Kui inimene hakkab luksuma, võib see kesta tükk aega, mõnikord tunde, halvemal juhul päevi. Inimene läheb pingesse, tekivad unehäired, väsimus, depressioonid. Saksa kurgu-nina-kõrvaarst dr. Johannes Zenk soovitab: "Minge kindlasti arsti juurde, kui luksumine kestab kauem või kipub korduma. "

Luksumisel tõmbuvad vahelihas ja roietevahelised lihased järsku ja jõuliselt kokku. Kokkutõmme toimub suunaga ülevalt alla. Seejuures avardub rindkere ja välisõhk tungib jõulise vooluna välkkiirelt kopsudesse. Lihaste kokkutõmme kestab vaid 35 millisekundit, siis sulgub häälepaelte vaheline pilu uuesti. Kõik see toimub piitsalööki meenutava kiirusega.

Lonks vett ja mõni sekund hingamata.

Kõige sagedamini põhjustavad luksumist kas liiga külmad või liiga kuumad söögid ja joogid, teravamaitseline toit, kiirustamine söömisel, alkoholi liigtarbimine, hingeline stress ja järsk temperatuurimuutus, aga näiteks ka maoanalüüsi tegemine. Koguni putuka sattumine kõrva võib luksumist põhjustada, sest ärritused kuulmekäigust kanduvad ajju samade närvide kaudu nagu hingamislihastes tekkinud ärritusedki. Naistel kipub luksumine tekkima eriti ovulatsioonieelsetel päevadel. Lapseootel naistel esineb see aga harva, sest luksumist põhjustavate organite lihased on areneva loote tõttu kokku surutud ja ei allu ärritustele.

Nõu

Kindlaim viis luksumisatakist vabanemiseks on "vasturünnak". Jooge lonkshaaval külma vett ja pidage mõni sekund hinge kinni. Hingake sügavalt ja pidage siis hinge kinni või neelatage 3 korda kuivalt. Pistke nimetissõrm kuulmekäiku ja liigutage sõrme üsna ettevaatlikult edasi-tagasi. Neelake kuivalt teelusikatäis jämedat kristallsuhkrut (ärge vedelikku lisage). Nii ärritate vastukaaluks igemenärve. Sundige end aevastama - puistake peopesale kübeke jahvatatud pipart ja hingake seda nina kaudu sisse. Kui muu ei aita, püüdke esile kutsuda oksendamisele eelnevaid tüüpilisi söögitoru kokkutõmbeid (sõrmed kurku!). Kui luksumine, vaatamata loetletud vastumeetmetele kestab ikkagi 4 tundi või kauem, tuleb kindlasti pöörduda arsti poole. Nii kaua kestev luksumine võib anda märku tõsisest tervisehäirest nagu näiteks kõhukelmepõletik, mürgitus, insult, nakkuslik kõhulahtisus, ajukelmepõletik, infarkt jt.