Kõhuvalu

Oluline on kindlaks teha, milline kõhu piirkond valutab ja millise iseloomuga valu on. Selle järgi saab valida ka raviviisi. Sagedasemad kõhuvalu põhjused on maohaavandid, gaasivalud, sooleinfektsioon, naistel günekoloogilised probleemid, sapi- või neerukivitõbi. Sageli kaasuvad kõhuvaluga mitmed kõrvalnähud, nagu kõrvetised, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, kehatemperatuuri tõus.

Raskustunne kõhus

Raskustunne kõhus viitab sellele, et oleme söönud rohkem, kui organism suudab omastada. Abistavate vahenditega saab ebameeldivat tunnet ennetada. Mezym forte tabletid sisaldavad pankrease ensüüme ja söögi ajal tarvitades aitavad nad seedida rasvarikast toitu. Seedimist kergendavad ja rasvade lõhustumist soodustavad ka artišokki sisaldavad toidulisandid (Cynarixi tabletid ja lahus, Botadyni dražeed jt).

Kõrvetised

Kõrvetiseks nimetatakse rinnaku tagant üles liikuvat põletavat tunnet. Seda põhjustab maosisu sattumine söögitorru. Harva esinevate kõrvetiste leevendamiseks kasutatakse antatsiide (Rennie, Alminox, Maalox jt) või väikeses koguses maohappe teket vähendavaid preparaate (Zantac, Ranisan 75 mg). Antatsiidide toimel neutraliseeritakse põletustunnet tekitav maohape, need leevendavad vaevusi, kuid ei kõrvalda kõrvetise tekke põhjust. Kui kõrvetisi esineb sageli, võib tegemist olla raskema tervisehäirega ja abi saamiseks oleks õigem pöörduda arsti poole.

Kõhulahtisus

Arvatakse, et kõhulahtisus on organismi kaitsereaktsioon, mille abil organism üritab vabaneda kahjulikest ainetest. Seepärast soovitatakse lasta kõhulahtisusel ise üle minna. Kui olukord ei võimalda seda, saab kasutada soolemotoorikat pärssivaid ravimeid (loperamiidi sisaldavad tabletid, kapslid) või adsorbeeriva toimega ravimeid (söetabletid, Smecta). Need on sümptomaatiliselt mõjuvad vahendid, mis aitavad leevendada tagajärgi, aga ei likvideeri põhjust.

Kõige sagedasem kõhulahtisuse põhjus on soolenakkus, mille tagajärjel on häiritud normaalne soole mikrofloora tegevus. Selle taastamiseks soovitatakse kasutada piimhappebakterite preparaate (Lactoseven, Gefilus). Samasugune toime on ka pärmseene preparaadil (Enterol). Viimaseid preparaate soovitatakse kasutada ka profülaktiliselt soolestiku vastupanuvõime suurendamiseks võimaliku nakkusohu korral, näiteks enne reisile minekut.

Kõhulahtisuse ravis on oluline tagada vedeliku ja elektrolüütide tasakaal organismis. Apteegis on selle tarbeks saadaval spetsiaalsed veeslahustuvad pulbrid (Rehydron, Interapothek). Lastel võib vedelikupuudus tekkida kiiremini kui täiskasvanutel, seepärast tuleb lapsevanematel olla eriti tähelepanelik.

Kõhukinnisus

Kõhukinnisuse probleemi lahendamist oleks kõige õigem alustada õigest toiduvalikust. Kas sööme piisavalt kiudaineid ja tarbime vajalikul hulgal vedelikku? Ka regulaarne füüsiline aktiivsus suurendab soole motoorikat. Ravimite tarvitamisel tuleb arvesse võtta, et osa neist võib põhjustada pikemaajalisel kasutamisel sooleloidust ja seepärast võib kõhukinnisus muutuda krooniliseks.

Bisakodüüli sisaldavad tabletid ja küünlad, Guttalaxi, Laxygali ja Regulaxi tilgad, samuti sennat sisaldavad ravimid on kontaktlahtistid, mis aktiveerivad soolestiku tegevust ja mõjuvad sellega lahtistavalt.

Duphalaci lahus ja Forlaxi pulbrid lahuse valmistamiseks on nn osmootsed lahtistid, mis suurendavad vedeliku kogust soolestikus ja avaldavad sellega lahtistavat toimet. Nende toime avaldumiseni võib aega kuluda 24–48 tundi. Ravimitest on kõige kiirema toimega Microlaxi rektaalne lahus, mille toime saabub juba 5–15 minuti jooksul.

Gaasid

Sageli kaasnevad teiste seedeprobleemidega ka kõhugaasid. Eriti sageli esineb gaasivaevusi väikelastel. Nende leevendamiseks kasutatakse Sab Simplexi, Espumisani või Cuplatoni tilku. Need ravimid lagundavad soolestikus vahuna esineva gaasi ja vaevused kaovad. Täiskasvanud võivad peale tilkade kasutada ka Espumisani kapsleid. Tõhusalt vähendavad soolegaase ka söetabletid. Süsi seob gaase ja selle tulemusena ebameeldiv tunne väheneb.