Meie õnneks leidub emakeses looduses alati vastumürki temast endast põhjustatud vaevustele. Tuleb vaid rohi ära tunda ja õigel ajal õigesti kasutada. Sügisvaevuste leevendamiseks leiab rahvameditsiinist hulgaliselt abi.

Nohune nina

1. määrida nina seestpoolt kalanhoe mahlaga. Kui nina on „väga kinni“, siis võiks mahla pipetiga ninna tilgutada. Ettevaatust: tekitab tugeva aevastushoo.
2. asetada eetriga kergelt niisutatud vatitükk vaheldumisi kord ühe kord teise ninasõõrme juurde ning hingata sügavalt sisse. Leevendab ka kroonilisest nohust tingitud vaevusi.
3. kummeliaurude nina kaudu sissehingamine. Selleks valmistada ühest kuhjaga teelusikatäiest kummeliõitest ja klaasitäiest (200 g) kuumast veest tee. Pärast aurude sissehingamist on soovitav enam õue mitte minna.
4. peenestada küüslauk ning hingata selle lõhna (lenduvaid eeterlikke õlisid) sisse.

Kui viirus kipub maha murdma

1. kõrvenõgesetee: üks kuhjaga teelusikatäis nõgeselehti või ürti valada üle klaasitäie kuuma veega. Lasta pool kuni kaks minutit tõmmata ja kurnata. Juua pikkamööda lonkshaaval 15-30 minutit enne sööki 3-4 korda päevas. NB! Kõrvenõgesetee on tänu oma kõrgele rauasisaldusele ka üldtuntud veretugevndaja.
2. mustasõstra mahlajook või – lehetee: mahlajoogiks lahjendatakse mustasõstra mahla kuuma veega vahekorras 1:3 (üks osa mahla kolm osa vett). Juua pikkamööda üks tassitäis korraga. Päeva jooksu on soovitav juua kuni 4 tassitäit. Lehetee valmistamiseks võetakse liitri kuuma vee kohta kaks supilusikatäit kuivatatud ning peenestatud mustasõstra lehti. Lastakse tõmmata 4-5 tundi ja juuakse soojalt poole tassitäie kaupa 4-5 korda päeva jooksul.
3. melissitee: tassitäie kuuma vee kohta võetakse üks supilusikatäis ürti. Lasta 10 minutit tõmmata ning juua kuumalt.
4. astelpaju marjade või lehetee: valada üks supilusikatäis droogi üle klaasitäie keeva veega ja lasta 7-10 minutit tõmmata. Juua kaks korda päevas pool klaasitäit korraga.

Vaata lisaks: Taimedega gripi vastu

Köhahoogude leevenduseks

1. kummelitee aurude sissehingamine: valmistada ühest kuhjaga teelusikatäiest kummeliõitest ja klaasitäiest (200 g) kuumast veest tee. Hingata aure aeglaselt ja sügavalt suu kaudu sisse.
2. söögisooda aurude sissehingamine: puistata teelusikatäis söögisoodat kuuma veega täidetud tassi ning hingata aeglaselt ja sügavalt tekkivaid aure sisse.
3. kartuliaurude sissehingamine: hingata sisse kuumade koorega keedetud kartulite auru.
4. „kartuliplaaster“: keeta koorega paar keskmise suurusega kartulit. Murda (ilma koorimata) kartul pooleks nii, et koor pooli ühest servast ühendama jääks. Lasta pisut maha jahtuda ning asetada, koor ülespoole, rinnal kohta, kus „köha kinni on“. Katta pealt paksult käterätiga kinni ja hoida kuni veel on tunda kartulist tulevat sooja. Pühkida rätiga puhtaks ning hoida soojas.
5. mee ja aaloemahla tilgad: iga lapse vanusaasta kohta pigistada aaloelehest välja mahlatilk. Segada need meega ja võtta sisse. Täiskasvanu võiks lusikatäie mee kohta võtta kümmekond tilka aaloemahla.

Mingil juhul ei tohiks pärast aurude sissehingamist või kompressi tegemist enam õue minna. Soovitav oleks hoopis tõmmata jalga lambavillased sokid ning veeta mõned tunnid sooja teki all.