Ameerika Vähi Uuringute Liit (AVUL) on pühendunud avalikkust informeerima vähki haigestumise riskidest ja teavitama uutest meditsiinilistest avastustest. Põhirõhku pannakse AVUL-is vähi ennetamise uuringutele.

Teadlased põhjendavad vereliblede suure hulga kuhjumist sellega, et vähk tekib vereliblede uuenemise tasakaalutusest. Rakkude kuhjumisel tekib kasvaja. Rakud võivad kuhjuda rusikakujuliseks, mis on healoomuline kasvaja ja mida saab eemaldada. Teadlaste sõnul on enamik rinna- ja eesnäärme kasvajatest healoomulised. Teist tüüpi kasvajad näevad välja nagu avatud käsi. Oluliselt ohtlikum halvaloomuline kasvaja meenutab taevalaotusel paiknevat tähtede kooslust, mis moodustav Vähi tähtkuju.

Kuna sodiaak oli enne haigust, siis saigi vähktõbi oma nimetuse selle järgi, väidab Baltimore Meditsiiniülikooli onkoloogia, patoloogia ja uroloogia professor Donald Coffee.

Kõik vähktõbe ja kasvajaid uurinud arstid ütlevad seda nagu ühest suust. Lihtsad tähelepanekud näitavad, et 35 % vähki haigestunutel on põhjuseks suitsetamine. Ainuüksi see arv peaks andma piisava motivatsiooni: kui ei ole suitsetaja, siis sellega mitte alustadagi ja kui olete, siis on aeg võtta vastu otsus sellest kahjulikust harjumusest loobumise kohta.

Päevast päeva bikiinides ringi sebivate iluduste ajastu on läbi saamas, isegi Ameerikas. Teadlased soovitavad stampidest pärit "ahvatlevama ja tervema" ilme plusse ja miinuseid kaaludes mõelda kõigepealt sellele, mida päike dermatoloogiliselt teeb. Nahavähk on Läänemaades üks levinuim vähktõve vorm. Seda on diagnoositud rohkem kui pooltel vähki haigestunutel. Heleda naha, juuste ja silmadega inimesed on kõige vastuvõtlikumad. Eesti naiste seas on nahavähke kolmandal kohal ( Naised ja vähk ).

Kellele on oma nahk kallis, peaks hoiduma päevitamisest kella 10 ja 15 vahel, kui päike on kõige tugevam. Samuti peaks päevituskreemi valima eelkõige UV-filtri tugevuse, mitte hinna järgi. Nahal toimuvate häirivate või ebaharilike muudatuste korral peaks kindlasti ühendust võtma pere- või nahaarstiga.

Neid, kes on jälginud viimase kahe aastakümne jooksul käbi viidud meditsiinilisi uuringuid haiguste ja neid soodustavate tegurite seoste vallas, ei tohiks üllatada suitsetamise, päikese ja vähktõve omavaheline seos. Küll võib aga üllatada teadasaamine, et südamesõbralik eluviis aitab ühtlasi ennetada vähki.

Teadlaste kinnitusel on treenitud inimestel vähki haigestumise risk väiksem. Samamoodi on kindel, et puu- ja köögiviljadega rikastatud dieet on väga tõhus abivahend vähktõve ennetamisel. Seega peaks vähi ennetamisel alustama eelkõige just tervisliku ja sportliku eluviisiga.

Sellega harjumiseks tuleb aga palju õppida. Toituda korralikult ja jälgida kaalu. Mitte alustada suitsetamist, või loobuda sellest ja mitte viibida päikese käes ilma päikesekaitse kreemita. Isegi lihtsad asjad, nagu näiteks 8 klaasi vee joomine päevas, on väga tähtsad. Praeguses ühiskonnas ja kiire elutempo juures kipuvad inimesed kahjuks just tähtsaid pisiasju ajapuuduse tõttu edasi lükkama. Kas ka teie kuulute nende hulka? Haaraks ehk härjal sarvist ja astuks iga päev vähemalt ühe sammukese tervisele vastu.