Järgmised 10 Eesti ravispaa arstide poolt kokku pandud fakti annavad veidi enam aimu, mida külmaravi endast ette kujutab:

  1. Lokaalne külmaravi ehk teisisõnu krüoteraapia sõna pärineb kreeka keelest — sõna krüo (κρύο) tähendab külma ja teraapia (θεραπεία) tähendab ravi.

  2. Külmaravi protseduuri ajalugu ulatub 17. sajandi algusesse. Kuid jää ja lume valuvaigistavast toimest kirjutas Vana-Kreeka arstiteaduse ja arsti kutse-eetika rajaja Hippokrates juba tuhandete aastat eest.

  3. Lokaalset külmaravi rakendatakse erinevatel meditsiini erialadel nagu taastusravi, reumatoloogia, ortopeedia, kirurgia, spordimeditsiin, neuroloogia.

  4. Lokaalne külmravi on eelkõige mõeldud ägeda põletiku ja tugeva valu leevendamiseks. See on hea ravimeetod liiges-lihaspõletike, värskete traumade ja esimese astme põletuste korral.

  5. Paikses ehk lokaalses krüoteraapias kasutatakse lämmastikku, mis suunatakse ühele kindlale haigele piirkonnale, näiteks siis liigesele või lihasele.

  6. Lokaalset külmravi tehakse spetsiaalse aparaadiga, mille abil saadakse raviks vajalik külm aur. Külmravi põletikuvastane toime realiseerub närvi retseptorite kaudu. Külm mõjutab otseselt külmaretseptoreid, mille toimel närviimpulsi levikukiirus väheneb st. tekib tuimestav toime.

  7. Lokaalses külmravis kasutatakse ka spetsiaalse geeliga täidetud pakikesi, mida hoitakse -12 kraadi juures ja mis asetatakse tekstiilümbrisesse mähituna 10 — 15 minutiks haigele kohale.

  8. Enne ekstreemse külmravi läbimist tasub kindlasti konsulteerida taastusraviarstiga või küsida nõu oma perearstilt. Konsulteerida tasub ka ravispaas arstiga, kes määrab ravi vajaduse ja kordade arvu. Enne külmaravi läbimist võiks tutvuda ka spaade kodulehtedel oleva infoga, kus on välja toodud võimalikud vastunäidustused ja ka ravi sobivuse ankeet.

  9. Külmravil on ebasoovitavad kõrvaltoimed ja otsesed vastunäidusi vähe. Mõningatel juhtudel on esinenud naha tundlikkust või kergemaid haavandeid.

  10. Eestis saab lokaalse külmaravi protseduure teha neljas ravispaas, mille kohta leiab lisainfot Terviseturismi klastri kodulehelt. Samuti saab külmaravi protseduure teha erinevates kliinikutes ja meditsiiniasutustes.

Lisaks lokaalsele külmaravile saab proovida  kahes Eesti ravispaas ka üldist külmravi ehk külmkambrit, kus temperatuur on kuni -145°C. Üks seanss kestab 1,5 kuni 3 minutit.

Külmkamber ehk krüosaun on hea reumaatiliste ja põletikuliste liigeshaiguste ja fibromüalgia raviks. Leevendab stressi ja kroonilist väsimust.

Üldist külmakambrit kasutatakse lihas- ja liigesvalude puhul valuvaigistava ja põletikuvastase protseduurina, mis parandab lihaste taastumisvõimet, liigutuste amplituudi kui ka kiirust, vähenevad tursed, paraneb verevarustus. Põletikuvastane ja ainevahetust stimuleeriv toime saabub üle neuroendokriise süsteemi aktiviseerumise — vabanevad hormoonid ja endorfiinid, viimastel on valuvaigistav, meeleolu ning immuunvastust parandav toime.