Ka Eestis on etonogestreeli sisaldav käevarre naha alla paigaldatav implantaat üha populaarsem rasestumisvastane vahend. Implantaati on paigaldatud Eestis natuke alla aasta ja kõik arstid seda ei tee, kuna implantaadi paigaldamiseks on vajalik spetsiaalne koolitus. Implantaati tohib paigaldada ja ära võtta ainult arst.

Aga enne, kui otsustad seda kasutama hakata, tuleb üht-teist teada. Toome Qvalitas Arstikeskuse naistearsti dr Katrin Seidlebergi abiga teieni 10 olulist fakti implantaadi kohta.

1. Ainult kollaskehahormooni sisaldavat nahaalust implantaati võivad kasutada kõigis vanuserühmades naised, sest see sobib nii sünnitanud kui ka mittesünnitanud, samuti rinnaga toitvatele naistele, kes vajavad tõhusat rasestumisvastast vahendit mõne aasta jooksul.

2. Implantaat sobib ka neile, kellele naissuguhormooni östrogeeni sisaldavad vahendid nagu näiteks pillid, tuperõngas, plaaster selles sisalduva östrogeeni tõttu on vastunäidustatud.

3. Nelja sentimeetri pikkuse ja kahe millimeetrise läbimõõduga nahaaluse implantaadi puhul on vahendi toimeaine paigutatud väikesesse n-ö pulgakesse, millest see aja jooksul kindlas hulgas vereringesse läheb. Selle hormooni toimel pärsitakse ovulatsioon munasarjas ning preparaadi rasestumisvastase toime.

4. Implantaadi efektiivsus on sama kõrge kui teistel hormonaalsetel rasestumisvastastel vahenditel - 99%.

5. Arst paigaldab implantaadi spetsiaalse aplikaatori (nõela) abil naha alla õlavarre siseküljele, küünarliigesest umbes 10 cm kõrgemale, kuhu see võib jääda kuni kolmeks aastaks. Paigaldamine pole valulik, sest eelnevalt nahk tuimastatakse.

6. Et pulgakest uuesti kätte saada, tuleb nahale teha mõnemillimeetrine lõige, samuti kohaliku tuimastusega. Implantaadi eemaldamise järel taastub viljakus paari nädala jooksul ning soovi korral võib naine kohe rasestuda.

7. Kuna tegemist on vaid kollaskehahormooni sisaldava vahendiga, ei kaasne implantaadi paigaldamisel venoosse trombemboolia, südamelihase infarkti ja insuldi suurenenud riski.

8. Implantaati võivad kasutada ka naised, kelle kehamassiindeks on enam kui 30.

9. Tasub aga teada, et vastunäidustuseks etonogestreeliga implantaadi paigaldamisele on rinnavähk, äge süvaveenide tromboos, südamelihase infarkt, ajuinsult, raskekujuline auraga migreen, maksatsirroos ja maksavähk.

10. Etonogestreeliga implantaati saab sarnaselt teiste hormonaalsete rasestumisvastaste vahenditega osta apteegist retsepti alusel. See on lülitatud soodusravimite nimekirja haigekassas kindlustatutele.