Valulikku menstruatsiooni nimetatakse düsmenorröaks, samas menorraagia tähendab tugevat veritsust ja menstruatsiooni puudumist tuntakse amenorröana. Paljud meist kannatavad igal kuul menstruatsioonivalu käes ning osaliselt võib see olla tingitud meie kultuurist. Menstruatsiooni nähakse sageli millegi häbistavana, mida tuleb varjata ja kannatada.

Seda, et lubame endale oma igakuise veritsuse ajal puhata ja aja maha võtta, ei juhtu sageli, kuigi mõned hõimukultuurid mitmel pool maailma praktiseerivad seda isegi tänapäeval. Ehkki moodsa elu nõudmised ei pruugi võimaldada meile täielikku puhkust, võime isegi tänapäeva kiire tempoga ühiskonnas leida oma igapäevaelus aega lõdvestumiseks.

Luba endal menstruatsiooni alguses pärastlõuna voodis veeta, lesida või varakult magama minna. Hellita oma maitsemeeli — mida sa praegu süüa tahaksid? Kostita end ja lase süütundest lahti. Tee oma mugavusest ülim prioriteet — kas sul on piisavalt soe? Kas vajad lisatekki? Rohkem patju? Kas tahaksid panna kuumaveepudeli kõhule või alaseljale? Kasuks tuleb seegi, kui märgid kalendrisse või päevikusse üles, millal su tsükkel algab, ja täheldad, mismoodi sa ennast iga päev tunned, pidades meeles, et enese eest hoolitsemine selle kuuperioodi vältel on ülioluline. Kui saad sellega lõpuks järje peale, võid hakata märkama oma tavaliste sümptomite leevenemist.

Piparmünditee aitab menstruatsiooni ajal puhitust ja valu leevendada. Valmista massaažiõli, lisades 30 milliliitri kandeõli hulka mõni tilk nii muskaat­salvei kui ka apteegitilli eeterlikku õli. Masseeri kõhule ja alaseljale, et reguleerida hormoone.

Selle ja teised praktilised nõuanded kogu pere ravimiseks leiad Melisssa Corkhilli teosest "Looduslikud kodused ravimid".