Tunnistan, et olin selle lihtsa ja tõhusa protseduuri aastateks unustanud. Alustasin uuesti koos sügise saabumisega ja see on saanud mu igahommikuseks virgutavaks protseduuriks.

Kuivharjamine tähendabki seda, et ihu harjatakse siis, kui nahk on kuiv. Aroomiterapeut Ülle Liivamägi soovitab seda teha pärast hommikust dušši, kui ihu on pesemisjärgselt hoolega kuivatatud.

Vaja läheb naturaalharjastega harja, mida on mugav käes hoida ja karedat massaažikinnast. Mõlemat on võimalik osta poest sellelt riiulilt, kus saunatarbeid müüakse.

Harjamise eesmärk on pindmise lümfiringe ergutamine ning seetõttu tuleb ka harjamisliigutusi teha suuremate lümfisõlmede suunas. Pindmine lümfisüsteem mõjutab omakorda sügavamat lümfisüsteemi, mis aitab kehal puhastuda.

Päris kindlasti vabaneb kuivharjamise tulemusel nahk surnud rakkudest ja nooreneb seeläbi.

Liigutuste järjekord

Kuivharjamisel on sama reegel mis küünte viilimiselgi: seda ei tehta edasi-tagasi, vaid kindlas suunas.

Teine reegel on see, et kui soovite kehale virgutust, alustage paremalt kehapoolelt. Kui soovite rahustavat toimet, siis vasakult. Aga kindlasti mitte nii, et alguses kogu üks kehapool ja siis teine, ega ka mitte juhuslikus järjekorras. Lugege hoolega läbi allolev juhis ja liigutusi korrates märkate, et see kõik on tegelikult imelihtne!

Kui mitu korda ühte liigutust teete, on sisetunde küsimus. Kokku võiks kuivharjamine kesta vähemalt 3–5 minutit.

1. Pange kätte massaažikinnas, see võib olla ka froteekinnas. Liikuge lõua alt kaela lümfisõlmedeni (algul ühelt, siis teiselt kaelapoolelt).

2. Sama kindaga liikuge rinnaku keskelt rinna alla ja sealt kaenla lümfisõlmedeni. Sama liigutust korrake teise rinna alt.

3. Nüüd võtke juba kätte hari ja liikuge küünarnukist kaenla alla.

4. Harjake sõrmeotstest kaenla alla.

Korrake kaht viimast liikumist teisel käel.

5. Harjake ümber naba kaares päripäeva.

6. Harjake põlvest kubemeni. Selja tagant põlveõndlast reit mööda üle tuhara ja sealt ette kubeme poole.

7. Harjake varbaotstest kubemeni. Selja tagant reit mööda üle tuhara ja sealt ette kubeme poole. Sama teise jalaga.

8. Harjake selgroost kahele poole, nii palju kui käsi ulatub, ette kubemeni.

Probleemsemaid kohti (nt reisi) oleks mõistlik kas harjata kauem või lisaks pärast üldharjamist.

Mida võiks veel teada

Kui olete mürkide väljutamise kehast tõsiseks eesmärgiks võtnud, ärge unustage juua pärast harjamist puhast vett, soovitatavalt päeva jooksul kokku kuni 2 liitrit.

Lümfisüsteemi puhastumist soodustavad veel roheline tee, ingver, pipar, meresool, õunaäädikas, külmpressitud toiduõli, kõrvitsa-, päevalille- ja seesamiseemned, pähklid (v.a maapähkel), oad, herned, kala- ja kanaliha.

Kahjuks tulevad ehk siis lümfisüsteemide puhastumist takistavad alkohol, kohv, tee, punane liha, suhkur, püülijahu ja maapähkel.

Ülle Liivamägi rõhutab, et kuivharjamist ei tasuks alustada raseduse ajal, kuid kui olete seda varem teinud, võib rahulikult jätkata.

Harjata ei tohiks palavikuga ja lahtiste haavade, mädanike, vistrike ja naha allergia korral. Samuti ei tohi kuivharjata siis, kui teile on pandud vähidiagnoos. Näiteks rinnaoperatsiooni järgselt ei soovita Ülle Liivamägi kuivharjamisega tegelda varem, kui operatsioonist on möödunud kaheksa aastat.

Kuigi kõige vähem pakkusin tulemuseks virget olekut, oodatakse kuivharjamiselt muidugi ka suuremaid tulemusi. Lisaks lümfiringele saab ergutust ka verevool.

Teadupärast on tselluliit tänapäeva naiste suur vaenlane. Kuivharjamine on õigupoolest üks lihtsamaid koduseid vahendeid tselluliidi ärahoidmiseks ja vähen­damiseks.