On välja töötatud lihtne test, mis ennustab, kui kaua sa elad. Selle testi töötas välja Brasiilia arst Claudio Gil Araujo ja selle nimi on Istumise ja tõusmise test (Sitting Rising Test ehk SRT) ja sellega saab määrata, kui suur risk on sul järgmise viie aasta jooksul siit ilmast lahkuda. Seda testi on praeguseks käsitlenud paljud USA ja Euroopa meditsiiniajakirjad.

Doktor Araujo töötas selle testi välja jälgides oma vanemaid patsiente. “Paljud mu patsiendid on võimelised sõitma jalgrattaga või jooksma linttrenažööril, aga kingapaelte kinnisidumine on probleem,” räägib doktor Araujo. “Tähtis pole ainult aeroobne vorm, vaid ka jõud, painduvus ja tasakaal.”

Harjutus seisneb selles, et tuleb istuda rätsepistesse ja tõusta uuesti püsti ilma end kätega toetamata. Seda testi võib teha igas vanuses ja selle sooritamist hinnatakse kümnepunktiskaalal. Kui tulemus on 3 punkti või vähem, on inimese risk surra lähima viie aasta jooksul viis korda tõenäolisem kui kõrge tulemusega inimesel.

See harjutus võib kõlada lihtsana, aga tegelikult kaotab selles punkte väga kergesti. Sa pead ristama oma jalad ja istuma maha ja siis tõusma uuesti püsti. Kui sooritad need mõlemad veatult, siis saad mõlema eest 5 punkti — kokku maksimaalsed 10 punkti.

Enne kui alustad, võta jalanõud jalast ja pane mugavad riided selga. Kui sul on probleeme põlvede või puusadega, siis ära proovi seda harjutust üksi kodus sooritada.

Oled valmis alustama? Kõigepealt rista jalad ja istu. Iga kord, kui su käelaba, küünarnukk või põlv puudutab maad, kaotad sa ühe punkti. Samamoodi uuesti püsti tõustes. Iga tasakaalukaotus nii istudes kui püsti tõustes võtab pool punkti maha. Harjutuse lõpus lahuta ausalt kümnest punktist oma kaotatud punktid maha ja saadki tulemuse.

Kui tulemus on alla kolme punkti, oled sa ohtlikult halvas vormis. See-eest iga punkt, mis sul kolmest rohkem on, kahandab surmaohtu 21%. Aga kui sa oled üle 50 aasta vana ja saad harjutuse eest kümme punkti kümnest, võid enda vormi üle tõeliselt uhke olla, sest enamik üle 50-aastasi seda harjutust veatult ära teha ei suuda.

Vaata videot, kuidas seda testi täpselt teha, siit.

Allikas: USA Today