Ainuüksi Ameerikas on ligi veerand üle 12-aastastest elanikkonnast genitaaliherpest põhjustava teist tüüpi herpes simplexi (HSV-2) kandjad. Teadaolevalt levib genitaalherpes peamiselt sugulisel teel ja siiani on kardetud, et kondoomid ei pruugi selle eest piisavalt kaitsta, kuna viiruse kolded võivad genitaalide piirkonnas olla laiemal alal.

Teadlased uurisid pooleteist aasta jooksul enam kui 500 paari, kellest üks partneritest oli HSV-2 kandja, ning avastasid, et kondoomid vähendasid oluliselt nakatumise ohtu. Naised, kes kasutasid kondoomi vähemalt 25 protsendil vahekordadest, oli nakatumisoht võrreldes nendega, kes kondoomi isegi niipalju ei kasutanud, kaheksa protsenti väiksem.

"Kondoomi kasutamine pakub märkimisväärset kaitset HSV-2 infektsiooni vastu," tsiteeris Reuters uringut juhtinud dr. Anna Waldi sõnu. Uuringu tulemused on avaldatud teadusajakirja The Journal of the American Medical Association juuni numbris.

Praegune meditsiin ei oska HSV-2 ravida ja seega jääb nakatunud inimene eluks ajaks viirusekandjaks. Nakatunul lööb haigus aegajalt välja herpesena, kuigi viirusevastased ravimid aitavad haavandeid kontrolli all hoida. Kui viirus on aktiivne, põhjustab see sageli nähtavaid väikseid haavandeid genitaalide piirkonnas ning suguühte vältimine sellel perioodil aitab haiguse levikut tõkestada. Samas võib viirus ka passiivses olekus olles suguühte ajal edasi kanduda. Wald ja ta kolleegid tegid uuringu käigus kindlaks, et haavandite korral on nakatumine on kaks korda tõenäolisem. Selgus ka, et 18-kuulise uuringuperioodi lõpupoole esines nakatumisi vähem, mida võib otseselt seostada turvaseksi alase nõustamisega.

Küsimusele, miks kondoomid kaitsevad mehi HSV-2 vastu vähem, vastas Wald, et see võib tuleneda sellest, et naistel on tavaliselt nakatunud laiem nahapiirkond, mehel aga vaid peenis. Seega on meestel kergem nakatuda. Naiste kaitsel on kondoom aga suhteliselt efektiivne.

Waldi meeskond järeldas uuringu põhjal, et järjekindlam kondoomi kasutamine võib Ameerikas aidata hoida ära kuni 315.000 uut HSV-2 infektsiooni juhtumit aastas.

"Varem on uuringud näidanud kondoomide efektiivsust HI viiruse vältimisel, nüüd võib lisada põhjuste nimekirja, miks kondoome kasutada, ka genitaaliherpese vältimise," kirjutasid teadlased.

Samas nentisid teadlased, et kuna vaid vähesed inimesed on teadvustanud HSV-2 nakatumise ohu, ei ole teada, kas uus informatsioon innustab neid rohkem kondoome kasutama.