Raseduse katkemine on aeglane ja õudne kogemus, mis võib venida lausa päevi

Kujuta ette, et kohtad kedagi, kes sulle tõeliselt meeldib. Teist saavad head sõbrad ja hakkate ka tihti väljas käima. Ja siis ta jääb bussi alla. Ja iga kord kui sa talle mõtled, näed sa tema purustatud keha ja moondunud nägu. Selline tunne tekib naisel, kes peab minema vannituppa, kui tal on seal samas kunagi raseduse katkemine läbi teha tulnud.

Midagi ei ole teha, inimene on uudishimulik. Ja kui see õnnetus juhtub kodustes tingimustes, siis ei saa sinna midagi parata — naine vaatab seda, mis tema lapsest järgi jäi. Nii jääbki see teda päevadeks, kui lausa mitte nädalateks painama. Ja see on täiesti loomulik.

Naine süüdistab iseennast

Teadlased ütlevad, et ligi 10-25 protsenti “kliiniliselt kinnitatud” rasedustest katkeb. Põhjuseks on lihtne kromosoomihäire — vale munarakk sai vale spermarakuga kokku ja sellest ei tulnud lihtsalt midagi välja. Paraku hakkavad naised aga esimese asjana iseennast süüdistama. “Mida ma valesti tegin?” on küsimus, mis päevade viisi peas leierdab. Siin on abi kaaslasest, kes valulisest protsessist üle saada aitaks.

Vaimne paanika ja häiritus kestab kauem kui füüsiline

Isegi, kui kõik füüsilised nähud on juba möödunud ja selja taha jäänud, painab lapse kaotamine naist vaimselt siiski üsna pikalt. Jah, arst võib ju öelda, et kõik on möödas, kuid naise jaoks võtab see kõik aega. Oluline on, et perekond ja lähedased sellest aru saaksid.

See on tegelikult väga levinud

“Kindlasti ei katke rasedused sellepärast, et naistel on raske füüsiline töö või sellepärast, et nad liiga vähe või palju söövad või sellepärast, et nad tülitsevad oma laste või mehega,” on doktor Ferenc Szirko raseduse katkemisi kommenteerinud — et enamik varases järgus katkenud rasedustest on põhjustatud kromosoomihäiretest. Pikemalt sellest, miks rasedused katkevad ja kui sage see tegelikult on, näed Naisteka intervjuust tunnustatud naisteasrtiga: VIDEO: dr Ferenc Szirko kommenteerib raseduse katkemise ja katkestamise tegelikke põhjuseid

Allikas: Cracked