Vali õiged kehapesuvahendid

Proviisori sõnul peaks intiimpiirkonda pesema vähemalt 1-2 korda päevas puhta sooja veega ja/või spetsiaalsete intiimpesugeelidega. Intiimpiirkonna pesemiseks mõeldud vahenditel (geelidel, vahul, vedelikel) on õige pH, mis aitab hoida naha happelist kaitsekihti ning vältida võimalikke infektsioone. Seepe (sh lasteseepe) jt tavalisi kehapesuvahendeid ei soovitata kasutada, sest need hävitavad intiimpiirkonna normaalse keskkonna, võivad ärritada nahka ja limaskesti ning kahjustada loomulikku kaitsevõimet mikroobide, bakterite suhtes. "Iga kehaosa jaoks sobivad erinevad geelid-kreemid. Hambapastat ju ei kasutata seebi asemel. Seetõttu on mõistlik ka intiimtervise eest hoolitseda just selleks ettenähtud toodetega, mis on sobivate koostisainetega, leelisevabad ja sisaldavad tihti ka piimhapet," jagab spetsialist näpunäiteid. Teder rõhutab, et intiimpesuvahendid on mõeldud vaid välispidiseks, mitte vaginaalseks kasutamiseks.

Intiimtervisesse peab alati tähelepanelikult suhtuma, kuid eriti menstruatsiooni, raseduse ja menopausi ajal. Organismis peab valitsema tasakaal erinevate mikro­organismide vahel. Kui tasakaal muutub, on erinevad põletikud kerged tekkima. „Loomulikku tasakaalu võib rikkuda nii nõrgenenud immuunsüsteem kui hormonaalsed muutused. Tihti on infektsioonirisk suurem näiteks rasedatel või naistel menopausi ajal ja -järgsel perioodil," selgitab Teder.

Vaata üle igapäevased hügieeniharjumused

Mõned toimingud muutuvad nii loomulikuks, et võivad vahel meelest minna. Seetõttu tasub aeg-ajalt üle vaadata oma riietumisharjumused ja hügieenirutiin. "Kindlasti võiks mõelda, milliseid rõivaid me tihti kanname. Eelistada võiks naturaalsest materjalist pesu ning vahetada seda iga päev. Kuigi moetrendid võivad soosida teatud lõikega riideid, ei tasuks väga sageli kanda liiga kitsaid pükse või stringe. Ka liiga soojad ja umbsed riided, pesukaitsed ja -sidemed võivad põhjustada alakeha haudumust ning see omakorda seenhaigust. Ja ikkagi - puhtus on kõige alus," rõhutab Teder.

WC-s käies soovitatakse pühkida eest taha, sest kui pärast roojamist pühkida pärakut tagant ettepoole, satuvad soolestikust pärit bakterid (just naistel) kuseteede lähedusse ning vastavates tingimustes paljunevad kiiresti ja võivad põhjustada põletikk

Toitumine korda

Intiimtervist mõjutab ka meie toidulaud. Külli Teder räägib, et naha, sh intiimpiirkonna naha seisund võib tihti olla seotud ka sellega, kui toitainerikas on inimese menüü. Ta mainib, et söök peaks sisaldama õigeid rasvhappeid, sest inimese keha vajab oomega-rasvhappeid, mida leidub näiteks kalas. Kui neid söögiga koos piisavalt ei suudeta manustada, võiks lisaks võtta kalaõlikapsleid või taimseid õlisid sisaldavaid tooteid, nagu kuningakepi-, lina-, rapsi- või astelpajuõli. Õige DHA- ja EPA-rasvhapete sisalduse korral on neil positiivne mõju kogu naha ainevahetusele, muutes selle pehmeks, elastseks ja jumekaks. „Omal kohal on ka värsked puu- ja köögiviljad. Ka talvisel ajal vajab keha erinevaid vitamiine, mineraale, et haigustele vastu panna," julgustab proviisor enda söögiharjumusi kriitilise pilguga üle vaatama.

Kui mõni mure kimbutab

Külli Teder tõdeb, et alati ei suuda me kõiki tervisemuresid siiski ennetada. Seetõttu soovitab ta tõsisema probleemi tekkimisel koheselt pere- või naistearstiga ühendust võtta. Samuti jagab ta seisukohta, et günekoloogi peaks iga naine regulaarselt külastama. „Naistearstid aitavad tervisemuredele varakult jaole saada ja oskavad anda nõu, kas ja millist ravi vaja on. "Proviisori sõnul on sagedasemad intiimkaebused kuse- ja suguteedega seotud mured nagu tupekuivus, ebamugavustunne, ärritus ja valulikkus tupes, seksuaaltungi langus, uriinipidamatus, urineerimisraskused ja kuseteede põletikud.

Tupekuivusest tingitud vaevusi saab leevendada käsimüügis olevate geelide ja niisutavate küünaldega. Sügeluse, ärrituse, kipitus- või põletustunde korral on abiks piimhappebaktereid sisaldavad tupeküünlad, -tabletid, mis aitavad ennetada ja ravida kergemaid probleeme. Kuseteede põletike korral või nende ennetamiseks on apteegis saadaval ka jõhvikapreparaadid, milles sisalduvad komponendid ei lase bakteritel kuseteede seintele kinnituda ja paljuneda.

Külli Teder lisab lõpetuseks, et intiimtervisel on märgiline roll inimese heaolus. "See pole enam ammu tabuteema, vaid osa meie igapäevasest teadlikust enese eest hoolitsemisest, selle olulisust ei tohi alahinnata."