Koduse ravina tuleks köha puhul kindlasti teha auru. Selle tegemine on hea nii kuiva kui ka lahtise köha korral. Auru sissehingamist ehk inhalatsiooni võiks esmase koduse abina proovida nii imikutel, lastel kui ka täiskasvanutel. Sobivad näiteks keedetud kartulite või keedetud vee aur, kuhu on lisatud luuderohu ekstrakti sisaldavaid tilkasid (2-5 tilka). Väikeste laste puhul on ohutuim variant kasutada apteekides müüdavaid inhalatsiooniaparaate, kuhu võib samuti lisada luuderohu ekstrakti sisaldavaid tilkasid.

Väike nõuanne:
Selleks, et leevendada lapse öiseid köhahoogusid, soovitame tema magamistuppa ohutusse kohta panna kuuma keeduveega pott (5L), kuhu on tilgutatud eeterlikke õlisid (nt Carmolis, eukalüpt). Vabanevad eeterlikud aurud ja niiske toaõhk rahustab köhaärritust ning kogu pere saab jätkata ööund.

Lisaks aurude tegemisele, soovitame köha raviks kasutada ka loodusliku toimeainega röga lahtistavat ravimit Prospan (toimeaine: luuderohuletede kuivekstrakt), mida leiab apteekidest. Tegu on tõhusa loodusliku köharavimiga ja seda võib kasutada koos teiste külmetustoodete ja isegi antibiootikumidega.Luuderohi on köharavimina hinnatud ravimtaim, mis muudab röga vedelamaks ning laiendab hingamisteid, seetõttu on ta suurepärane köha leevendaja.
Köha puhul on oluline, et tekkiv röga muutuks vedelamaks ja kergeneks selle väljaköhimine. Lisaks aurudele ja röga lahtistavate ravimite võtmisele tuleks kindlasti palju juua sooja vedelikku. Tehke köhijale mitmeid kordi päevas sooja teed või leedripuu marja siirupist (nt Sambucus) sooja jooki ning hoidke varbad ja rindkere soojas.

Köharavi meelespea

  • Tehke aure
  • Jooge palju sooja vedelikku
  • Kasutage rögalahtistavaid ravimeid (nt. Prospan, toimeaine: luuderohulehtede kuivekstrakt)
  • Määrige rinnale ja talla alla eeterlike õlidega salvi (nt. Hustagil)
  • Kasutage köhaga kaasneva kurguärrituse puhul looduslikke islandi käokõrva ekstrakti sisaldavaid kurgutablette (nt. ISLA)
  • Peale rögalahtisti manustamist hoidke väikelast püstises asendis ja andke ravimit minimaalselt 1-2 tundi enne magamaminekut
  • Imikute puhul alustage ravi aurudega

Vaata Prospani klippe (toimeaine: luuderohuletede kuivekstrakt):

Prospan suukaudne lahus alates 6. eluaastast
Prospan kihisevad tabletid alates 4. eluaastast
Prospan siirup kogu perele

Lisainfot köha kohta: www.prospan.ee

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.
Tootja: Engelhard Arzneimittel GmbH & Co.KG (Saksamaa).
Täiendav teave: AS Sirowa Tallinn, Salve 2c, Tallinn, tel 6830 740.

Jaga
Kommentaarid