Koer õpetab lapse rääkima

Koer kodus on suurepärane ravim stresside vastu, mis võivad tekitada tüüpilisi „linnahaigusi” nagu krooniline väsimus, veresoonkonna funktsionaalne ebapüsivus jms. Kuid koerad on teadlaste meelest võimelised enamakski.

Selgub, et koer tuleb suurepäraselt toime ka logopeedi ülesannetega. Peredes, kus on koerad, täheldatakse laste kõne arenguhäireid 2,5 korda harvemini võrreldes peredega, kus koera pole. Tegemist on siin laste psühholoogia mõningaste iseärasustega.

Häireid kõne arengus esineb endassesulgunud lastel, kellel puudub enesekindlus. Suheldes koeraga ei tunne nad hirmu nii nagu täiskasvanute ees. Nad mõistavad, et koera jaoks pole sõnad kõige tähtsamad. Pealegi tõstab looma eest hoolitsemine enesehinnangut. Koos sellega kinnistub ka võime õigesti rääkida.

Kass alandab vererõhku

Suhtlemine kassidega häälestab positiivsele lainele, rahustab, kaotab väsimuse ja isegi valu. Äkki on nii, et kinkides meile positiivseid emotsioone, sunnivad meie neljajalgsed sõbrad meid lõdvestuma ning mingiks ajaks unustama oma haigused? Aga ei. Kassid võivad tõepoolest ravida.

On teaduslikult tõestatud, et kassiomanikud põevad harvemini südame-veresoonkonna haigusi. On tehtud katseid kõrge vererõhu all kannatavate inimestega. Nad pidid kolm korda päevas kassidega suhtlema, neid sülle võtma, silitama ning nende nurrumist kuulama.

Elektronandurid näitasid, et vererõhk normaliseerus neil juba 4-6 minuti jooksul pärast „seansi” algust. Kolme nädala pärast, seansi algusest arvates, võisid peaaegu pooled kõrgvererõhutõve põdejaist oma ravimite annust vähendada poole võrra või neist üldse loobuda.

Järeldus: kui on probleeme vererõhuga, võtke endale kass.

Kõikidele on teada, et kass püüab pikali heita haige koha peale. Nurrub veidi, seadnud end valutava selja ligi, ning inimene tunneb peagi kergendust. Siin pole tegu enesesisendusega, vaid kõigel sellel on olemas oma teaduslik seletus.

Kassid armastavad sooja ning eristavad temperatuuride vahet isegi poole kraadi ulatuses. Seetõttu tunnevad nad ära, kui teil on näiteks liigesepõletik. Ning elav soe leevendab valu. Kui kass valib sageli ühe ja sama kehaosa, siis on see signaal, et tasub arstiga konsulteerida.

Pargis võtab vastu suleline hingearst

Nendele, kellel esineb närvisüsteemi haigusi, soovitavad asjatundjad hakata tegelema lindudega. Meil on linnuvaatlus kui ravi esialgu üpris uudne, mujal Euroopas on aga loodud lausa klubisid, mis ühendavad selle köitva ala huvilisi.

Ostate binokli ning lähete loodusesse. Kui sellist võimalust pole, sobib lähim park. Valite vaatlusobjekti (igavust ei tule tunda — isegi suurlinnades elab oma paarsada liiki sulelisi) ning vaatlete.

Uurite teda üksikasjalikult: millega tegeleb, kuidas välja näeb, üht-teist võib ka üles kirjutada. Ning teile avaneb terve maailm! Pool tundi sellist suhteliselt ebatavalist puhkust ning juba kuu või paari pärast on tunda tulemusi.

Linnuvaatlus on suurepärane ja kõikidele kättesaadav vahend stressi vastu.

Ja kui teil veel õnnestub kaasa haarata oma kodakondseid, lahenevad nii mõnedki kodused probleemid iseenesest. Ammused „vaatlejad” on tähele pannud, et selline ühine puhkus võimaldab üksteist paremini tundma õppida.

Hobused ravivad paljusid haigusi

Vanasti pandi poisid sadulasse kohe, kui nad said kolmeseks. Ja õigesti tehti. Pikaajalised vaatlused on kinnitanud, et tegelemine hobuspordiga on parim võte tugiliikumisaparaadi haiguste ennetamiseks. Ning tõepoolest, isegi mitte kõige kaasaegsem trenažöör ei suuda kindlustada küllaldast ja õiget koormust peaaegu kõikidele lihasgruppidele. Ning kõigele sellele lisandub veel emotsionaalne kontakt ühe targima olendiga.

Haiguste nimekiri, mille puhul soovitatakse raviratsutamist, on väga pikk: liigne kehakaal, osteokondroos, ainevahetushäired, migreenid, unetus, veenide ja liigeste haigused…

Kuid erinevalt suhtlemisest kasside ja koertega, kes on kasuks kõikidele, välja arvatud allergikud, on ratsasõidul rida vastunäidustusi. Sellepärast tuleb kindlasti nõu pidada asjatundjaga.

Delfiinid vähendavad komplekse

Tänapäeval on populaarsust kogumas delfiiniteraapia. Paljudes delfinaariumides pakutakse juba selliseid teenuseid, näiteks ujumine koos delfiinidega. Väljaõpetatud loomade ravivõimeid kasutatakse näiteks autismi ja nõrgamõistuslikkuse puhul. Delfiinid käivitavad mehhanisme, mis võimaldavad peaajukoore aktiviseerumist.

Analüüsinud haigete laste aju röntgeniülesvõtteid enne ja pärast teraapiat, kinnitavad psühholoogid ja lastearstid, et selle efekt võrdub kolme-nelja kuu pikkuse tõsise neuroloogilise raviga kliinikus.

Delfiinid on kasulikud ka täiskasvanutele: nad ravivad tõepoolest hingehaavu, aitavad ületada raskeid stresse, väljuda depressioonist ning jagu saada kompleksidest inimestega suhtlemisel.