselt oma rindu üsna vähe arvesse. Pöörame seepärast koos dr Kütneriga rindade tervisele veidi teravamat tähelepanu.

Nõuanded kikkis büsti heaks

1. Hoia kehakaal ühtlasena

Kuna rindade kude koosneb peamiselt rasvast, siis kaalust alla võttes kahaneb rindade suurus päris kindlasti mitme numbri võrra. Kehakaalu tõus aga kasvatab ja venitab rindu, ning kui seejärel jälle alla võtta, on üsna tõenäoline, et rindade vorm enam endiseks ei jää. Mida enam rinnad paisuvad ja siis jälle kokku tõmbuvad, seda enam saavad kahjustada elastiini- ja kollageenikiud, mis loomulikult rindade prinkuse eest hoolitsevad. Kui tahad, et rinnad püsiksid pringid, siis unusta vähemalt kiirdieedid ja jojo-kõhnumine.

Loe Kodutohtrist jaanuaris:
* Hea ja kurja kõhuvõitlus

* Sundhäire nõiaringis

* Kullast kallimad mineraalid

* Tähtsaim talvine vitamiinikokteil

* Silmade tõed ja müüdid

* Sinu ilusad rinnad

* Laps ja suhkruhaigus

* Ihuhoolduse suhkur ja sool

* Laktoosivaba toidulaud

* Täistaldrikudieet

Tõsi, rinnanäärme struktuur muutub ka rasedusega, tuletab dr Kütner meelde: “Rind koosneb näärmekoest, sidekoest ja rasvkoest. Raseduse lõppedes, sünnituse järel, rasvkude taandareneb ning näärmekude muutub kohevaks. Ent kui imetamine on lõpetatud, siis näärmekude taandub ja tavaliselt selleks ajaks pole veel rasvkude taastuda jõudnud.” Dr Kütner soovitab mitte ehmuda, kui pärast imetamist on rind mõnda aega lõtv ja lörtsis, selle kuju muutub peaaegu endiseks umbes aasta jooksul, kui rasvkude taas rinda koguneb.

2. Hoidu päikese eest

Rindades paikneb üks keha kõige õhemaist ja tundlikumaist nahakihtidest. Loomupäraselt pole rindade nahk kunagi päikesekiirgusele eksponeeritud, seepärast tähendab topless-päevitus lõunamaa päikese all rindade jaoks tõelist šokki. Ultraviolettkiirgus lõhub elastiini- ja kollageenikiude, mis muidu rindade elastsuse eest hoolitseksid. Ka ujumistrikoo ei paku päikese hävitava toime eest piisavat kaitset. Kui lähed külma eest lõunasse palmi alla pakku, siis võid bikiinidesse pugeda alles pärast seda, kui oled rindadele kaitsekreemi määrinud. Pea meeles, rinnad peavadki olema helendavad ja kutsuvad!

Dr Kütner ütleb, et rinnad on igas mõttes ilmatundlikud: “Külmast talvest lõunasse reisides ja tagasi tulles saab kannatada kogu immuunsüsteem. Naistel hakkavad sageli rinnad valutama, perimenopausis või hilisemas eas naistel võivad tekkida tsüstid, organismis mitmesugused muutused. Rinnad reageerivad tihti kõigele välisele ja sellega võivad kaasneda haigusnähud.”

3. Ära unusta rinnalihaseid

Nagu nähtamatu rinnahoidja, toetavad rinnalihased büsti naha all ja annavad sellele kauni vormi. Rinnalihaste treenimisega suuremat büsti küll ei saa, aga treenitud ja trimmis rinnalihased toovad rindade kuju kenasti esile ning aitavad büstil täidlasemalt mõjuda.
Dr Kütneri sõnul on isegi pärast rinnaoperatsiooni kasulik treenida: pool tundi sportlikku liigutamist päevas aitab vähendada vähi taastekke riski olulisel määral.

Rohkem nõuandeid leiad Kodutohtri jaanuari numbrist. Lisaks räägime, kuidas rindu treenida ja masseerida ning valida sobivat rinnahoidjat.