Kodutohtri veebruarikuu teemad
* Miks süda tööga jänni jääb

* Peata pidev väsimus

* Kurk jälle valus

* Läbi elu tervete hammastega

* Paariteraapia: armastus on tegu!

* Luubi all luud ja liigesed

* Vanamoodi toidulaud veidi uutmoodi

* Miks sa kukud?

* Tundliku naha hooldus

* Sündimise ime

Väsimus võtab võimust, kui organismi kurnab pikaajaline pinge, mis ületab taluvuspiiri. Pinget ja stressi võivad põhjustada paljud asjad: suhted kodus ja tööl, uneprobleemid, liigne alkohol, haigused jne.

Enamasti põhjustab pinget mitte üks, vaid mitu tegurit, ning vähehaaval pinge kuhjub. Kui tööl on kiire ja väljas liikumiseks pole aega, tekivad stress ja unehäired. Sel juhul otsib inimene lohutust magusast ja rasvasest toidust, mille tõttu tõuseb kaal ja vererõhk, ning ohtlik nõiaring ongi tekkinud.

Asjale ei aita kaasa ka see, et meil on pikalt pime ja alailma gripihooaeg — need imevad inimestest kõik mahlad välja. Meie laiuskraadil on alati neid, kellel on tõsine kaamosmasendus, mis leevendub alles kevadel.

Mõnikord on pideva väsimuse taga haigus, nagu viirusnakkus, kilpnäärme üle- või alatalitlus, ainevahetushäire või aneemia. Vahel võib väsimus anda märku tõsisest haigusest nagu kasvaja.

Abi on vaja otsida siis, kui väsimus ei lähe puhates üle. Alati ei pea minema kohe arsti vastuvõtule — harjumuste muutmiseks saab häid nõuandeid ka füsioterapeudilt, toitumisnõustajalt või psühholoogilt.

Arsti juurde peaks minema siis, kui lisaks väsimusele on veel kehalisi vaevuseid, mida puhkus ei leevenda ja millele ei leidu seletust. Arst üritab siis välja selgitada, kas on mingeid haigusi, mis võiksid pidevat väsimust põhjustada.

See elutähtis uni

Kui inimene on väsinud, peab ta puhkama. Uni virgutab meid, sest une ajal tõrjub organism haigusi ja põletikke ning vabaneb pingetest, mis ärkvel olles tekkinud.

Kahjuks ei soodusta ühiskond ega harjumused korrapärast und. Inimeste elu on hektiline, pole kindlat une ja ärkveloleku rütmi. Tööd tehakse ka öösiti ja kogu aeg ollakse online. Arvutid ja telefonid töötavad ka öösel, mis pole rahuliku une seisukohalt üldse soovitatav.

Lisaks alahinnatakse rahulikku und. Paljud püüavad toime tulla võimalikult vähe magades, kuid uurimused on näidanud, et alla kuue tunni und öö jooksul on liiga vähe.

Kui magada ühes voodis laste või koerte ja kassidega, on uni häiritud. Uni on isekas vajadus. Igaüks peaks mõtlema, et voodi on minu vaikne koht, uni on püha ja seda ei tohi keegi segada.

Teisalt ei maksa tekitada unetusest omale lisapingeid. Kuna tööl nõutakse kogu aeg tulemuslikkust, mis tekitab tihtipeale stressi, mõtlevad paljud, eriti just perfektsionistid, et peab ka hästi magama. Kui see millegipärast ei õnnestu, siis peale päevase väsimuse tekitab see veel omakorda lisastressi.

Mida veel oma elus muutma või üle vaatama peaks, loe edasi Kodutohtri veebruarikuu numbrist.