Tülikas on seesuguse häirega kannataja ka reisiseltsilistele. Sõltub ju kogu seltskonna meeleolu ja teekonna edukas läbimine sellest, kuidas on võimalik ajakava järgida. Seedehäirega kaaslane sunnib sagedamini peatuma teeäärsetes toitlustuspunktides ja bensiinijaamades, et leida vajalik kergenduskabinet. Jah, prantslastel on tõepoolest sellele meie arhailises keeles mainitud vanaleivaaidale niisugune tabav ja peenutsev nimetus antud:
le cabinet de desance
ehk meie keeles kergenduskabinet. Ometi ei pruugi need peatumised loodetud kergendust tuua, sest kõhulahtisus võib jätkuda sellest hoolimata, et inimene pole päeva jooksul palakestki söönud ega julge juuagi.

Miks reisil olijat küllalt sageli kõhuhäda tabab, sellel võib olla mitu põhjust. Nii võib saatuslikuks saada tavatoitumise rutiini muutumine, seedeelundite ärritusseisundi teke ja ka tarbitava toidu ebasobivus. On ju reis organismile alati väljakutse ja lisakoormus, kusjuures ka vanad soikunud haigusseisundid võivad ägenemisi anda. Eriti aktuaalne on kõhuhäirete tekkimise teema neil, kellel on varemgi seedeorganite haigestumisi olnud.

Kõhulahtisuse sagenemine tabab inimesi sagedamini just kõige magusamal suveajal, mil on nii palju hõrgutavat söögiks võtta. Tahaks südamele panna, et kõhulahtisus, mis kestab pikemat aega ja millele ei ole leitud leevendust loperamiidi- (ehk Imovane) või söetablettide võtmisega, Smecta pulbrist lahuse manustamisega ja pidades samas ranget näljadieeti, on aluseks kahtlustada raskemat terviseriket, eriti kui kehatemperatuur on kõrgenenud ja kaasnevad iiveldus ja oksendamine. Sel juhul tuleks kiiresti arsti poole pöörduda.

  • Millised oleksid rusikareeglid, mida perega pikematel reisidel meeles pidada?

    Poleks vaja kaasa võtta suitsutatud ja grillitud liha, seda ei tarvita ju ka tavaelus kuigi ohtrasti.

    Kui aga juba suitsuvorstilatid ja salaami on kaasa pakitud, on kahju head kraami raisku lasta ja nii süüaksegi neid raskesti seeditavaid toiduaineid ülearu palju. Samuti tuleb ettevaatlik olla vanemas eas inimestel: rasvase liha, vürtsikate toitude, aga ka tugevamaitseliste gaseeritud jookide seedumine on juba ea tõttu raskendatud ning need võivad tekitada reisil olles tülikaid kõhuvaevusi, kõrvetisi ja kõhuvalu. Apteegi käsimüügist on võimalik kaasa osta Mezym Forte nimelisi tablette ka selliste hädade ja vaevuste leevendamiseks. Sellel, kel kipuvad kõrvetised järjekindlalt, toidust olenemata siiski korduma, eriti kui lisanduvad ka kurgu kipitamine, sage köhatamine või hääle kähedus, tasuks arstiga konsulteerida. Sel puhul võib tegu olla hoopis raskema haigusega.

    Kindlasti ei tasu pikemaks ajaks ette varuda magusaid piimatooteid — need on väga mõnus keskkond patogeensete bakterite arenemiseks ja seega kiiresti riknevad. Küll võib tagavaraks olla toiduaineid, mida saab kuumutada ja keeva veega segada, kuid ka siin tuleb meeles pidada, et kui varem pole konservantiderohke purgisupi või kartulipudru söömise harjumust, siis võib ka sellest mingi ebamugavus tekkida.

    Hoopis riskantne on osta tänavakaubitsejatelt värsket puuvilja, eriti kui on märgata, et müüja nopib mõned hallitanud või riknenud viljad nende hulgast välja. Kergemini on puhastatavad kooritavad puuviljad: õunad, apelsinid, virsikud, pirnid. Aga kui süda ihaleb maasikaid ja viinamarju, siis tuleb neid sooja voolava vee all põhjalikult loputada.

