Miks on mikroob suus halb?

Lastel, kes on saanud on Streptococcus mutans’i nakkuse, avaldub hambakaaries sagedamini ja nooremalt kui neil, kel seda mikroobi leitud ei ole. Eestis on viimaste 10 aasta taguste uuringute andmetel 42% 2–4 aastasi kaariesega ja kaariest tekitavaid mikroobe leiti neist 58%-l. Kahjustunud piimahambad on omakorda sisend jäävhammaste kahjustusele, mida kirjeldab ka Riina Runneli uuring, mille järgi on 36,2%-l esimese klassi ning 48,3%-l teise klassi õpilastel 7–9-aastastelt juba jäävhammastes augud.

Mida teha, et kaitsta last kaariest tekitava mikroobiga nakatumast?

Et vähendada mikroobi levikut, oleks lapsevanemal vaja eelkõige langetada Streptococcus mutans’i hulka suus. Lisaks hoolikale hambapesule on soovitatud suuloputamist kloorheksidiini sisaldava suuveega, fluorlaki aplikatsioone ja ksülitooli sisaldavate toodete kasutamist.
Ksülitool on Eestis seni vähe kasutusel olev, kuid Soomes on see igapäevane suuhügieeni toetamise abivahend.
Ksülitool on suhkruasendaja, mille kasutamisel kaariesrisk tunduvalt väheneb. Me kõik teame, et suhkur on hammastele kahjulik ja selle kasutamine loob soodsa keskkonna hambaaukude tekkeks. Vastupidiselt suhkrule ei suuda suus olevad mikroobid ksülitooli fermenteerida ehk oma elutegevuseks kasutada ja regulaarsel kasutamisel SM mikroobide tase suus langeb.
Uuringutega on selgunud, et kui ema kasutab ksülitooli, siis langeb SM mikroobide tase tema suus ning samuti väheneb ka kaariese risk ja tõenäosus, et SM kandub edasi lapsele. Ka lapsele on kasulik anda ksülitooli, et vähendada vastuvõtlikkust kaariest tekitava mikroobi nakkusele – seda pastillidena ja olenevalt vanusest ka pulbristatud/ tükeldatud kujul. Internetist on võimalik osta ksülitooliga geele, siirupeid ja toidukauplustest nüüd ka pastille. Alla 3-aastastele närimiskummi ei soovitata (https://www.xylitolpreventscavities.com/amount/child-xylitol-dose.html).
Mikroobide taset langetavaks efektiivseks ksülitooliannuseks peetakse uuringute järgi 5–10 grammi päevas jagatuna mitmeks korraks ja soovitavalt peale toidukorda. Ksülitoolisisaldus erineb tootest sõltuvalt oluliselt, kuid kõige tõhusamaks peetakse tooteid, mille ksülitoolisisaldus on enam kui 80% toote kaalust. Suurem ksülitoolisisaldus tootes muudab ka omandatavate grammide arvutamise lihtsamaks. Müügil olevatel nätsudel ja pastillidel on kirjas, toote kaal grammides ja mitu protsenti ksülitooli see sisaldab.

Väga oluline on hoida lapse hambad terved eriti just esimese kolme eluaasta jooksul, sest
uuringud näitavad, et väikelapsena alustatud hammaste ravi jätkub sagedaste visiitidega hambaarsti juurde kogu elu.

LOE LISA ja OSTA: www.frenzy.ee

Jaga
Kommentaarid