Võitlustaktika sõltub köha „vanusest” ja iseloomust. Ühtesid piinab köha öösiti, teisi — hommikul. Mõnele piisab lonksust veest või külmast õhust, ja taas on piinav köha kohal… Ning mida kauem on köha kestnud, seda raskem on sellega toime tulla.

  • I Külmetuse kolm esimest päeva — köha veel ei ole.
  • Reeglina ei alga külmetus köhaga — kurgus lihtsalt kraabib, nina on kinni ning neelata on valus. Köha tuleb hiljem. Kas seda saab ka vältida? Jah, kui alustada kohe võitlust infektsiooniga. Tavaliselt annab intensiivne teraapia tulemusi — kurk ei valuta enam ning infektsioon ei „lasku” ülemistest hingamisteedest alumistesse.

    Mida teha? 3-4 korda päevas loputage nina soolase veega (1 tl soola klaasitäie sooja keedetud vee kohta) ning seejärel tilgutage ninna põletikuvastaseid ninatilku. Lükake pea taha, et ravim liiguks ninaneelu tagumist seina pidi, nii on toime tugevam. Iga tunni tagant tuleks kuristada kurku: hea on kasutada vaheldumisi furatsiliini lahust või klaasitäit vett, kuhu on lisatud teelusikatäis soodat, soola ja mõni tilk joodi, kummeli, salvei või aaloe tõmmisega.

    Kõige lihtsam vahend. Loputage intensiivselt suud lusikatäie oliiviõliga.

  • II Esimese nädala lõpp — köha on juba kohal.

    Kas hindasite end üle ning lootsite ise hakkama saada? Kahjuks sünnib imesid harva, sagedamini õnnestub infektsioonil positsioone enda kätte haarata. Nüüd juba ei valuta mitte ainult kurk, vaid algab köha — kuiv ja valulik. Sellel etapil on meie ees juba teistsugune ülesanne — muuta kuiv köha märjaks; see ärritab vähem õrnu bronhe, nii toimub paranemisprotsess kiiremini.

    Mida teha? Nüüd aitab või ja soodaga soe piim, lagritsajuur, teeleht. Samuti on kasulikud kuum tee meega, soojad aluselised mineraalveed ja sooda inhalatsioonid. Köha aga, mis segab uinumist, tuleb alla suruda, selleks võetakse vastu ööd vahendeid, mis mõjutavad köhakeskust (reeglina kuulub nende ravimite koostisse kodeiin). Võib proovida ka mentooliga karamellkompvekke. Kuid need ei aita mitte kõiki.

    Kõige lihtsam vahend. Meie vanaemad peatasid köha kõrvetatud suhkru abil. Kuumutage teelusikatäis suhkrut väikesel tulel. Kui suhkur sulab ning omandab mee värvi, laske lusikas vähesesse külma vette. Saadud karamell ning soe magus vesi on suurepärane vahend kuiva köha puhul.

  • III Teine nädal — köha on päris ära piinanud.

    Kui röga on palju, tekib teine probleem — ei suuda välja köhida.

    Mida teha? Sellises olukorras aitavad röga vedeldavad ravimid. Lisaks nendele hingake 2-3 korda päevas sooja auru kohal. Et efekt oleks suurem, lisage vette 5-6 tilka aniisiõli. Võib sisse hingata ka eukalüptilehtede ja männipungade tõmmiste aurusid.

    Kõige lihtsam vahend. Soojendatud õlu on tõhus, kuigi mitte kõige meeldivam vahend. Võib kasutada pooleks kuuma piimaga. Kuid seda võivad endale lubada vaid inimesed, kellel on tugev seedimine.

  • IV Kolmas nädal — köha on muutunud väljakannatamatuks.

    Pikaleveninud köha on ohtlik isegi siis, kui eriti ei sega. Sellise köhaga võib kaasneda röga vähenemine, ometi on seda äärmiselt raske välja köhida. See on signaaliks, et bronhid ei tule oma tööga toime ning nüüd tuleb minna arsti juurde.

    Mida teha? Pikaleveninud köha puhul võib arst teile antibiootikumid määrata. Tõsi, seda tasub teha pärast röntgenit, rögaanalüüsi ning uuringuid tundlikkuse suhtes antibiootikumidesse. Ultraheli, mille arst samuti võib määrata, muudab röga lahtisemaks. Pärast magamist või pikemaajalist horisontaalasendis viibimist tuleb enne tõusmist lebada alguses ühel küljel, siis teisel, seejärel selili ning kõige lõpuks kõhuli.

    Kõige lihtsam vahend. Massaaž: käeservaga koputada ettevaatlikult mööda selga alt üles või haaranud kinni nahavoltidest, raputada neid (vibratsiooniline massaaž).

  • V Kolmas kuu või aasta — nüüd on juba hilja sooja auru teha.

    Köha kaob paariks nädalaks, seejärel ilmub taas lühikeste atakkidena; eriti niiske ja jaheda ilmaga. Või tuletab end meelde temperatuurikõikumiste ajal: pärast viibimist soojas ruumis hingasite külma välisõhku, heitsite jahedasse voodisse jne. Köha võivad provotseerida ka sinepi, värvide, tubaka või piirituse lõhnad. Köha äkkataki ajal hakkab nägu punetama, vahel lõhkevad isegi väikesed veresooned. Selline pilt on iseloomulik obstruktiivsele bronhiidile, mis areneb välja siis, kui bronhid kaotavad võime röga organismist välja viia.

    Mida teha? Nüüd on vajalik tõsine ja pikaajaline ravi kopsuarsti kontrolli all. On olemas ka homöopaatilised ravivahendid. Väga efektiivne on ravimine soolakambris (seansid toas, mille seinad on kaetud soolakristallidega) ja loomulikult pikaajaline viibimine kuiva ja kuuma kliimaga maades. Õhk, mis on küllastunud negatiivsete ioonide, joodi ja taimede aroomiga on juba iseenesest suurepärane ravivahend.