    Väga palju korraga pole vaja uudseid palasid proovida. Inimese organism on küllalt vastupidav ja väiksema hulga kahjulike roisubakterite sattumisel seedeorganitesse saavad kaitsemehhanismid hõlpsamini hakkama.

    Joogiks ei sobi kihisevad veed, kuid siiski pigem kõik, mis korgi all ja kindlalt puhas, kui see, mida pakutakse lahtiselt või jääga. Lõunamaades värskeid salatisegusid tellides vaadake tähelepanelikult, mida lisatakse maitsestamiseks. Siin sobiks reegel: pigem vähem, kuid kvaliteetset kraami. Liigse salatiõli ja tugevalt happeliste äädikasegudega salatid võivad esile kutsuda nii piinavat puhitust, kõrvetisi kui ka kõhulahtisust.

  • Mida oma reisikotti kaasa pakkida, et vähemalt esmaabi kõhuhäire puhul oleks kohe käepärast?

    Mustika-tammekoore-ingveri tabletid, mis sisaldavad ka fruktoosi ja magneesiumstearaati. Need tabletid leevendavad ka merehaigusest tingitud ebameeldivust. Tammekoort tuntakse ju vanadest aegadest kui tugeva kootava toimega vahendit kõhulahtisuse korral, ingver on seedimist soodustav vahend, mis leevendab iiveldust, kõrvetisi, kõhupuhitust ja -lahtisust. Enne pikemale reisile asumist võiks sisse võtta ühe tableti. Kui haigusnähud on käes, siis tuleks võtta üks tablett kolm korda päevas.

    Meeldiva toimega on Lactoseven — kapslid sisaldavad seitset liiki piimhappebaktereid ja inuliini. Neid võib anda ka lastele, kuid mitte suuremas koguses, kui on ette nähtud. Tavaline annus on täiskasvanule 1–2 tabletti ja lastele 1 tablett koos mahla või veega. Sellel rohul on ka soolestiku normaalset mikrofloorat tasakaalustav toime. Sobib nn õrna seedimisega inimestele, kes on tundlikud toiduvaliku muutuste suhtes.

    Kunagine kuulus enteroseptool on jäänud kõrvale, kuid asemele on tulnud sarnase nimega Enterol 250 mg kapslites, mis sisaldab pärmseent, mis muutub elujõuliseks vormiks ja bioloogilistelt omadustelt sarnaneb normaalse soolefloora kaitsvate omadustega. Kasutatakse nii häirete ennetamiseks kui ka kõhulahtisuse raviks Mina kasutan kergemate kõhuhäirete puhul apteekides müüdavaid raviteesid. Näiteks on kõhuhädade puhul sage leevendaja olnud Eesti looduspuhas maarohutee, millesse kuuluvad raudrohi, naistepunaürt, pune ja kummeli õied. Kui teelusikatäis teesegu lasta paarkümmend minutit tõmmata keedetud kuumas vees ning juua lonkshaaval päeva jooksul 1–2 teeklaasitäit, siis võib enesetunne oluliselt paraneda. Veel meeldivam vahend on apteegivõrgus müüdav 150 ml pudelisse villitud mustikamahl. Rahvameditsiin tunneb mustikat kui mao- ja sooltehaiguste, maksa- ja sapihädade, seedetegevusehäirete ja just kõhulahtisuse tõhusat leevendajat. Mustikas mõjub ka ainevahetusele soodsalt, sest sisaldab vitamiine, park-, pektiin- ja mineraalaineid.

    Kõige lihtsam viis soolenakkustest hoiduda on korralik kätepesu enne söömist. Ometi tuleb sageli ette, et kui ekskursioonibuss laseb söögipeatuses rahva maha, siis suundutakse kõigepealt kambakesi söögisaali ja alles siis, kui kõht täis vitsutatud, otsitakse üles tualettruumid. Õnneks on enamikus tänapäevastes bensiinijaamades ja kiirsöögikohtades olemas võimalus sooja vee ja seebiga kõik pisikud-bakterid kätelt maha pesta.